Хората избягват да докосват очевидно мръсните неща – тоалетни чинии, кофи за боклук, всичко в обществените тоалетни. Но зад всяка добре позната нечистотия, стоят редица други мръсни неща под прикритие, които ежедневно поставяме в устата си, търкаляме цяла нощ и слагаме на лицето си. В стремежа си да бъдем чисти, щастливи и здрави, пропускаме много бактерии наоколо – тук са 21 изненадващо мръсни неща и няколко съвета как да се справим с тях.


В КУХНЯТА...
 
Гъби 
 
Бактериите и хранителните частици проникват много лесно в пукнатините на гъбите, създавайки идеални условия за размножаване. Влажно и тъмно – какво друго би могла да иска една бактерия?
 
Какво да направите: Пробвайте антибактериални гъби и течен сапун за ограничаване действието на бактериите. Дезинфекцирайте гъбите поне веднъж седмично чрез накисване в разтвор от белина в продължение на 5 минути или в микровълнова фурна на висока температура в продължение на 2 минути. Смята се, че последният начин унищожава 99% от бактериите.
 
Кухненски бутони и дръжки
 
Отваряне на хладилника, взимане на подправки от шкафа, предварително загряване на фурната, приготвяне на нещо в микровълновата – много неща се включват при готвенето на храна, включително и всякакви бактерии от суровото пилешко или немита продукция.
 
Какво да направите: За да намалите риска, някои експерти препоръчват използването на дезинфектант по няколко пъти на ден за всяка често използвана кухненска повърхност, особено преди и след приготвяне на храна. Бихте се тревожили по-малко, ако имате антибактериални кърпички под ръка.
 
Дъски за рязане
 
С всички съставки, разпилени в кухнята, поддръжката на дъските за рязане за всеки вид храна е доста трудно – пресните зеленчуци се слагат върху дъската веднага след суровата пържола, а това изобщо не е добра идея. Ето защо почистването на това гнездо за кръстосано замърсяване е от основно значение. Учените спорят кои дъски са по-добри – дървените или пластмасовите. Вторите изглеждат по-безопасни и по-лесни за почистване, но щом веднъж са „белязани” от многократното рязане, след това почистването на микроскопичните вдлъбнатини става доста трудно. Дървените дъски засмукват бактериите в сърцевината си, но според учените те все някога ще изплуват обратно. Според наскорошно проучване дървените дъски са по-проблемни, отколкото пластмасовите.
 
 
Какво да направите: Запазете пластмасовите дъски чисти, като редовно ги минавате през миялната машина или ги миете с вряла вода. Дървените може да затоплите в микровълновата, за да изкарате бактериите навън, но бъдете внимателни да не предизвикате пожар. След процедурата нека и двата вида дъски изсъхнат добре, преди да ги приберете в максимално чиста среда. Все пак няма как напълно да ги предпазите от бактериите, затова се старайте редовно да сменяте силно нарязаните дъски.
 
Кафемашината
 
Въпреки че кафето само по себе си съдържа някои антимикробни свойства, почистването на кафемашините не трябва да се пренебрегва. Повечето домашни кафемашини не загряват достатъчно, за да убият всичко, което расте в мократа, тъмна среда на резервоара или във вътрешните тръби на машината.
 
Какво да направите: Направете смес от равни количества вода и бял оцет и почистете с нея машината. Ако правите това веднъж месечно, ще намалите растежа на плесените и появата на някои бактерии. Нека половината от сместа да премине през машината, след което я изключете за час, преди да завърши цикъла.
 
 
В СПАЛНЯТА...
 
Възглавници 
 
Те не са просто пълни с пера. Оказва се, че възглавниците също могат да бъдат дом на няколко вида гъбички, предизвикващи алергии. Всички тези часове, в които „снабдяваме” възглавницата си с какви ли не секрети от кожата си, създават идеални условия за други бактерии, а оттам и за алергии.
 
Какво да направите: Освен редовното пране, тук се препоръчва и антиалергенно покритие, което може да защити възглавниците от външни микроби.
 
Чаршафи
 
Общо взето, може да се тревожите за чаршафите, заради всички изброени по-горе причини за възглавниците, плюс пот в размер на един литър на вечер.
 
Какво да направите: Добра идея е да изперете и изсушите всичко на най-високата възможна температура.
 
 
В БАНЯТА...
 
Постелка за баня
Постелките за баня, напоени с вода от душа и притиснати към пода, стоят там, забавяйки изпарението и предоставяйки любимата на бактериите размножителна среда. Прибавете към това и факта, че по принцип подът на банята е една от най-мръсните части на помещението, което прави очевидна и причината за взимане на необходимите мерки за постелките.
 
 
Какво да направите: изпирайте изтривалката веднъж седмично на най-висока температура с белина (ако е възможно, според инструкциите на постелката). Не забравяйте да я изперете отделно от дрехите си. Дървените подложки могат да бъдат по-лесен вариант, тъй като дезинфектантите могат да заменят прането. По-важна е обаче дезинфекцията на самия под за избягване на повторно заразяване на подложката.
 
Кош за пране
 
Цялата мръсотия от потни тренировки, бельо и спално бельо стоят в коша за пране, замърсявайки самия него.
 
Какво да направите: Опитайте да използвате един кош за мръсни дрехи и един за чисти и изперете мръсните дрехи заедно с коша им. За твърдите пластмасови кошове ползвайте дезинфектант. Единственото, за което трябва да сте нащрек, е евентуалното потъмняване на повърхността.
 
Грим и четки за грим
 
Хората не би трябвало да се разболяват от това, че искат да изглеждат красиви, но козметичните продукти държат да направят точно това. Очният грим е най-обезпокояващ. Едно проучване установи, че в рамките на 3 месеца 40% от тестваните спирали са имали някои растящи „същества” в себе си. 
 
Какво да направите: Добра идея е да сменяте очния си грим всеки сезон. Отървавайте се от лосионите и течния фон дьо тен на всеки шест месеца и се сдобивайте с нови продукти като червила и лакове на всеки 2 години.
 
Четки за зъби
 
Изследванията са установили, че при измиване на тоалетната, във въздуха в банята се разпръскват бактерии. Ето защо е хубаво четката за зъби да се съхранява далеч от потенциални замърсители.
 
Какво да направите: След като се уверите, че сте изплакнали добре четката си след употреба, я ставете да изсъхне напълно. Препоръчително е да я сменяте на всеки 3-4 месеца. Дезинфекцията на четките за зъби също е добра идея, особено тези, чиито собственици са боледували. Попитайте в аптеката за позходящ препарат за дезинфекция.
 
Хавлии
 
Взимаме си душ, за да сме чисти. Глупаво би било да се изцапаме, докато се сушим. Повторното използване на влажните хавлии за баня обаче, прави точно това. Сушенето след душ не само ни отървава от излишната вода, но и взема със себе си мъртвите кожни клетки и бактериите.
 
Какво да направите: Рискът е малък ако сменяте кърпите повече от веднъж седмично и ги оставяте да изсъхнат напълно след употреба. Съществуват антимикробни кърпи, но тяхната ефикасност и необходимост е спорна, тъй като те могат да премахнат миризмите, но това ги прави по-трудни за почистване.
 
Контактни лещи 
 
Проучване установи, че повече от 80 на 100 от изследваните контактни лещи са били заразени с бактерии, независимо от използваната система за почистване.
 
Какво да направите: Започнете като почиствате контактните лещи след всяка употреба, заменяйки ги всеки месец (може и да ги накисване във вряла вода за няколко минути, ако това е подходящо за конкретния вид лещи). Може да използвате водороден пероксид, с който да ги почиствате 24 часа преди употреба.
 
 
НАВЪН...
 
Слушалки
 
Тези малки помощници не са изложени на опасност само от това, до което се опират на дъното на чантата ви за фитнес, доказано е, че използването им дори за час, заразява обвивката на слушалките с бактерии.
 
 
Какво да направите: Да използвате вода за електронни аксесоари е трудно, но може да почистите разглобяемите гумени части, като ги накиснете за 15 минути в разтвор от оцет и вода. Оставете още 10 минути във водата преди да ги извадите за съхнене. За неразглобяемите пластмасови части, пригответе смес от сапун и вода, и с четка за зъби премахнете мръсотията.
 
Ключове
 
Всеки, който шофира или просто планира завръщането си у дома в края на деня, най-вероятно има набор от ключове в джоба си, но кой мисли за чистотата на тези ключове?
 
Какво да направите: Факт е, че много ключове са направени от месинг и медна сплав, което до известна степен е антибактериално. Но ако от време на време почиствате ключовете си със сапун и дезинфектант, също няма да сгрешите, най-малкото това ще повлияе на външният им вид.
 
Портмонета
 
Проучване на офис работници установи, че портмонетата на жените са едно от трите най-мръсни неща, които те докосват през деня. В действителност, проучването установи наличие на бактерии в 25% от тестваните 50 портмонета.
 
Какво да направите: Здравият разум и редовното почистване са достатъчни, за да сведат риска от замърсяване до минимум. Почиствайте кожените портмонета с дезинфектант един път на няколко дни и пуснете тези, които могат да се перат, заедно с дрехите си в пералнята (може да ги дадете и на химическо) поне веднъж седмично.
 
Телефон
 
Мобилните телефони са един от най-рисковите фактори за инфекции. До голяма степен можем да виним за това и немитите си ръце.
 
Какво да направите: Изключете устройството веднъж седмично и почистете с кърпа, напоена с дезинфектант.
 
Килимче за йога
 
Идеята за общо килимче е отвратителна. Кой иска да се търкаля в потта на някой друг цял час? Това са истински огнища на тения, стафилокок и дори херпес. Логично, йогата лесно може да загуби имиджа си на здравословен спорт.
 
 
Какво да направите: За да запазите килимчето си чисто, изберете страната, която винаги ще е с лице към вас, и пробвайте да поставите кърпа върху нея. След всяка употреба се уверете, че и двете страни на постелката за прострени така, че да изсъхнат напълно. Периодично ги почиствайте с разтвор от сапун и вода.
 
Чанта за фитнес
 
Ако редовно слагате потните си тениски в чантата за фитнес, защо не я перете заедно с дрехите си? Мръсните чанти могат да бъдат чудесен източник на инфекции.
 
Какво да направите: Помислете за съхранението на мръсните дрехи в отделни мрежести или пластмасови самозалепващи се торбички. Ако има повече пространство и въздух в чантата, рискът от бактерии е по-малък. Винаги носете със себе си дезинфекциращи кърпички и изпирайте чантата за фитнес с гореща вода веднъж седмично.
 
Шише за вода
 
Да бъдем хидратирани и здрави са две изключително важни неща, които вървят ръка за ръка, но внимавайте, понеже те водят след себе си и бактерии, които лесно могат да покрият повърхността на шишето, ако то не се почиства редовно.
 
Какво да направите: Изберете си шише с широко гърло за по-лесно почистване и сушене. Подберете по-твърд материал, който няма да се надраска при енергично почистване. В допълнение към редовното миене, ще споменем и накисване в разтвор от белина за 2 минути, веднъж седмично.
 
Обувки
 
Изследванията са установили, че обувките могат да пренесат значителни количества бактерии на закрито, заразявайки чистите подове.
 
Какво да направите: Единственият начин да запазите микробите далеч е да въведете правилото „без обувки вкъщи”.
 
 
ВЪВ ВСЕКИДНЕВНАТА...
 
Дистанционното управление
 
Според изследванията дистанционните са три пъти по-мръсни от всичко друго в стаята.
 
 
Какво да направите: Почиствайте дистанционното с всяка възможна твърда дезинфекцираща повърхност или с антибактериална кърпа, и то редовно.
 
Ако намерихте тези съвети за полезни, споделете ги и с приятелите си. Те ще са ви благодарни, че мислите за здравето им.