На днешната дата, 5 ноември, този великолепен изпълнител, чаровен мъж и мой любимец празнува своя рожден ден. И макар да знам на изуст почти всичките му песни, си дадох сметка, че не знам почти нищо за самия него. Затова реших да се разровя из мрежата. Вижте какво открих...

1. Истинското му име е Брайън Гай Адамс (Guy Adams).

2. Родителите му, Конард и Джейн, емигрират от Англия в Канада.

3. Брайън е роден в Кингстън, Канада, през 1959 г., но голяма част от детството си прекарва в Европа и Азия (баща му е бил канадски дипломат).

4. Днес певецът живее в Челси, Англия, с дългогодишната си приятелка Алиша Грималди и двете им дъщери – Мирабела и Лула. Семейството притежава и дом в Париж.

5. Брайън напуска училище, когато е на 16...

..за да стане музикант, и убеждава майка си да похарчи събраните пари за колеж, за да си купи пиано.

6. Певецът прави опити и на кино сцената.

Участвал е в комедията на режисьора Бъди Ван Хорн „Розовият кадилак“ (1989 г.), където си партнира с Клинт Истууд. Там изпълнява ролята на бензинджия. През 2002 г. има роля и в руската драма „Домът на глупаците“, където играе... халюцинация на самия себе си. Режисьор на лентата е Андрей Кончаловски (негови са също „Влакът беглец“ и „Танго и Кеш“).

7. Брайън иска да кръсти втория си албум от 1981 г. „Bryan Adams Hasn’t Heard of You Either” („И Брайън Адамс не е чувал за теб“) заради безразличието, с което критиката посреща първият му албум – „Bryan Adams”. Звукозаписната компанията А&M Records, с която работи по това време, обаче го разубеждава. В крайна сметка албумът излиза със заглавието „You Want It You Got It” (“Искаш го, получаваш го“).

8. Освен с музика, Брайън Адамс се занимава и с фотография.

Негови фотографии са публикувани в редица реномирани списания, сред които Marie Claire UK, британския Vogue, Harper’s Bazaar, Esquire, i-D и др. Освен това е снимал скъпоструващи рекламни кампании за Guess Jeans, Sand, Converse, Montblank, John Richmond, Fred Perry, Escada. Носител е на престижни награди в областта на фотографията. Последната е от октомври 2015 г. за фотосесията му на австрийския актьор Хелмут Бергер.

9. Сред музикантите, които застават пред обектива на неговия фотоапарат, са Лана Дел Рей, Джаред Лето, The Who, Стинг, Шаная Туейн, Мик Джагър, Рей Чарлс, Тина Търнър, The Who, Стинг, Шаная Туейн, Джос Стоун, Пласидо Доминго, Селин Дион, Били Айдъл, Моби, Ейми Уайнхаус, Ани Ленъкс, Лени Кравиц, Бой Джордж, Ванеса Паради, Майкъл Бубле, Анастейша и много други.

10... както и Нейно Величество, Елизабет II.

През 1998 г., по време на концерт в Уинипег, Канада, прави коментар във връзка с огромния портрет на кралица Елизабет II, сложен от организаторите на мястото на събитието, като казва, че никога не е виждал Кралицата да се усмихва. Няколко години по-късно, през 2002-ра, Брайън прави фотопортрет на Нейно Величество по случай златния й юбилей. Неговата снимка, на която Кралицата се усмихва (!), е използвана за марка от Канадската поща.

11. На всеки свой концерт певецът качва на сцената няколко души от публиката, за да пеят и свирят с него парчето „Summer of ‘69” („Лятото на ’69”). По повод тази песен, Брайън признава, че тя няма нищо общо с годината 1969-та, а с любовната поза „69“. (Току-що уби всякаква романтика, Брайън! Но ти прощаваме.) По време на концертите си Брайън избира и едно момиче от публиката, което да изпее с него „When You’re Gone” („Когато ти си тръгна“.). За последния запис на тази песен Брайън кани Памела Андерсън.

12. Преди години се носи слух, че през 1996 г. Брайън е имал връзка с принцеса Даяна.

По това време тя е разделена с принц Чарлз. Обвиненията идват от страна на бившата му приятелка Сесил Томсън. Мълвата твърди, че песента „Diana”, написана десетилетие по-рано (през 1985 г.), всъщност е посветена на принцесата на Уелс. Ето как започва песента:

„Първият път, когато те видях, беше в списание. Следващия път те видях на телевизионния екран и още тогава разбрах, че трябва да си моя. Денят, в който той се ожени за теб, за малко не полудях...“. Каква е истината обаче, едва ли някога ще разберем...

13. Брайън отказва музиката му да бъде включена във филма „Toп Гън“ (1986 г.) с Том Круз.

Продуцентите искат да използват песента „Only the Strong Survive” (“Оцеляват само силните“), но музикантът не дава съгласието си, тъй като смята, че филмът възхвалява войната.

14. Това обяснява и следващия интересен факт: миналата година Брайън публикува книгата си с фотографии - “Woonded: The Legacy of War” („Ранени: Наследството на войната“).

Портретите представят мъже и жени от британската армия, пострадали от войните в Ирак и Афганистан. Целта на Брайън е да покаже „впечатляващата твърдост на характера и смелостта на тези хора, станали жертва на войната, които, въпреки личната си трагедия, всеки ден живеят с нестихваща енергия, жизненост и достойнство.“

15. По-рано, през 1999 г., публикува друга книга с фотографии - „Made in Canada“. Този път пред обектива му застават канадки, сред които Сара Маклаклън, Аланис Морисет, Селин Дион и Шаная Туейн. Продажбите от книгата са дарени на Канадската фондация за борба с рака на гърдата.

16. Брайън е веган от 1989 г. насам.

„Спазвам правилото, че ако храната изглежда така, сякаш ще задръсти организма ти, вероятно ще го направи“, обяснява певецът.

17. Освен това е изявен активист в защита правата на животните.

Oще от 80-те години на 20 в. изпълнителят се ангажира с дейността на Greenpeace, като подкрепя кампаниите на организацията за опазването на околната среда. В частност, помага за създаването на южноантарктически резерват за китове. Време и средства отделя и за други неправителствени организации, сред които Amnesty International и PETA (“People for the Ethical Treatment of Animals” – “Хора в защита на етичното отношение към животните“). Снима фотографии и пише писма от тяхно име. Едно от тях е до изпълнителния директор на KFC (от 2007 г.), в което призовава компанията да провокира промяна в сектора, като първа въведе по-хуманно отношение при умъртвяването на пилетата, които използва.

18. Брайън Адамс е известен с десетките благотворителни концерти.

Ще ви разкажа само за някои от тях... От концерта в Катар през 2006 г. събира 2 617 000 долара! Като част от същата кампания продава и своята китара Fender Stratocaster, подписана от много от най-добрите китаристи днес. Сумата от продажбата възлиза на рекордните 3,7 млн. долара. С това поставя световен рекорд за най-скъпа китара. Парите отиват за кампанията „Reach Out to Asia” (“Протегни ръка на Азия“) в Катар, чиято цел е да подпомогне бедните хора на континента.

През 2005 г. успява да събере над 2 млн. долара за болницата Royal Marsden в Лондон.

През 2006 г. Брайън е първият западен музикант, който излиза на сцената в Карачи, Пакистан, след атаката от 11 септември. Той участва в кампания за набиране на средства за бедните деца, за да получат възможност да посещават училище.

19. Основаната от него “The Bryan Adams Foundation” работи за правото на децата и младите хора по света да получат адекватен и свободен достъп до образование.

Мотото на фондацията е: „Образованието е най-добрият дар, който може да получи едно дете“. Фондацията се спонсорира предимно със средства, дарени от самия певец.

20. През септември миналата година Брайън е първият изпълнител, който пее на игрите за ветерани в неравностойно положение, организирани в Лондон от принц Хари. В знак на благодарност принцът му връща жеста, като посещава изложбата „Wounded” в британската столица.

21. Всичко това става причина да му бъде присъдена престижната хуманитарна награда Allan Waters Humanitarian Award.

22. Брайън е реализирал дуети със Селин Дион, Барбара Стрейсънд, Тина Търнър, Мел Си от Spice Girls, Памела Андерсън. Казва, че за него най-запомнящо е съвместното му изпълнение с Тина Търнър – на песента „It’s Only Love”. „Да работя с Тина Търнър беше невероятно, - споделя той. – Когато бях на 20 години, я гледах по клубовете. Това беше, преди тя да стане звездата, която е днес. Беше невероятно да е на сцената пред мен. Беше истинска привилегия да пея с нея, особено като се има предвид, че тогава бях само на 24.“

23. Брайън има три номинации за Оскар:

през 1992 г. за песента „(Everything I Do) I Do It for You” („Всичко, което правя, го правя за теб“) от филма „Робин Худ: Принцът на разбойници“; през 1996 г. за „Have You Ever Really Loved a Woman?” („Обичал ли си истински жена?“) от филма „Новият Дон Жуан“ и през 1997 г. за „I Finally Found Someone...” (“Най-накрая открих някого...“) от филма „Огледало с две лица“. За съжаление, не печели нито веднъж. (Засрамете се, организаторите!)

24. Досега в кариерата си има 15 номинации за Grammy.

Печели наградата веднъж – през 1992 г. за песента „(Everything I Do) I Do It for You”. Пет пъти е номиниран и за „Златен глобус“.

25. Продал е близо 100 млн. копия на албумите си по целия свят.

26. Според едно британско изследване, песента „(Everything I Do) I Do It for You” e най-честият избор за първия сватбен танц във Великобритания.

27. Обявен е за канадски изпълнител на десетилетието (за музиката му през 80-те години). През 2006 г. е включен в Канадската музикална зала на славата (Canadian Music Hall of Fame). През 2011 г. получава и своята звезда на Алеята на славата в Холивуд.

28. Състоянието му се изчислява на 65 млн. долара.

 

Вдъхновяващ мъж,нали? За всички вас, които също като мен сте запленени от харизмата му, подбрах следващите негови цитати...

„Винаги и за всичко съм се доверявал на интуицията си. Не на главата си, не на сърцето си. На интуицията си.“

Може би всички по-често трябва да се вслушваме в шестото си чувство... Казват, че, това е езикът, на който ни говори Вселената, когато се опитва да ни насочи по пътя ни. И знаете ли, склонна съм да вярвам в това...

„Всяка свободна минута от времето си запълвам с нещо. „

Да вършиш нещо полезно, да бъдеш полезен някому... това е най-добрата рецепта срещу лошото настроение. Срещу апатията и отчаянието. Колко по-пълноценен и осмислен щеше да е животът ни, колко по-хубав и богат щеше да е, ако не губехме времето си, а го оползотворявахме. Без значение как. С кого. За кого.

„Никога не правя големи планове.“

Казват, че животът е това, което ни се случва, докато си правим планове. Няма смисъл да мислим за бъдещето. Няма смисъл да се опитваме да планираме всичко. Единственото, което има смисъл, е да правим в това, в което вярваме. И да го правим по най-добрия начин, на който ме способни.

„Вярвам в идеята, че хората трябва да помагат на хората.“

Колко пъти си казваме, че не можем да спасим света, че сме прекалено малки, за да предизвикаме промяна. А всъщност всеки жест има значение. Няма голямо и малко добро. Има направено и ненаправено добро.

„Това, което съзнанието мисли и в което вярва, подсъзнанието създава... Мислите притежават огромна сила. Мислите, които носят в себе си колебание и страх, чертаят пътя към неуспеха. Когато победиш негативното отношение и страха, побеждаваш провала. Мислите „кристализират“ в навик, а навикът - в обстоятелства.“

Външният свят е като прожекционна стена, на която виждаме „оживели“ мислите си, емоциите си, настроенията си. Затова, ако искаме да гледаме друг филм, трябва да сменим сценариста, режисьора и целия актьорски състав. Всъщност, най-добре е да сменим лентата.

„Трудностите са възможност да подобриш нещата. Те са камъкът, на който да стъпиш, за да видиш по-надалеч. Може би някой ден ще бъдеш благодарен за временния неуспех в някоя конкретна ситуация. Когато една врата се затвори, друга се отваря. Такива са законите на природата, за да има баланс.“

Трябва да променим мисленето си за неуспеха. Трябва да променим разбирането си за него. Неуспехът идва, за да ни научи на нещо. Идва, за да ни помогне да постигнем успеха. Може би по-бавно, отколкото ни се иска. Но едно е сигурно – успехът идва тогава, когато сме наистина готови за него.

„Просто пиша музиката, която обичам. Не се опитвам да се харесам на никого.“

Да слушаме вътрешния си глас, да сме верни на мечтите си, да се борим за това, в което вярваме, е най-сигурната рецепта за успех. Колкото повече търсим одобрение на другите, толкова повече губим своето. А с това губим енергията си, губим харизмата си, губим пътя си. Не е важно дали другите ни харесват. Важното е дали ние харесваме себе си.

„Изучи изкуството на търпението. Дисциплинирай мислите си, когато станат нетърпеливи относно постигането на дадена цел. Нетърпението подхранва тревожността, страха, обезкуражаването и провала. Търпението носи със себе си увереност, решителност и рационален поглед върху нещата. Всичко това ще те отведе до успеха.“

Да сме търпеливи значи да вярваме – в себе си и в съдбата си. Значи да знаем – че можем и ЩЕ постигнем мечтата си. Значи да успокоим ума и сърцето си. Защото, както е казал Бенджамин Франклин: 

който Е търпелив, може да постигне всичко, което иска...