Да живееш цели три десетилетия си е голямо постижение. В този динамичен свят, в който нищо не е сигурно, и във всеки един момент живота ни може да се преобърне коренно, а 30-тата ни годишнина е едно много важно събитие, особено, ако животът ни се развива според собствените ни желания. От малки сме свикнали да си представяме как би изглеждал живота ни, когато пораснем: "На 25 искам да се омъжа", "На 30 да имам две деца и собствен бизнес", "На 50 вила на морския бряг"... Често обаче, животът ни не се развива точно така, както сме го планирали и се оказва, че когато наближим 30-те осъзнаваме, че сме много далеч от осъществяването на тези планове. Животът на всеки се развива по свой собствен красив начин и осъзнаването на това, ще ни избави от негативните мисли и самосъжаление, в случай, че на 30 все още се опитваме да намерим себе си. Ето 20 неща, които трябва да знаем, преди да навършим 30: 

1. Можем да правим с живота си каквото си пожелаем: има начини да постигнем всичко, което пожелаем. Ако целта ни вече е постигната от друг, то единственото, което ни остава е да последваме примера му. Ако се опитваме да постигнем нещо, което друг не е постигал, то ще имаме нужда от здрави нерви и много работа. 

2. От всяка ситуация можете да научите нещо ново и полезно: няма нищо по-тъжно от човек, който знае всичко. Той се проваля отново и отново, но така и не успява да се поучи от грешката си, защото все пак знае всичко. Не бъдете този човек! Бъдете човект, който търси новото и успява да научава всеки ден по нещо от всяка ситуация. 

3. Ако искате да сте успешни, дружете с успешни хора: Ако живеем със съзнанието, че няма да успеем да осъществим плановете си, най-вероятно това ще е така. Ако обаче вярваме в себе си и в постигането на целите си, те ще започнат да се подреждат както трябва. Важно е да се обградите с хора, който умеят да постигат целите си. Те ще бъдат вашата опора в позитивноти мислене и мотиватори при постигане на целите. 

4. Няма магия в това да изкарвате пари: да бъдеш финансово стабилен и независим не е някаква черна магия, от която са омагьосани само  определени хора. Богатите хора осъзнават значението на парите. Те не падат от небето, нито растат по дърветата. Те са възнаграждение за предлагани продукти или услуги. И колкото по-необходими са тези продукти или услуги на обществото, толкова по-богати ще бъдете. 

5. Да жертвате себе си не върши работа: Понякога ще имате чувството, че има неща, които са по-важни от вас. Като например желанието на шефа ни да работим цяла нощ, за да бъде готов за утрешната презентация или желанието на родителите ни най-накрая да ни видят женени. Всички тези неща поставят вас и нуждите ви на последно място. Може в даден момент да мислите, че е за добро, че някой ден тази жертва ще ви се отплати, но това не е така. Колкото повече го правите, толкова повече вредите на себе си.

6. Вие сте отговорни за действията и всяко решение, което взимате: Често сме свикнали да си намираме всякакви оправдания, в случай, че нещо не върви както ни се иска. Да обвиняваме другите за моментното си състояние. Важно е да разберем, че ние и само ние сме отговорни за думите, действията, решенията и състоянието, в което се намираме в момента. Да, всички около вас дават съвети и предложения, за това как да вземем най-доброто решение, но този, който наистина ги взима сте вие. За това, ако нещо се обърка, можете да обвинявате само  себе си. 

7. Не всеки, който мисли, че е прав, наистина е такъв: не всичко, което чувате, дори да идва от най-интелигентния човек, който познавате.  Винаги поставяйте нещата през своята призма и ако нещо не ви се струа правилно, просто не го правете. 

8. Животът постоянно се променя: ако имате точно определени критерии за това какъв би трябвало да е животът ви, по-добре ги променете възможно най-бързо. Животът е като течност, постоянно се движи, расте, променя се. Опитвайте се да видите истинската ситуация, а не тази, която ви се иска да видите. 

9. Правете това, което мислите, че е правилно: ще има моменти в живота, когато ще бъдете в противоречие с... ами с всички около вас. Това определено не означава, че вие грешите. Понякога просто много хора могат да грешат едновременно. Запомнете това и не променяйте мисленето си, само защото нещо не се харесва на останалите.

10. Животът може да бъде много некомфортен: не може да очакваме, че останем винаги в зоната на комфорта, ще се чувстваме добре и защитени. В живота ще има моменти, когато трябва да излезем от тази зона. Ще бъде неприятно на моменти, но когато се случи, единственото, което можем да направим е да извлечем най-доброто от цялата ситуация, за да може дискомфортът да бъде сведен до минимум. 

11. Не търсете одобрението на другите: "правилно" е много широко понятие. Толкова широко, че е различно за всеки от нас. Затова недейте да търсите одобрението на другите. Ако нещо е правилно за вас самите, значи е така. Нямате нужда от потвърждението на околните. 

12. Не търсете отмъщение: в живота ще има хора, които ще ни наранят толкова много, че ще ни се прииска да им причиним същата болка, която те на нас. Истината е, че отмъщението вреди единствено на нас самите. Да, може да причиним болка и да почувстваме задоволство, но това ще е за кратко. Най-доброто в подобна ситуация е да продължите живота си и да забравите ситуацията, като си извлечете поука от нея. 

13. Хората в живота ви, са най-важното нещо в него: когато се случи нещо лошо, първото нещо, което ни идва на ум, е да проверим дали близките ни са добре. Едва след това започваме да се притесняваме за останалите неща в живота си. В такива моменти осзнаваме, че каквото и да ни се случва в живота, щом близките ни са живи и здрави и са до нас, всичко ще бъде наред. Затова е много важно да им показваме обичта си във всеки възможен момент. 

14. Фокусирайте се върху добрите неща: има моменти, когато нищо не върви, когато ви се струва, че целият ви свят се срива. Дори в тези моменти, опитвайте се да виждате позитивните неща. Дори да ви се струва, че такива няма, точно това е моментът, в който трябва да оцените нещата в живота си, които са по-ценни от всичко: здраве, любими хора, свобода. 

15. Вие ще имате много хора, но децата ви имат само вас: вие може да загубите приятел, любим, близък, но можете и да си намерите нов. Децата ви, от друга страна, имат само едни мама и татко. Те ви обичат и тяхната обич не е нещо, което да приемате за даденост. Грижете се добре както за тях, така и за себе си и не поемайте безотговорни дейстивия, които може да застрашат живота ви.  

16. Враговете ви ще очакват отмъщение, но не и разбиране и състрадание: Също като точка 12, ако искате отмъщение, то най-доброто такова е състраданието. Да се опитате да разберете постъпката на някого, вместо веднага да се настройвате негативно срещу него, не само ще го накара да се замисли над собствените си действия, но и ще ви накара да се почувствате по-зрели и добри хора. 

17. Справяте се: добър човек, който върши добри неща и се опитва да се справи с живота няма как да не се справя добре. Да, възможно е да допусне грешки, дори е задължително. Но именно те са нещото, което ни кара да порастваме, да се учим и да ставаме още по-добри хора. Никой не е безгрешен и дори да ни се струва, че другите са се справили с разгадаването на тайната на живота, то това със сигурност им е струвало много. 

18. Животът изисква от нас да вземаме решения: има хора, които имат велики идеи, но не и куража да ги осъществяват. Всяко тяхно дейсвие трябва да бъде подтиквано от някой друг. Тъжно, нали? Животът ще бъде много по-красив, ако имаме куража да  следваме мечтите си и да взимаме сами решенията за него.

19.  Бъдете позитивната страна: бъдете човекът, който вдъхва позитивизъм, предизвиква усмивки и кара хората да вярват в доброто. Бъдете вдъхновение за колкото може повече хора. Помагането на хората ще ви накара да се почувствате по-добър човек. Но не забравяйте, помагайте първо на себе си, така ще можете да дадете максимума. 

20. Истината и почтеността са най-големите ви оръжия: Вие виждате това, което виждате и дълбоко в себе си знаете как стоят нещата. Не се отклонявайте от курса си, само защото на някого не му харесва. Не се съгласявайте с някого, само за да избегнете скандала. Мирът на земята се гради на истини и честност. Ако ги пренебрегнете, за да избегнете скандал, нямате нищо.