​1. Оказва се, че не една и две актриси са били взети предвид за ролята на Бриджит Джоунс, като голяма част от тях действително са британки.

Включително Кейт Уинслет, Хелена Бонам-Картът, Тилда Суинтън (ето това щеше да е интересно), Лиз Хърли, Рейчъл Вайс, Селма Блеър, Николет Шеридан, Емили Мортимър и Кристин Скот Томас. Ние обаче се радваме, че Рене Зелуегър е получила ролята. Защото я обичаме. Точно такава, каквато е!

2. За да се подготви за ролята, Рене Зелуегър е работила в издателската компания Picador.

Това е компанията, пуснала на пазара книгата „Дневникът на Бриджит Джоунс”. Актрисата се е превъплътила в офисен служител в продължение на три седмици. Казала е на персонала, че трябва да придобие трудов стаж и е използвала името Бриджит Кавендиш.

3. В този период е трябвало да прави преглед на вестниците за статии, свързани с книги.

Поради тази причина неведнъж е попаднала на текстове, изказвайки възмущение как така Бриджит Джоунс ще се играе от американка. „Рене запази спокойствие, но написа „Глупости” на изрезката от една особено злобна статия”, разказва директорът на Picador. Класическа Бриджит!

4. Рене се е сляла толкова добре с обстановката в издателството, че никой не е забелязал коя е всъщност.

С изключение на един колега, който е казал, че изглежда „точно като момичето от Джери Магуайър”. Една от старшите редакторки в Picador дори е настоявала да намери работа на Бриджит след приключването на стажа й.

5. Докато работела в Picador, Рене сложила на бюрото си снимка в рамка на Джим Кери, приятелят й по това време.

Хората вероятно са си мислели, че това е доста странно, но никой не е казал нито думичка по въпроса.

6. Рене е запазвала английския си акцент през цялото време докато са снимали филма, дори и когато камерата е била изключена.

7. Филмът е режисиран от Шарън Магуайър, която е много близка приятелка с Хелън Филдинг - автор на книгата „Дневникът на Бриджит Джоунс”.

Шерън е също така вдъхновението за героинята Шаза, която в общи линии е олицетворение на най-готиния начин, по който може приятелката ти да те опише. Би било страхотно, ако всеки от нас има късмета да бъде Шаза за нечия Бриджит.

8. В началото героинята Бриджит Джоунс се ражда в новинарска колонка в The Independent.

Хелън Филдинг е трябвало да пише статии за любовта и срещите от първо лице. Вместо това тя е създала образа Бриджит Джоунс. Колонката е излизала в продължение на цели 10 години.

9. Рене е трябвало доста сериозно да напълнее, за да изиграе ролята.

За тази цел е минала на диета, при която е приемала по около 4 хиляди калории на ден, състоящи се предимно в „джънк” храна. Отнело е седем месеца и тя е ненавиждала всяка секунда от този период, тъй като нивата на глюкоза в организма й направо са полудели.

10. Всичките цигари, които Бриджит изпушва по време на филма...

До една са билкови. Рене всъщност е непушач, колкото и това да не си личи в „Дневникът на Бриджет Джоунс”.

11. При първата поява на Джуд във филма, я виждаме да плаче в тоалетната, което е доста странно, защото...

... В ролята се превъплъщава Шърли Хендерсън, която играе Стенещата Мъртъл, чийто дух витае в момичешката тоалетна и плаче, в Хари Потър.

12. Във филма се появява известният британски писател Салман Рушди.

Неговото участие се случва, защото Хелън Филдинг му се обадила един ден и го попитала дали е в настроение „да се направи на глупак”. И той е бил.

13. Колин Фърт и Хю Грант са споменати в книгите.

Тук се получава един доста странен сблъсък между двете вселени – хартиена и филмова. В книгите Бриджит е болен фен на Колин Фърт и е много въодушевена, когато й възлагат задача от работа да го интервюира.

14. Като стана въпрос за Хю Грант и Колин Фърт, знаете ли, че двамата са родени през един ден?

В същата година и всичко. Колин е роден на 10 септември 1960 г., а Хю един ден по-рано – 9 септември 1960 г.

15. Сцената, в която Дарси и Клийвър се бият, не е била подчинена на предварително зададена хореография.

Поне Колин и Хю твърдят така, като според тях това я прави още по-блестяща.

16. И в случай че ви е убягнало, коментарът, който прави Бриджит в „На ръба на разума” за мократа риза на Марк Дарси е препратка към „Гордост и предразсъдъци”.

В екранизацията на BBC на романа на Джейн Остин Колин Фърт играе Мистър Дарси и участва в една от най-популярните сцени в британска продукция. В нея излиза от езеро по мокра бяла риза. Сцената става толкова легендарна, че дори отскоро има паметник на Колин Фърт в езеро във Великобритания.

17. В началото на продукцията е имало планове Джордж Клуни да се появи във втория филм, но нещата не са се получили.

На това му се казва тъжен факт!

18. Финалната сцена на първия филм, в която Бриджит гони Дарси в снега само по бельо, всъщност е снимана в средата на лятото.

Използвали са изкуствен сняг.

19. В почивките по време на снимките Хю Грант е четял The Telegraph, докато Колин Фърт четял The Guardian.

Вие решете какви изводи да си вадите от този факт.

20. Третият филм за Бриджит Джоунс ще се появи на бял свят през септември 2016 г.

Хю Грант е отказал да участва, но пък ще видим Колин Фърт, Ед Шийрън и Патрик Демпси. И ако Бриджит отново пее някоя сълзлива класика по пижама, светът определено ще се превърне в едно по-добро място!