Есенното равноденствие настъпва във вторник, 23 септември, в 05:29 ч.

На 23 септември, слънцето пресича небесния екватор, преминавайки от северното в южното полукълбо. Това е моментът, в който настъпва есенното равноденствие. В дните на равноденствие продължителността на деня и нощта по цялата Земя е еднаква, с изключение на районите, разположени около полюсите.

Моментът има дълбок смисъл за всички култури от най-дълбока древност та досега. В езотеричен аспект това е времето, в което силите на доброто и злото, на светлината и мрака, на действието и покоя, са равнопоставени. И тъй като във Вселената няма абсолютно добро, нито абсолютно зло, равновесието между двете крайности на практика осигурява най-богати възможности за промяна и сътворяване на реалността. За природата това е времето, в което се сменят сезоните. За вещия балансът между двете сили създава условия за смесването на всички съществуващи потенциали, на всичките четири елемента, изграждащи видимия и невидимия свят. Или с други думи, това е един изключително магичен и специален момент, с огромен потенциал. И ако по време на Пролетното равноденствие светът се пробужда за живот, а Земята приютява семената, от които по-късно ражда живот, то Есенното равноденствие е мигът, в който берем плодовете и отчитаме резултатите. В миналото, когато промените в климата са били от изключителна важност за реколтата, хората са почитали деня на Есенното равноденствие като момент с особено значение. Тогава са се извършвали важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието, съпътствани от празнични празнични церемонии и карнавали.

В съвременния свят зависимостта от сезоните и климата вече не е така ярко изразена, но вътрешният ни биологичен часовник продължава да бъде свързан с баланса между светлината и тъмнината. С настъпването на есенния сезон ставаме по-интровертни и по-любопитни към сумрачната зона на вътрешното си пространство. Така по естествен път заниманията, изискващи усамотение, стават по-привлекателни за нас и все по-често се застояваме у дома, увлечени в интересно четиво или битови ангажименти, гарантиращи ни уют и сигурност през студените месеци. И както в древността, така и днес, все още разчитаме на богатата реколта и личното си плодородие, изразено в постижения, за да си гарантираме препитание и уют през зимата.

Струва си да подходите към този ден като към празник. Той действително е такъв. Празнуваме плодородието, равновесието и мъдростта и изразяваме благодарността си към майката природа за даровете и изобилието, които тя ни поднася. Така или иначе, въпреки технологичния напредък и човешкия стремеж за независимост от природните сили, все още сме твърде малки и зависими и от климата, и от Земята, която е наш общ дом. Последните месеци ни дадоха истински и неопровержими доказателства за това. Вече не само ние се нуждаем от помощта и подкрепата на природните духове, но и те от нашата. Земята зове за нашето внимание и помощ. Затова, намерете време днес да изразите към нея своята любов и благодарност!

Време е също така да оценим постиженията си до момента и степента си на удовлетворение от тях. От това доколко реалистична е оценката, зависи и доколко успешни и адекватни ще бъдат плановете ни за бъдещето. Направете преглед на ресурсите си, определете нуждите си и се опитайте да постегнете баланс между тях. Днес е Новолуние и то в кардиналния знак Везни - идеален момент за целеполагане, смяна на приоритетите и промяна в методите на действие, в случай че досегашните са се оказали неефективни. Постигането на баланс ще бъде основната ни задача през следващия месец. Включително енергиен. Сега е моментът да разгледаме обективно живота си и да преценим от какво да се откажем и къде да вложим усилията си, да се освободим от всичко, което няма бъдеще, колкото и привързани да се чувстваме към него и да изберем онова, което ще ни помогне да направим живота си по-добър. Високият енергиен потенциал на този ден ще ни подкрепи и в най-трудния избор.

Източник: Утре.бг