Екипът ни често пише за нещата, които смята, че всички ние трябва да правим и експериментираме с цел да увеличим максимално успехa и щастието си. Все пак обаче, нещата, които вършим, не винаги променят живота ни в положителна посока, за разлика от тези, които умишлено избягваме, но пък ни влияят най-много. Именно тези действия са същите, които психически силните хора избягват, за да могат да се адаптират по-добре в свят като днешния. Ето ги и тях:

1. Да обърнат поглед назад към миналото 

Силните характери се съсредоточават върху настоящия момент и близкото бъдеще. Те ясно знаят, че миналото е извън техния контрол, а бъдещето е в пъти по-предвидимо, отколкото отминалата зима.

2. Да останат в зоната си на комфорт с цената на всичко

Зоната на комфорт е едно опасно място, тъмна бездна, в която всеки, който остава там твърде дълго, губи себе си. Оставането в рамките й често може да бъде равно дори на отказване от живота.

3. Да не се вслушат в мнението на другите

Само глупците вярват, че сами могат да си бъдат самодостатъчни и то във всяко отношение. Когато става дума за съвет обаче, добрата идея си е добра идея, както и да бъде погледната. Не позволявайте на вашето его да ви обсеби и ако някой някога ви даде съвет, приемете го като подарък. Може да не ви послужи в тази ситуация, но все някога ще ви помогне.

4. Да избягат от промените

Промяната е неизбежна и силните хора знаят как да се справят с нея. Опитвайки се да избегнете видимото, просто губите времето си.

5. Да си мислят, че знаят всичко

Няма човек в света, който да може да заяви това! Често дори нещата, които смятаме, че знаем за самите себе си, има голяма вероятност всъщност да не бъдат съвсем така. Ако държите ума си изолиран от нови знания и житейски уроци, вие моментално ще спрете и да живеете.

6. Да оставят другите да взимат решения вместо тях

Важно е всеки сам да има визия за нещата около себе си, за да може и решенията, които взима да са бъдат в хармония с тях. Когато отговорността обаче бъде прехвърлена върху някой друг, възможността да се провалите се увеличава в пъти.

7. Да завиждат на чуждите успехи

Ако те могат, значи и вие можете! Успехът на другите по никакъв начин няма да намали вашите шансове за успех. Ако не друго, то поне мотивацията за упорита работа се увеличава.

8. Да бъдат постоянно обременени с мисълта за евентуален провал

Нашите мисли контролират нашата гледна точка, а тя – резултатите ни. Силните хора знаят това много добре и винаги използват това в своя защита. Разбира се, като при всяко едно нещо, винаги има шанс за провал, но това не трябва да ни демотивира, а даже напротив – да ни нахъсва още повече.

9. Да се самосъжаляват

Кофти неща се случват ежедневно и на всеки. Животът понякога не е справедлив, но все пак няма как да бъде и осеян с цветя и рози. Човек пада, става, успява и губи, но това е животът – един непрекъснат кръговрат със своите плюсове и минуси. Въпросът е въпреки всичко да останете силни и да продължите да вярвате в себе си!

10. Да се фокусират върху слабостите си

Обръщането на внимание само върху минусите ви не е никак полезно. Обратното също. Затова е важно да намерите т. нар. златна среда. Така с най-малко усилия бихте могли да овладеете положението и да преборите конкуренцията си.

11. Да изпълняват прищевките на околните

Добре свършена работа е добре свършена работа, без значение кой осъжда крайния продукт. Както в живота, така и в работен екип е много трудно всички да бъдат на едно мнение, а вие да се опитвате да угодите на всички. Единственото решение е да вземете предвид най-добрата идея и да я реализирате.

12. Да обвиняват себе си за неща, които няма как да контролират

Силните по характер хора знаят, че само някои от нещата могат да бъдат контролирани от тях. Оттам насетне натоварването с негативни мисли относно неща, с които не можете да се справите, единствено биха ви навредили. 

13. Да си позволят да бъдат нетърпеливи 

Търпението не е само сила, то е и добродетел. Повечето хора не успяват да го запазят, защото не са достатъчно добри или не са в състояние да постигат успех. Има и такива, които дори се отказват, точно преди да е дошло точното време.

14. На всяка цена ще се стремят да бъдат разбрани правилно от всички

Правилната комуникация е от ключово значение за всички нормално работещи взаимоотношения. Когато става дума за нас хората обаче, не винаги информацията, която си предаваме, бива достатъчна, затова и много хора са често погрешно разбрани. Горепосочените хора ще направят всичко възможно, за да бъдат разбрани правилно и ясно от всички около тях. Ако съществуват недоразумения, няма да спрат докато не ги изяснят.

15. Да се чувстват длъжници на някого или нещо

Запомнете, че не сте длъжни за нищо в този живот! Това е мотото на истински сините хора! Ако искате нещо в живота си и го постигнете, трябва да осъзнаете, че ще го дължите единствено и само на себе си. В живота няма подаяния!

16. Да повтарят грешките си

Всички ние сме хора и да направим грешки е съвсем нормалното. Но да повтаряме една и съща грешка, е лош признак. А ако я допуснем и трети път – по-добре да се откажем. Психически силните хора се учат от грешките и правят и невъзможното, за да не постъпят втори път по същия начин.

17. Да дават място на страховете си

Светът може наистина да се окаже много страшно място. Не е тайна обаче, че повечето от нашите страхове са нелогични. Но защо, макар и да знаем за тях, ние правим онази крачка, която ни води до тях?! Трябва да запомните, че страхът не е нищо повече от пречка да бъдете щастливи и успешни! Както казва Йов "... страшното, от което се ужасявах, то ме и постигна", така че не позволявайте на страха да ви парализира, да ви накара да бездействате и най-важното – да се сбъдне!

18. Да действат, без да мислят

Тези хора умеят много добре да преценяват ситуацията и да действат едва когато са напълно наясно с нея.

19. Да откажат да помогнат на някого

Вие не сте Супермен и е ясно, че не можете да помогнете на целия свят. Но това не ви пречи да направите добро за някого, ако имате възможност, а също и да станете малко по-социални към хората около вас. Понякога същите тези хора могат да ви дадат ценни съвети, които да ви послужат за в бъдеще.

20. Развяване на бяло знаме

Най-голямата слабост на всички хора е да се откажат, да се предадат. Психически най-силните хора вършат нещата, които са само истински значими за тях и винаги ги гонят докрай. Друга тяхна отличителна черта е, че не правят изключения. Никога!