На 24 декември православната църква почита паметта на Света мъченица Евгения.

Римлянката била дъщеря на езичниците Филип и Клавдия. Баща й бил управител на град Александрия и целия Египет. Евгения се отличавала както с красотата си, така и със своето блестящо образование. Поверието предава, че тя решила да се посвети на християнството, като за целта се преоблякла като мъж и се установила в мъжки манастир. Там се покръства и става монах. По-късно, когато игуменът умира, тя е избрана на негово място. Благодарение на посвещението придобива способността да изцерява бедните чрез молитва.

След като била арестувана, Евгения се принуждава да разкрие самоличността си на градския управител – нейния роден баща. Семейството й се зарадвало, че е жива и всички приели нейната вяра. Филип бил уволнен, а след смъртта му близките й се върнали в Рим и заживели в имение вън от града. Евгения предала вярата си на една знатна девойка Васила. По тази причина през 262 г. и двете били осъдени на страдания и посечени на самия ден Рождество Христово. Заедно с Евгения били обезглавени и намиращите се при нея Прот и Якинт, които не искали да вземат участие в едно езическо жертвоприношение.

Днес имен ден празнуват всички с имената: Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малик, Мален, Малена, Малин.