Всичко, което трябва да знаете, преди да имате деца.

1. Всички деца се развиват различно. Не ги сравнявайте с други деца на тяхната възраст. Наслаждавайте им се и не бързайте да настъпи следващият етап. Той ще дойде достатъчно бързо.

2. Не се взимайте твърде насериозно. Да си родител е трудно, но смехът лекува всичко.

3. Ако децата ви не харесват отговора ви на някоя молба, няма да харесат и причините за него. Ако се налага им обяснете, но не очаквайте да разберат.

4. Всичките ви деца ще бъдат напълно различни и не трябва да ги възпитавате еднакво. Някои може да се нуждаят от повече внимание, а други от разбиране и търпение.

5. Не се опитвайте да контролирате целия им живот, особено когато станат тийнейджъри. Лидерите не задушават хората, а да си родител е именно това - да си лидер.

6. Родителството не е игра на манипулиране за награди или наказания. Наградите за добро поведение могат да вършат работа, докато детето не се отегчи от тях.

7. Всички деца могат да вършат нещо ужасно в даден момент. Това не значи, че са лоши деца или че вие сте лош родител. Означава, че търсят себе си.

8. Приемете, че не всичко може да бъде съвършено. Колкото по-скоро го приемете, толкова по-щастливи ще бъдете.

9. Добре си преценете отговорностите. Не трябва постоянно да им намирате занимания, просто защото останалите го правят. Постъпвайте както вие смятате за добре.

10. Тийнейджърите са много забавни! Те са наградата за усиления труд по възпитаването на децата ви. Не се страхувайте от тях.

11. Ако си вършите работата както трябва, децата ви няма да ви харесват винаги. Не им се връзвайте на приказките.

12. Животът с деца е много емоционален. Не се притеснявайте, ако всеки миг не е прекрасен. Има и такива моменти.

13. Ще сте много по-добър родител, ако се грижите за себе си, затова понякога просто трябва да си починете. Това е не само за ваше, но и за тяхно добро.

14. Не съдете останалите родители, възоснова на поведението на децата им. Нямате представа с какво се борят.

15. Родителството е изпълнено с малки вълшебни моменти. Оглеждайте се за тях, за да не ги изпуснете.

16. Очаквайте неочакваното.

17. Не се чувствайте гузни, когато децата ви взимат лоши решения. Позволете им сами да се чувстват да изживяват грешките си.

18. Не се опитвайте да поддържайте изрядна къща, докато в нея живеят деца. Безсмислено е. Не се вманиачавайте.

19. Родителството не е за слабохарактерни хора. Това ще бъде вероятно най-трудното нещо, с което ще трябва да се справите в живота си. Но пък то носи най-голяма радост.

20. Смисълът на това да си родител е да превърнеш детето си в чудесен човек. Неизбежно ще правите грешки, но това не ви прави лоши хора. Учете се от несполуките. Никога не забравяйте, че това е най-важното нещо в живота ви.