Ако искаш съпругът ти да те обича – научи се да уважаваш майка му! Това е закон! И точно за това трябва да се опиташ да следиш какво говориш и кои фрази никога да не изричаш пред жената, която е дала живот на твоя любим! 

1. "Стига си се месила!" 

Това е фразата, която може буквално да доведе до инфаркт вашата свекърва. Не е необходимо да бъдеш толкова груба, дори и ти да си правата в случая. Просто й обясни, че сте достатъчно големи и зрели хора, за да може сами да се оправяте. 

2. "Майка ми не ме е учила на това."

Разбира се, че твоята майка винаги ще бъде по-добра от неговата! Но остави тази истина само за себе си. Веднъж омъжила се за любимия, трябва да се научиш да приемаш съветите и на неговата майка. Дори и да не си съгласна, просто кимни с глава.

3. "Никога няма да възпитам сина си както ти си възпитала него!"

Ударът, който тя може би никога няма да понесе! Намекнеш ли й по някакъв начин, че не се е справила с възпитанието, то непосредствено обиждаш също и нейните майка и баба, които пък са възпитали нея. Така получаваш единствено твоите камъни в твоята градина – след като не ти харесва как е възпитан, защо всъщност си приела предложението му за брак?!

4. "Синът ти вече е женен и аз съм най-важната жена за него!"

Съперничеството с майка му е повече от безполезно. Тя му е майка, ти – съпруга! И двете сте важни, но по-различен начин... Научи се да приемеш това и ще видиш как отношението й към теб постепенно ще се промени към по-добро.

5. "Първо се научи да говориш с твоята свекърва, след това ми давай съвети на мен!" 

Намекът за това, че и в нейното семейство не всичко тече по мед и масло, единствено може да ти навреди. Освен че това би я оскърбило, твоето нежелание да се вслушваш в съветите й, би оказало влияние и върху бъдещите ви деца. А ти не искаш те да не се разбират с баба си, нали?

6. "Синът ти е точното определение за ’’мамино синче“!"

Истински удар под кръста! След тези думи не само ще се скараш с нея, но много вероятно е и със самия него. Овладей се и изхвърли това от речника си!

7. "Ако знаех що за властна майка си, никога нямаше да се съглася да се омъжа!"

Как би реагирала, ако чуеш тези думи за себе си след време? Няма да ти стане приятно, нали? Е, вече знаеш какво би изпитала тя, ако ги изречеш. Каквото и да е направила, с каквото и да те е изнервила и да не си съгласна, никога не казвай това! Все пак си решила да прекараш живота си с този човек, да създадете семейство и деца и няма да бъде много приятно, ако не си говорите изобщо...

8. "Никога не си помисляй дори да се месиш в отношенията ни!"

Такива фрази могат да излязат само от устата на едно ниско образовано момиче, каквото убедени сме ти не си! А и бъди сигурна, че кажеш ли нещо подобно, то неминуему ще достигне до ушите на мъжа ти...

9. "Слава Богу, че децата са се метнали на мен, а не на баща си!"

Какво по-ужасно и тъжно за една майка от това някой да й каже, че синът й не заслужава да има каквато и да е прилика със собствените си деца? Освен това през ума на свекърва ти веднага ще мине мисълта: „След като е доволна, че децата приличат на нея, тя изобщо обича ли го?“. А такива подозрения не биха били в никакъв случай в твоя полза!

10. "Трябва да ми благодариш, че съм със сина ти!"

С други думи, аз съм идеална, той – не! Потъпкването на достойнството на собственото ти дете е едно от най-неприемливите неща за всяка една майка! Запомни това!

11. "Ние двамата сами можем да взимаме решения!"

Не те съветваме да отхвърляш и отричаш предложената ти помощ. Най-добре я изслушай, благодари й и пак направи нещата по свое усмотрение, без да й даваш излишни обяснения.

12. "Мисля, че е по-добре да помоля за това мама."

Дали това ще се отнася за отглеждането на бъдещите ви деца или за помагането с миенето на прозорците, бъди сигурна, че това ще я засегне много. Да, ти имаш майка, която да ти помага, но свекърва ти също би искала да се чувства полезна. Не й отнемай това удоволствие, особено ако тя никога не е имала дъщеря! Защото колкото и да не ти се вярва – тя те приема като такава!

13. "Изобщо не познаваш сина си!"

Опитите да убедиш една майка, че тя не познава собственото си дете, е повече от мисия, обречена на провал. Как може дори да си помислиш да изречеш това. Та нали именно майката е тази, която ни познава най-добре, без значение дали сме на 8 или 38 години. Пък и в крайна сметка не тя е тази, която те е помолила да се омъжиш за него, това е бил единствено и само твой избор.

14. "Как може да й позволиш да се качва на тези опасни катерушки? Имаш ли изобщо мозък?!"

С това едва ли не й казваш, че е най-ужасната баба на света, което всъщност не е съвсем така. Дори и да е пуснала малката ти дъщеря да се качва на различните пързали и катерушки на детската площадка, повярвай ни – тя не го е направила с никаква задна мисъл. Та коя баба ще пусне внучето си на опасно място, ако знае, че нещо лошо би се случило. Все пак тя също е майка, а и както казват „Внучетата са по-мили и от децата“. Така че дори и да си недоволна от някои неща, които тя позволява на детето ви да прави, когато е на гости при нея, остави я да му се порадва и дори да го поглези малко!

15. "Синът ти е глупак!"

Обидни и негативни прилагателни като тези, подплатени с недостатъчен аргумент, ще останат завинаги запечатани в съзнанието и сърцето й.

16. „Твоят Иван...“ или „Синът ти..."

Изрази от този тип, в които започваш с „нейният Иван“ не биват свързани с нищо хубаво и тя много добре знае това. Опитвай се да сведеш до минимум негативните коментари за него пред нея. Когато все пак възникне проблем помежду ви, разрешете го двамата и не намесвайте нито неговата, нито твоята майка. Нали самата ти казваш, че двамата сами можете да взимате решения...

17. "Свинските ти котлети са сухи и не са се получили така, както аз ги правя."

Ами разбира се, че няма да са същите като твоите, та нали са правени от две домакини и то по-различен начин. Въобще да критикуваш жена на възраст като нея и то в областта, в която ти тепърва навлизаш, е меко казано смешно и наивно. Все пак тя ви е поканила на тази вечеря, постарала се е и най-малкото заслужава уважение, дори и да не се е представила в най-блестящата си светлина. Поздрави я и й благодари!

18. "Добре че Иван най-сетне се съгласи да гледа малката, за да мога най-накрая да отида по магазините с приятелки."

Не ни разбирай погрешно – и ти имаш нужда от заслужена почивка, но не това е начинът, по който да й го кажеш. Нищо чудно в очите на майка му ти дори да си флиртувала с други мъже и да не си добрата съпруга, която се очаква да бъдеш. Съветваме те да не казваш, че си оставила любимото й синче само с купищата памперси, биберони и детски писъци.

19. "Той отказва да ми купи онази рокля, която си бях харесала в мола."

Не си мисли, че като й се оплачеш, тя ще отиде и ще му каже „Сине, хайде зарадвай я!“. Много малко са свекървите, които биха се застъпили за снахите си. По-скоро би те обвинила в разточителство на семейния бюджет, отколкото да пледира в твоя полза. 

20. "Синът ти не прави нищо вкъщи. Нито ми помага с чистенето, нито изхвърля боклука..."

Дори и да е така, нали си наясно, че той е мъж, а тези неща като цяло са им чужди по природа. Ти си домакинята и жената вкъщи и искаш или не, на теб се пада отговорността да вършиш домакинската работа. Разбира се, че ще бъде добре, ако по някакъв начин и той ти мога, но това е нещо, което трябва да обсъдите само вие двамата. Не е нужно да намесвате странични хора, още по-малко майка му – той й е син и тя винаги би го защитила.