Напоследък българите все повече се отварят за различни вкусове и комбинации, нетрадиционни за българската трапеза. Предлагаме ви 3 интересни и екзотични гозби, с които да изненадате семейството си или да посрещнете подобаващо гости.

1. Индийска салата

Подготовка: 15 минути
Приготвяне: 25-30 минути

Необходими продукти:

100-120 г ориз
80 г аспержи
100 г зелени чушки
160 г ябълки
150 г майонеза
Смлян черен пипер и сол на вкус

• Сварете ориза и аспержите. Препоръчително е да използвате уред за готвене на пара. Ако не разполагате с такъв, използвайте по-малко количество вода.
• Изпечете и обелете чушките, след което ги нарежете на малки ивички. Ябълките се обелват и се нарязват на малки кубчета. Всички продукти се разбъркват хубаво в голяма купа.
• Овкусете с майонезата, черния пипер и солта.

2. Пилешка супа по индийски

Подготовка: 20 минути
Приготвяне: 35-40 минути

Необходими продукти:
300 г пилешко месо
20 г масло
½ средна глава лук
½ ч.л. лют червен пипер
Кориандър, черен пипер, джинджифил и сол на вкус

• Нарежете пилешкото месо на ситно и го сложете да се вари в около 2 литра подсолена вода.
• Забъркайте гъст сос от лютия червен пипер, останалите подправки и няколко супени лъжици вода.
• Нарежете лука на ситно и го запържете в маслото. В голяма тенджера сложете свареното месо и запържения лук и ги залейте с бульона от пилето, смесен със соса от подравките.
• Може да сервирате с отделно сварен и сервиран ориз.

3. Печени картофи с шунка по африкански

Подготовка: 15 минути
Приготвяне: 35 минути

Необходими продукти:
1 кг картофи
1 портокал
400-500 г шунка
200 мл прясно мляко
2 ч.л. горчица
Индийско орехче, черен пипер и сол на вкус

• Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и леко ги сварете.
• Нарежете шунката на тънки резенчета.
• В тава разпределете плътно половината картофи, покрийте ги с шунката, върху нея наредете резенчета портокал, поръсете с горчицата и останалите подправки. Отгоре сложете останалите картофи, посолете и залейте с прясното мляко. Печете в умерена фурна за около 25-30 минути, докато картофите поемат млякото и придобият хрупкава коричка.