Неотдавна беше проведена анкета сред хора на възраст над 60 години на тема: "Какъв съвет бихте дали на днешните млади хора". На пръв поглед - обикновен въпрос, но някои от отговорите бяха доста неочаквани.
Предлагаме някои от съветите, споменати почти от всички участници в изследването. По-добре е да знаете и да действате сега, за да не съжалявате по-късно.

1. Хората винаги казват: "Добрата работа е тази, на която да се радвате всеки ден." Това не е вярно. Добра работа - това е работата, която можете да търпите в по-голямата част от работните дни и за която получавате заплата, покриваща всички ваши разходи. Почти никоя работа не може да бъде обожавана всяка секунда.

2. Годините минават като миг. Не се женете млади. Живейте пълноценно, до краен предел. Пътувайте. Действайте. Независимо дали имате пари или не. Съберете багажа и идете, където можете да си позволите, докато още нямате деца. Не харчете пари за вещи. Опознайте света. Изберете с пръст точка на географската карта. И напред!

3. Не приемайте всичко прекалено сериозно. Дори ако в даден момент животът изглежда безнадежден и сте отчаяни, опитайте да се пошегувате с това, „колко добре са се стекли обстоятелствата”.

4. Приятел е този, който ще се притече на помощ, дори да му позвъните в два часа през нощта. Всички останали са просто познати.

5. Най-важният човек в живота ви е човекът, който се съгласи да сподели живота си с вас.

6. Вие не забелязвате как растат вашите деца. Така че прекарвайте с тях колкото е възможно повече време.

7. Все още никой не е умрял, съжалявайки, че е работил малко. Бъдете трудолюбиви, но не поставяйте работата си преди семейството, приятелите и в крайна сметка преди самите себе си!

8. Можете да имате дълъг живот, а може и кратък - никой не знае. Но се грижете за здравето си, още докато сте млади.

9. Ако сте уморени от живота, просто спрете, помислете за настоящето, насладете се на всичко, което е красиво и наистина важно. Поемете дълбоко въздух и се отпуснете. Разберете, че всичко е относително.

10. Хранете се и тренирайте така, все едно сте диабетик със сърдечно-съдово заболяване - така никога няма да станете такъв.

11. Ние имаме само един живот. Да не се събудите вече на 60 и да осъзнаете, че всичко за което сте мечтали през целия си живот ще остане неосъществено.

12. Може би това не е толкова дълбокомислен съвет, колкото другите, но все пак: мийте зъбите си редовно, да имате проблеми със зъбите – това е ужасно.

13. Не изпълнявайте като библейски заповеди всички съвети, които получавате. Можете да поискате съвет от някого, когото уважавате, но след това обмислете отново ситуацията и направете своя собствен избор.

14 . Вещите са просто вещи. Недейте да задържате материални неща, опитвайте се да запомняте  събития.

15. Вредите, нанесени ви днес ще напомнят за себе си по-късно. Дори и ако мислите, че сте напълно излекувани - проверете!

16. Ценете всеки момент и всеки детайл. В младостта си, винаги искаме всичко и веднага. Но защо не оценяваме всеки малък момент? Ние не сме вечни на тази планета и най-голямото удоволствие, което можем да си позволим е да се насладим на мига. Вместо да напишете SMS, вдигнете телефона и поговорете. Идете да видите майка си без причина, просто ей така. Насладете се на всеки момент.

17. Плащайте сметките си и не затъвайте в дългове.

18. Ревността унищожава взаимоотношенията. Доверявайте се на своята половинка. Ако не вярвате на нея, тогава на кого изобщо бихте могли да се доверите?

19. Ако имате неизпълнима мечта, все пак трябва поне да опитате да се доближите до нейното изпълнение. Тъй като с напредването на възрастта ще става още по-трудно.

20. Когато срещнете някого за първи път, разберете, че вие не знаете нищо за този човек. Виждате само неговата възраст, националност, пол, облекло. Забравете всичко това. Вие нищо не знаете за него. Тези стереотипи, които се появяват в главата ви, поради факта, че мозъкът ни обича да групира всичко по категории, ограничават живота ви.