Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение господне, Ден на мъжката рожба, Ден на мъжката сила или просто Петльовден - с всички тези имена е известен днешният празник.

Църковният празник е установен още в ранните векове на християнството, като един от четирите празника, посветени на Божията майка. Той съвпада с четиридесетия ден от рождението на Исус Христос, когато Богородица го носи в Йерусалимския храм.

Смята се, че на днешния ден не се работи, защото децата ще се родят белязани. Жените пък не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.

Денят е известен и като празник на момчетата и мъжките рожби. Обичаят повелява във всяка къща, където има момче, да бъде заколен петел, с чиято кръв да се направи кръст на входната врата, а главата на птицата да се забучи на видно място. Закланият петел се изхвърля ритуално извън двора, след което се прибира обратно и се вари цял. Сварената птица се раздава по съседите за здраве на мъжките деца в къщата. В някои краища на България пък се колят кокошки за здравето на женските рожби. Счита се, че произходът на празника е езически, като съществуват няколко версии. Най-известният от тях е свързан с отвличането на деца еничари от кърджалиите. Те минавали от къща на къща и принуждавали бащите или да дадат синовете си, или да ги убият собственоръчно. Убивайки петела и правейки с неговата кръв знак на вратата, бащите заблуждавали турците, че са погубили децата си, докато те били скрити и живи и здрави.

Екипът ни честити празника на всички мъжки майки, като им пожелава техните синове да растат здрави и силни! Честит празник и на вас, мили мъже! Бъдете здрави, щастливи и винаги всеотдайни към своите дами!