Тодоровден е църковен празник, който по традиция се празнува в съботата от първата седмица на Великия пост. На този ден църквата почита паметта на Св. Теодор Тирон.

Легендата разказва, че по време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни. Тогава Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Тодоров ден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и с бурни кушии (надбягвания с коне).

На Тодоровден празнуват всички с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна. Честит празник! Бъдете здрави!