Ако обичате приказките и сте силно привлечени към необикновените пътешествия, то този списък с чудновати места е точно за вас. В него ще откриете уникални дестинации, пленяващи с красота и мистериозност.
 
1. Замъкът Нойшванщайн, Германия
 

 
Като убежище и начин да се оттегли от обществения живот, Лудвиг II от Бавария построил този екстравагантен замък през 1868 година. Седем седмици след смъртта му, постройката е открита за посещения на туристи срещу заплащане, като се превръща в един от най-посещаваните замъци в Европа. Нойшванщайн е и вдъхновение за замъка на Дисниленд и определено носи нещо магично в себе си.
 
2. Свещените пещери в Нова Зеландия
 
 
В тези пещери живеят светулки, наречени „glowworms”, които осветяват таваните и стените на пещерите. Те са с размера на комар и се срещат единствено в Нова Зеландия, допринасяйки за превръщането на тези места във вълшебство.
 
3. Колмар, Франция
 
 
Един от най-очарователните градове във Франция – Колмар, напомня на провинциалното градче от „Красавицата и Звяра”. Освен че е странно и необикновено място за посещение, градът е и дом на Musée Animé du Jouet et des Petits Trains – Анимираният музей на играчките и моделираните влакове.
 
4. Пещерите Бату, Малайзия
 
 
Пещерите Бату са серия от камари под варовикови хълмове, датиращи от над 400 милиона години. В основата на пещерите се крие гигантска 140-метрова златна статуя на бог Муруган – индуисткият бог на войната, победата, мъдростта и любовта. Посетителите стигат до пещерите по стълби – общо 272 на брой, и влизат в район, пълен с индуистки храмове, където поклонниците засвидетелстват уважението си.
 
5. Катедралата Свети Василий Блажени, Русия
 
 
Катедралата на Василий Блажени, която се намира в Москва, е била църква, но сега е музей. Грандиозната гама от ярки цветове и чудата архитектура образуват съчетание, което задължително трябва да се посети поне веднъж в живота.
 
6. Тунелът от глициния в Япония
 
 
Тази спираща дъха гледка на прекрасни цветя може да бъде видяна в Kawachi Fuji Garden в Китакюшу, Япония. Най-доброто време за преминаване през тунела е от края на април до средата на май. Ако една разходка тук не ви накара да се почувствате сякаш сте във филм на Дисни, то нищо не може.
 
7. Паро Таксанг, Бутан
 
 
Известен още като Гнездото на Тигъра (Tiger’s Nest), този манастир е видно, хималайско, свещено будистко място, разположено върху Клифсайд на низината Паро. Уникалното му местоположение е притеснително, но завладяващо, което го прави и интересен обект на посещение.
 
8. Пещерата на кристалите, Мексико
 
 
Разположена на 299 метра под пустинята Чихуахуа, тази гигантска пещера е дом на най-големите кристали, открити на Земята. Те има дължина от 12 метра и тегло – 55 тона. Пещерата е сравнително неизследвана, тъй като условията на атмосферата са поносими само за 10 минути без подходяща екипировка и защита.
 
9. Ангкор Ват, Камбоджа
 
 
Ангкор Ват или „Градът на храмовете” е важен религиозен център в Югоизточна Азия и често е смятан за символ на Камбоджа. Отвъд своята архитектура, обраслите го лози и останалия мъх му шептят за древния му призив, останал скрит векове от историческите спомени.
 
10. Водопадът Анхел, Венецуела
 
 
С устремен спад, 15 пъти по-висок от Ниагарския водопад, Анхел извира от планината Ауянтепуи. Водопадът е кръстен на Джими Ейнджъл – американски авиатор, който е бил първия известен човек, летял над него. Неговата пепел била разпръсната над водопада през 1960 година. В допълнение към безспорната си красота, може да забележите, че местността наподобява „Paradise Falls” на Дисни – ясно вдъхновение на филма.
 
11. Петра, Йордания
 
 
Преди повече от 2000 години, набатианците построили в планините град Петра – най-посещаваната туристическа дестинация в Йордания. Петра е известен и като „Розовия град”, заради цвета на камъка, от който е изсечен. Този важен пример на древната цивилизация показва колко удивителен може да бъде светът.
 
12. Данксия, Китай
 
 
Това, което ви прилича на платно с изключителен цвят, всъщност е планинска верига в Китай. Образуването на дъгата е резултат от червен пясъчник и минерални отлагания, които датират от над 24 милиона години.
 
13. Мон Сен Мишел, Франция
 
 
Островна община в Нормандия, Франция, Мон Сен Мишел е известен като „Чудото на Запада” и привлича по 3 милиона посетители годишно. Кралството Корона от „Рапунцел и разбойникът” е създадено по-късно и е точно толкова магично, колкото и реалното.
 
14. Памуккале, Турция
 
 
Памуккале или Памуковият замък („Cotton Castle”) е природна забележителност в Югозападна Турция – дом на горещи извори и травертини, тераси от карбонатни минерали, оставени на течащата вода. Хората могат да релаксират в малките тюркоазени басейни, като достъпът до самите тераси е ограничен с цел съхранение и защита на местността.
 
15. Виадук Гленфиннан, Шотландия
 
 
Железопътният мост в Шотландия, съставен от 21 арки, е построен през 1898 година. Феновете на Хари Потър могат да го разпознаят, тъй като той е използван в три филма от поредицата.
 
16. Заливът Ха Лонг, Виетнам
 
 
Заливът Ха Лонг е популярна туристическа дестинации под закрилата на ЮНЕСКО. Това природно чудо включва тюркоазени води, варовикови картове и острови с всякакви форми и размери.
 
17. Собор Лас-Лахас, Колумбия
 
 
Построена между 1916 и 1949 година, тази чудна базилика е разположена на каньон в южната част на Колумбия. Красивата църква, заобиколена от този зелен басейн е едновременно поразителна и мистична.
 
18. „Морето от звезди” на Малдивите
 
 
Това, което изглежда като огледален образ на звездите в небето, са биолуминисцентите във водата, появяващите се заради голямото количество фитопланктон. Ефектът, който той оказва върху брега, е уникален, спиращ дъха, обединяващ всичко, което бихме си представили, че има в една приказка.
 
19. Синтра, Португалия
 
 
Очарователният град Синтра е лесно разпознаваем заради създаването си в епохата на Романтизма – 19 век, с многото кралски имения и замъци. Националния дворец Пена се намира на върха на хълм над града, откъдето при ясно време може да се види цял Лисабон.
 
20. Баобаб авеню, Мадагаскар
 
 
Тази алея от извисяващи се дървета баобаб образуват черен път в Menabe, район на Мадагаскар. Те са една от най-популярните забележителности в тази област.
 
21. Замъкът Пелеш в Румъния
 
 
Този Нео-ренесансов замък се намира в Карпатите и е построен между 1873 и 1914 година по инициатива на крал Чарлз I с цел да служи за лятна резиденция на семейството. Външната страна на замъка е очарователна, а вътре всичко е в много кралски стил.
 
22. Национален парк Жанджайе, Китай
 
 
В древността, тази гора се е считала за отдалечена и недостъпна, но сега тя е една от дестинациите, които задължително трябва да посетите в Хунан, Китай. Уникалните планини често се сравняват с плаващите планини на Пандора от филма „Аватар”.
 
23. Тадж Махал, Индия
 
 
Този бял мраморен мавзолей на Агра, Индия, се смята за перлата на мюсюлманското изкуство и вдъхновение за двореца на султана от „Аладин” на Дисни. Тадж Махал е построен между 1632-1653 година от монголския император Шах Джахан в памет на третата му съпруга. 
 
24. "Дарк Хеджес" или Живият плет, Ирландия
 
 
Фантастичният път от букови дървета, представляващ живия плет, е създаден през 18 век от семейство Стюърт, които са искали да впечатлят посетителите на входа на дома си. Според някои легенди духът на камериерка от съседна къща броди из пътя по здрач. Пътят става част от легендарния филм „Game of Thrones”.
 
25. Версайският дворец във Франция
 
 
Този кралски замък във Франция притежава 2 300 огромни стаи, 67 стълбища и 5 210 броя мебели. Дворецът е известен със своята огледална зала и градините, за завършването на последната са необходими 40 години!
 
26. Долината Скагит, САЩ
 
 
Разположена във Вашингтон, долината Скагит се посещава от стотици хиляди туристи, които идват тук между 1 и 30 април. Фестивалът на лалетата представлява атракция за мнозина – истинска цветна приказка.