Времето лекува всички рани. Но да чакаш със скръстени ръце отстрани, докато животът сам влезе в релси, е прекалено наивно. Затова от Dama.bg ви предлагаме 23 отлични начина, които ще ви помогнат да преживеете трудностите по-лесно.

1. Сменете обстановката

Вземете си почивен ден или малък отпуск и отидете да отдъхнете и да поразмишлявате някъде по-далеч от обичайната среда. Понякога дори най-малката промяна на обстановката може да ви помогне да видите всички проблеми от страни с по-трезво око.

2. Поддържайте се във форма

Здраво дух – здраво тяло. Винаги е приятно да постигаш положителни резултати, било то само в рамките на външния вид. Това означава, че при желание сте способни да постигнете нещо повече.

3. Пренапишете историята си

Опитайте се да формулирате всичките си притеснения и спокойно да ги анализирате. Защо всичко това се е случило? Постарайте се да се фокусирате върху възможностите за бъдещо развитие, за да не влачите след себе си товара на минали грешки – само напред, към онова, което желае сърцето.

4. Запознайте се с нови хора

Положителния ефект, който хората могат да оказват един на друг, е просто неоценим. Понякога най-добрият начин да забравите някого, е да създадете нови запознанства. Нашето мислене и поведение е резултат от влиянието, което упражняват хората около нас: постарайте се да се оградите с хора, които ще пробуждат само най-доброто във вас.

5. Погрижете се за себе си

Когато не се чувстваме добре, обикновено си взимаме болнични, минаваме през аптеката и си купуваме лекарства, за по-бързо оздравяване. Не по-малко важно е да се погрижим по същия начин и за емоционалната си отпадналост. Вземете си малка почивка, но не се затваряйте вкъщи пред телевизора, а излезте навън, отидете на театър, разгледайте зоопарка или просто си направете дълга разходка в парка. Починете си от всички проблеми и се възстановете емоционално.

6. Променете външността си

Вътрешната промяна се отразява и на външната. Нов цвят на косата, прическа и грим ще ви помогнат не само да се преобразите, но и да разкриете по нов начин границите на вашата личност. А какъв по-добър момент от този?


7. Загърбете всичко, което ви пречи да живеете

Колкото и странно да ви звучи, но именно в онзи момент, когато всичко рухва, ние получаваме отлична възможност да започнем всичко от начало. За някои това е идеалната причина да напуснат омразната работа, да прекратят трудна връзка или да загърбят всичко онова, което ги прави нещастни. Ако ви се налага да започнете всичко от нова страница, то това е чудесна възможност този път да изберете вярната посока.

8. Просто пуснете

Не всичко, което ви се случва, носи в себе си ценен урок или скрит смисъл. Ако старите спомени ви удържат и не ви позволяват да се движите напред, то си позволете да пуснете всичко и да забравите болката. Сами творите живота си – не се зацикляйте в миналото.

9. Поговорете с хора, които са преминали през същото

Потърсете хора, които разбират, през какво преминавате в момента. Прочетете историите им, вслушайте се в изводите, до които са достигнали и се възползвайте от тях, като напомняне, че не сте сами.

10. Направете почистване

Не се отпускайте, а се стегнете и направете голямо почистване – избавете се от всичко, което вече не използвате, и подредете там, където отдавна не сте поглеждали. Дори мислите стават по-логични, когато около вас цари ред и чистота.

11. Не забравяйте за хората, които ви обичат

Всеки знае „Приятел в нужда се познава”. Онези, които са до вас в сложен период от живота ви, които са ви протегнали ръка, когато сте имали нужда – те са истинските приятели, не ги забравяйте и ги ценете.

12. Поне за месец следете какво ядете

Когато сме подложени на стрес, често забравяме да следим, какво ядем и дори имаме навика да „заяждаме” стреса с вредни храни. По този начин си вредим още повече. Затова нашия съвет е поне в рамките на един месец, следете какво и в какви количества ядете. Опитайте се да приемате повече течности, яжте плодове и зеленчуци, зърнени храни, натурални млечни продукти и бяло месо. Уверяваме ви, че след месец ще забележите една положителна промяна, за която организмът ви ще ви е признателен.

13. Запишете се на курс

Новите знания разширяват възможностите ни – като разширите кръгозора си, ще си припомните, на колко много неща може да ни научи живота. И кой знае, може да откриете в себе си скрит талант, за който не сте и подозирали.

14. Направете си бюджет

Не е лесно да организирате живота си, ако не може да се справите дори и с финансите си. Разгледайте внимателно навиците си, изгответе бюджет. Ясно разписаните разходи ще ви позволят да внесете увереност и стабилност в ежедневието си.

15. Инвестирайте в процеса, а не в резултата

Често възлагаме прекалено големи надежди на бъдещи достижения, които може и да не се осъществят. Вместо да си повтаряте: „Ще съм щастлива когато…”, по-добре се научете да получавате удоволствие от това, с което се занимавате в момента. Научете се да се гордеете с настоящите си действия, а не с целите, които сте си поставили за бъдеще.

16. Научете чужд език

Това е един от най-достъпните съвременни начини с помощта на които можете да си напомните за това, колко огромен е светът, в който живеем. Изучаването на чужд език ще ви докаже, че при желание от ваша страна, ще може да се приспособите към чужда среда и реалност.

17. Научете се да си тръгвате

Вероятно, най-важната крачка по пътя на възстановяването на контрола в своя живот ще бъде решението да обърнете гръб на това, което ви е връзвало ръцете до момента. Иска се смелост, за да оставите зад гърба си онова, което доскоро е заемало важно място в живота ви. Но това решение ще открие пред вас много нови възможности.

18. Позволете си да бъдете щастливи

Често се боим да признаем, че сме достойни за нещо повече, а поради неувереност в собствените си сили изпускаме или изобщо не забелязваме възможностите пред нас. Не поставяйте пред себе си прегради и тесни рамки – позволете си да бъдете щастливи.

19. Ограничете общуването с неприятните хора

Винаги ще се намерят хора, чиято единствена цел е да изсмучат от вас цялата радост и надежда. Дръжте се настрани от такива хора, установете ясни граници в случай, че в професионален план ви се налага да общувате често с такива хора.

20. Откажете се от вреден навик в следващите 100 дена

Да не пиете, да не пушите, да спортувате и да се храните здравословно – този списък може да уплаши всекиго, още преди да е пристъпил към изпълнението му. Вместо да се втурнете да изпълнявате целия този списък, се опитайте да се откажете от само един вреден навик в течение на следващите 100 дена. Това ще е достатъчен период от време, за да видите сами ползите от това начинание. Възможно е да забележите не една положителна промяна от това и да не пожелаете повече да се връщате към старите си навици.

21. Опитайте нещо, което ви плаши

Нищо не ни вдъхва по-голяма увереност от това, да преборим свой стар страх. Предизвикайте себе си и ще видите, че всичките тези години напразно сте се притеснявали. А като резултат, това ще ви вдъхне повече увереност в собствените ви сили.

22. Огледайте се назад

Спомнете си, колко разбити и слаби сте се чувствали преди и вижте колко сте постигнали сега. Не може да се справите с всичко наведнъж, но и това което сте постигнали до тук не е малко.

23. Простете околните. Простете на себе си.

Не позволявайте на гнева и страха да ви държат в капана на миналото. Позволете си да простите онези, които са ви обидили, простете несправедливите случки, които са ви сполетели и простете на себе си за всички допуснати грешки.

Прошката не освобождава другите хора от отговорност, но дава на вас свобода и пространство да се движите напред. И вземете живота си в свои ръце!