Завършването на гимназия е голям ден, нали? Но не забравяйте, че преди да дойде той са изминали 4-5 години на учене, забавления, интриги, а понякога и малко сълзи. Екипът на Dama.bg подбра 27 идеи, които ще направят последната година, месец или дори седмица незабравими и вълнуващи. Ето ги и тях: 
 
1. Избягай от училище за един ден, заедно с най-добрите си приятели
 
 
Освен ако не си сред постоянния контингент на отсъстващите, можеш да си го позволиш и да прекараш един незабравим ден с приятелите ти. 

2. Ако все още не тренираш, време е да започнеш 
 
 
През първата година в университета зайците качват средно по 15 кг. Това не е добра перспектива, нали? Време да си изградиш навици, за да останеш във все така чудесна форма и след безкрайните купони и нощна пица. 
 
3. Не пропускай бала 
 
 
Много хора казват, че балът е безсмислена демонстрация, но ако все пак имаш дори и капчица желание да отидеш, го направи. Кой знае - може пък това да се окаже една от най-хубавите ти вечери. 
 
4. Посети училищно мероприятие, което по принцип не би посетил 
 
 
В училище всъщност се случва много повече, отколкото можеш да си представиш. Знаеш ли, че има училищен хор или пък театрална работилница? Защо не отидеш на техен концерт или представление...  
 
5. Започвай да переш нещата си ... преди да се наложи да викаш неволята 
 
 
Ако все още не си переш сам нещата, може би вече е време да го направиш. Съвсем скоро може да ти се наложи да живееш сам и да ползваш обща пералня - добре е да знаеш кое е отделението за праха, кои цветоулавящи кърпички са добри и как да разделяш дрехите по цветове. 
 
6. Разчисти си Фейсбука 
 
 
... както и всички други онлайн профили. Оттук нататък става сериозно. Има много университети, както и работодатели, които съвсем целенасочено проверяват онлайн присъствието на кандидатите си. Подготви се добре - нека когато отворят профила ти видят човек с богата обща култура и добри социални умения, а не танцуващия тийн на масата в дискотеката. 
 
7. Скроете безобиден, но забавен номер на някой (или на цялото училище) 
 
 
Но не прекалявайте - няма нужда да бъдеш на границата на изключването, за да бъде забавно и запомнящо се. 
 
8. Поговори с учителите, които значат нещо за теб 
 
 
Няма начин всички учители да са ти любими, но се постарай тези, от които наистина си научил нещо и които са били твоя опора или модел за подражание, да разберат колко много значат за теб.  Не се подмазвай - бъди искрен, и без това най-вероятно всичко с оценките вече е решено. 
 
9. Ако е възможно, запази контакт с тях 
 
 
Сигурно съвсем лесно ще можеш да намериш съучениците си онлайн, след като завършите, но това не винаги е така с учителите. Ако прецениш - поискай техен и-мейл, скайп или фейсбук. 
 
10. Направи видео за това как влизаш от един час в друг 
 
 
Вероятно сега ходенето от стая в стая за всеки следващ предмет ти се струва отегчително, но ако запишеш едно кратко видео по коридорите на гимназията и се върнеш към него след 5-10 години, чувството ще е съвсем различно. 
 
11.  Направи аудио запис с твоите приятели 
 
 
Включи рекордера на телефона си и си приказвайте както обикновено. Един ден този запис ще значи много за теб. 
 
12. Направи си плейслист
 
 
Включи тези, които си слушал най-много през последните 5 години, както и някои емблематични за вашия клас песни. След години това ще се превърне в истинска машина на времето. 
 
13. Направи си кутия със спомени 
 
 
Бележки, предавани тайно и не чак толкова тайно през часовете, контролни по математика, домашни по български, картички от съученици, снимки от купоните ви заедно - събери всичко това, добави още съкровища от ученическия живот и ги затвори в специално предназначена за целта кутия. Залепи я и сложи бележка "Не отваряй до ... " Представям си какво ще изпиташ, когато дойде заветната дата. 
 
14. Направи снимка на цялото ти семейство 
 
 
За съжаление с времето възможностите за снимка на цялото семейство намаляват - направи я сега. Тя ще бъде един мил спомен. Не забравяй да си я извадиш на хартия и да я сложиш в рамка. 
 
15. Не забравяй да направиш и една-две такива с приятелите ти 
 
 
Със сигурност имате хиляди снимки заедно, но нека тези бъдат по-специални, защото е много възможно никога повече да не се съберете всички по едно и също време, на едно и също място. 
 
 
16. Направи списък с най-хубавите и най-лошите моменти от гимназията 
 
 
Поглеждайки назад, е много по-лесно да кажем "в гимназията беше хубаво" или "в гимназията беше лошо", но всъщност това е доста субективно. Всеки от нас е имал както хубави, така и не чак толкова приятни мигове там. Отдели малко време и напиши кои са били хубавите и лошите моменти - така четейки този списък след години, ще си спомниш каква е била реалността тогава, а и ще можеш да погледнеш през очите на 18-годишното си "Аз". 
 
17. Установи връзка с приятел, с който сте се отдалечили 
 
 
Всеки от нас има поне по един такъв. Някой, с който сте били близки, но предвид обстоятелствата вече не сте. Дай втори шанс на приятелството ви. Може да бъде само една приятна среща, но също така може да бъде едно чудесно ново начало. 
 
18. Намисли си какво ще пишеш в годишниците 
 
 
Все по-модерно става всеки абитуриент да си има годишник от завършването, подписан от съучениците. Ако и във вашето училище съществува такава мода, помисли какво ще напишеш. Нека бъде нещо смислено и когато след 20 години някой носталгично си отвори годишника, да не прочете "Много си яка, разбий се на макс това лято", например. 
 
19. Хапни в лавката/стола за последен път със съучениците си 
 
 
Храната може да не е най-вкусната, но вероятно си прекарал доста време там. Отдай й нужното внимание за последен път. 
 
20. Сготви нещо за семейството си 
 
 
Един чудесен начин да кажеш "Благодаря" на семейството си за всичко, което са направили за теб. Дори и да не се получи кой знае колко добре - те със сигурност ще оценят жеста. Пък и това е добър начин да се подготвиш за студентския живот, ако не искаш да караш само на сандвичи, замразена пица и полуготови спагети. 
 
21. Кажи "Благодаря" на училищния персонал
 
 
Усмихни се на лелките по коридора, подари цвете на медицинската сестра, която понякога те спасяваше от час, поприказвай с охраната - тези хора също са били част от живота ти през последните години. Кажи им "Довиждане" подобаващо. 
 
22. Извини се на човек, с когото си се държал зле. Искрено.
 
 
Понякога дори и на най-добронамерените хора им се случва да изрекат нещо, с което да наранят някого. Но има грешка, има и прошка. Ако се извиниш, при това искрено, човекът вероятно ще го оцени, а и няма да ти тежи на съвестта повече. 
 
23. Защити се 
 
 
Ако някой се държал зле с теб и смяташ, че не си му отвърнал подобаващо, сега е моментът да се защитиш, разбира се, цивилизовано и с думи. Може да ти звучи малко плашещо, но със сигурност, след като ясно заявиш позицията си, ще се почувстваш по-добре, а и ще си доволен, че си отстоявал себе си - нещо, което всеки от нас трябва да може. 
 
24. Сподели чувствата си с момичето/момчето, което харесваш 
 
 
По-добре да го направиш сега. Така или иначе е много вероятно пътищата ви да се разделят, но поне няма един ден да си кажеш "Ами ако ... ". 
 
25. Направи си истински албум със снимки 
 
 
Извади любимите си снимки и ги подреди в албум. Разбира се, че имаш стотици снимки на телефона и цифровия фотоапарат, но не е съвсем същото. Няма да съжаляваш, ако го направиш - не е скъпо, нито пък отнема много време, но си остава един прекрасен спомен. 
 
26. Направи план за лятото... и за след него 
 
 
Много хора се чувстват някак в безтегловност, след като завършат, но това няма да се случи при теб, ако предварително си направиш план за лятото. Може да организираш приятна ваканция за теб и приятелите ти, например. Това ще донесе много приятни емоции и безброй прекрасни спомени. 
 
27. Гордей се със себе си 
 
 
Трудно или лесно, все пак вече си на финалната права. Оттук нататък животът е пред теб. Това не е край, а едно нова начало, изпълнено с предизвикателство. Гордей се със себе си и своите постижения, независимо колко малки или големи изглеждат в твоите очи! 
 
Сподели тези идеи със съучениците си и ги реализирайте заедно.