Какво трябва да променим в живота си до 25-та си годишнина?
Защото това е възрастта, в която осъзнато и самостоятелно трябва да се откажем от някои лоши навици и на тяхно място да създадем нови, по-добри - такива като за възрастни. Тази задача звучи трудна, но със сигурност ще ви дари с по-голяма житейска мъдрост.

1. Стойте в изправено положение

„В противен случай може да получите изкривявания и много здравословни проблеми”. Това са повтаряли родителите ви отново и отново, още откакто сте били деца. И сега, когато вече сте на 25 или около тях, трябва най-накрая да ги послушате. На тази възраст човек вече е изградил по-независимо и самостоятелно съзнание и може да ръководи сам действията и изборите си – в това число и правилната стойка. Следователно изпънете раменете назад, а гърдите напред!

2. Казвайте всеки ден по нещо хубаво на някого

Ние всички обичаме, когато някой ни направи комплимент - това може да оправи моментално настроението ни и да подслади целия ни ден. Така че защо и вие по-често не правите същото за околните?

3. Сваляйте грима си!

Вечер е, прибрали сте у дома, но все още стоите с наистина страхотния си грим? Често ни се случва да си полегнем и да заспим, без да сме почистили лицето си, защото сме твърде уморени или просто твърде мързеливи. Причина винаги ще се намери. Жалко, че нашата кожа трябва да понася почти ежедневно това. Затова си създайте навик и от сега нататък: Сваляйте грима си редовно!

4. Грижете се за зъбите си!

Още едно нещо, на което родителите ни са обръщали голямо внимание и са ни повтаряли непрестанно. Ние вече и сами знаем колко неприятен може да бъде и най-малкият кариес в устата ни. Затова би било доста безотговорно, ако някой все още не полага грижи за устната си хигиена и не посещава профилактично зъболекаря си.

5. Контролирайте гнева си!

Разбира се, не е добре и да задържате всичкото си несъгласие и гняв в себе си, но постоянната ви и необуздана ярост рано или късно ще ви превърнат в един негативен, песимистичен човек, който е неспособен да открие нещо красиво и стойностно в живота. За да предотвратите този процес (без значение в кой негов етап се намирате) си намерете добър и здравословен начин за намаляване на гнева. Било то чрез бойни изкуства или йога. Те са десетки пъти по-добри заместители, отколкото вечното ви мрънкане и недоволство.

6. Обаждайте се на родителите си по-често!

Сега, в средата на двадесетте си години, осъзнаваме, че с напредването на нашите години, сякаш още по-бързо напредва и възрастта на родителите ни. И още нещо, което може би на тази възраст възприемаме по-добре, отколкото преди: колко важни са родителите ни за нас! Затова ако имате възможност, посещавайте родителите си редовно или поне им се обаждайте по-често.

7. Смейте се силно и по много

Звучи изтъркано, но е вярно: смехът е най-доброто лекарство. И нека бъдем честни – рядко се чувстваме така освободени и заредени с нова положителна енергия, както след пристъп на смях заедно с любимия, семейството и приятелите ни. Опитайте ежедневно да си създадете толкова забавни възможности, колкото ви е възможно.

8. Внесете ред в дома си

Да, още едно поучение от мама. Нямаме предвид да станете вманиачени на тема чистота, но поне да почиствате дома си, полагайки минимални грижи, така че да не се събират натрупани дрехи по земята, голям слой прах и тонове неизхвърлени боклуци. Когато например поканим спонтанно приятелите си вкъщи, трябва ние самите да се чувстваме комфортно, но също така да осигурим и на тях нужното спокойствие и уют.

9. Четете хубава книга всеки месец

Тук "хубава", разбира се, е въпрос на лична преценка и мнение. Но едно е ясно: знанието е сила. Ето защо е хубаво да отделите част от свободното си време (или просто един неделен следобед), четейки интересна и обогатяваща ви книга. За тези, които не обичат да четат, алтернатива са аудио книгите.

10. Спортувайте

Който поддържа тялото си здраво и енергично, прави добро не само за физическото си, но и за психическото си състояние. Защото спортът не е само за горене на калориите, а може да бъде и забавно занимание, при което се отделя много ендорфин, тоест много, много, много щастие.

11. Бъди полезен

Може би близо до вас има приют за бездомни животни, старчески дом или дом за дечица? Без значение къде ще отидете – помагането и внасянето на малко материална или морална радост в живота на нуждаещ се човек, несъмнено ще ви изпълни с приятни емоции и преживявания. Отделяйки една малка част от времето си и от себе си, вие можете да помогнете и да направите нечий живот малко по-щастлив и не чак толкова труден.

12. Отделете време за себе си

Всеки от нас от време на време иска и трябва да се поотпусне от ежедневния стрес и напрежение. Без задължения, правене на едно голямо Нищо и просто време да се насладите на няколко чудесни мързеливи часове. Подарявайте си редовно такива. Съвсем просто изчисление – само човек, който обръща внимание на себе си, може да даде пълноценно внимание и на околните.

13. Дайте на тялото си енергия

Бъдете мили с тялото си. Сутрешното кафе (и следващите 5 за деня) е любим ритуал на много хора, но прекомерното му приемане е нездравословно. Затова може да компенсирате или да прибавите към сутрешната си традиция и една чаша с прясно приготвен сок, богат на витамини. Използвайте любимите си плодове и/или зеленчуци и си забъркайте ваша специална смес, която освен много вкусна, ще дава на тялото ви нужното му изобилие от енергия.

14. Осигурете си достатъчно сън

Който едвам издържа целия си работен ден и едвам успява да не заспи в офиса или в университета, знае колко неприятна може да бъде преумората. Затова е толкова важно да си набавяте редовно минималните 7 часа сън. През свободните си дни може да се отпуснете и с една кратка следобедна дрямка, която ще ви освежи и ще ви помогне да бъдете активни не само на работа, а при изпълнение на всичките си останали ангажименти.

15. Отделете време за приятелите си

Не оставяйте приятелите си винаги на последно място сред целия куп от ежедневни задачи – приятелите са безценни. Когато изведнъж задълженията и ангажиментите запълнят по-голяма част от живота ви, имате натоварена работа, сериозна връзка, живеете заедно с партньора си и дори имате деца – дори и тогава трябва да намирате достатъчно време за общуване с приятелите си.

16. Създавайте социални контакти

За да вървите напред в професионален план или да намерите своята мечтана работа, освен притежаваните от вас знания и квалификации, понякога е нужно просто да познавате някого, който да ви сподели за новото свободно работно място в службата му и дори съответно да ви препоръча за него. Никога не се знае кой и кога ще се появи с неустоимо работно предложение към вас.

17. Дръжте финансите си под разумен контрол

Не да броите всяка стотинка, а просто във всеки момент от месеца да имате реална представа с какви средства разполагате. Който иска да стои твърдо на земята и да не изпитва финансова несигурност, трябва разумно да контролира приходите и разходите си. Непланираният шопинг е полезен, но не трябва да се превръща в постоянно явление, за да не бъдат сметките ви на минус. В такива случаи се препоръчва да започнете да водите тефтерче с разпределение на средствата си: наем, сметки, храна, социални забавления и всички останали покупки.

18. Пътувайте

Когато вече сме около 25-та си годишнина, трябва все повече да се оглеждаме към света и дори в идеалната ситуация, да сме видели една прилична част от него. Затова обмислете сериозно кои са мечтаните ви дестинации и започвайте да планирате пътуване дотам. Сега – а не когато сте твърде стари да изживеете максимално всички възможности, които ще ви се отдадат!

19. Научете се да се готвите най-малко едно страхотно ястие

Готови ястия, полуфабрикати и заведения за бързо хранене? Пакетчета на прах и прочие могат да бъдат също много вкусни, но всеки трябва да знае как да приготви едно подобаващо, изискано и сготвено саморъчно ястие – при посрещане на гости или просто за свое лично удоволствие. Дори повечето мъже, които не се увличат по кулинарните дейности, са известни със своите пържени яйца с бекон. Така че и вие се развихрете в кухнята!

20. Отделете време за хобитата си

Независимо дали става дума за четене, рисуване, създаване на поезия, танци, йога или просто разходка сред природата: Всеки от нас има някои любими занимания, които ни отпускат и създават чудеса с настроението ни. Ето защо е напълно задължително да отделяме достатъчно време, за да се наслаждаваме на хобитата си. Все пак те са част от нас.

21. Правете секс – и то по-често

Сексът е здраве, намалява стреса, дава чувство на наслада и може да бъде толкова забавен. И, скъпи необвързани, не винаги е непременно да имате постоянен партньор (ако разбира се, имате желание и вземете необходимите предпазни средства). Все пак който има стабилен партньор – толкова по-добре, защото сексът свързва и на физическо, и на духовно ниво.

22. Разделете се с „лошите” си познати

Концентрирайте вниманието си и се раздавайте само за истински стойностните хора в живота си. Всъщност никой не се нуждае от тези, които постоянно критикуват, недоволстват, поставят собствените си егоистични нужди над всичко и всички и мислят себе си за най-умните, можещи и важни…

23. Погрижете се за кожата си

На тази възраст човек активно трябва да се грижи за кожата си, за да предотврати стареенето и да си осигури жизнена, здрава и свежа визия. Не проявявайте небрежност и изберете подходящите кремове и мазила, за да я хидратирате и предпазите от ултравиолетовите лъчи.

24. Научете се да се възпирате

Например с бира номер четири или с поредната пица-вечер? Понякога е добре да държите нещата под контрол и да ограничавате вредните или нездравословните си навици. И все пак не жертвайте постоянно желанията си – особено ако на следващия ден ще сте още по-ядосани и тъжни, заради това че не сте си позволили нещо „забранено”.

25. Пийте повече вода

Водата е двигателят на нашето тяло. Особено през лятото или когато спортуваме, разбираме колко много се нуждае тялото ни от нея. Следователно: Пийте повече. (вода, разбира се)

И след всички мъдри съвети още един, последен:

В процеса на самоусъвършенстване съхранете себе си, вашите собствени намерения и желания, за да бъдете истински щастливи и удовлетворени от живота. В противен случай точка 1 до точка 25 ще загубят своя смисъл, ако вие не следвате вашия индивидуален и неповторим чар.