Всички свързваме лятото с приятни преживявани край брега или в планината, където търсим прохладата на морето, боровите гори или водните басейни. Точно последните обаче притесняват мнозина основно заради риска от гъбички и бактерии.

Според проучванията в мокрите пространства около басейна живеят от 1000 до 1000 спори, които могат да причинят гъбички. Рискът да хванете гъбички на краката обаче сериозно да бъде намален, ако ходите около басейна с подходящи чехли или джапанки.

На следващо място е страха от прихващане на полови-пикочните  бактерии при плувне в басейна, който обаче също не е толкова сериозен, защото въпросните гъбички живеят изключително кратко във водата, особено в хлорираната вода. Всъщност по-голям риск представляват синтетичните бански, които създават подходяща среда за развитието им. Ето защо при спазване на добра лична хигиена и избягване на синтетични материи, този риск също може да бъде чувствително намален.

Всъщност доста по-сериозен е здравословният риск от прекаленото хлориране на басейните. Хлорът се използва за дезинфекция на водата в басейна, но в големи количества, може да причини различни проблеми, като например обостряне на атопичен дерматит и астма (при вдишване), зачервяване на очите и дори конюнктивит (при попадане в очите), отит (при попадане в ушите), дисбаланс в чревната флора (при поглъщане), суха, сърбяща и дразнеща кожа, както и обостряне на симптоматика на хора с някои автоимунни заболявания.

Ето какво казва прочутият американски лекар д-р Джоузеф Меркола:

"При плуване в хлориран басейн вашето тяло абсорбира повече хлор и остатъчни дизенфекциращи продукти като хлорамин, отколкото ако пиете хлорирана чешмяна вода в продължениен а седмица. Остатъчните продукти са по-сериозна опасност от самия хлор. Те се формират, когато хлорта в басейна влезе в реакция с органична материя като кожа или коса."

И все пак, оказва се, че има 3 естествени начина, по-които да неутрализираме или най-малкото значително да намалим ефекта от хлорта, така че да не позволим това да попречи на лятото ни и приятното прекарване в разхлаждащите басейни. Ето кои са те!

1. Взимайте душ преди да влезете в басейна!

Табелки, оказващи, че във водата се влиза задължително след душ, има край всеки басейн.  Но хората често пъти ги игнорират със съзнанието, че те самите са достатъчно чисти - например взели са душ сутринта или преди да тръгнат към басейна.

Оказва се обаче, че вземането на душ непосредствени преди влизането в басейна, може да ни предпази от абсорбирането на нежелани химикали. Според някои специалисти, човешкото тяло и коса действат на принципа на гъбата - когато са напоени с чиста вода, не могат да поемат допълнително и така абсорбират значително по-малко от химикалите в басейна.

Още повече, че опасният химикал хлорамин се формира при реакцията между хлор и човешката пот. При взимането на душ можем да остраним всички остатъци от потна секреция и да намалим значително формирането на хлорамин върху кожата си.

2. Намажете се с кокосово масло

Човешката кожа е покрита с много тънък рогов слой, който я предпазва от вируси, бактерии и други опасности. Този слой е леко киселинен, докато изредените микроорганизми са по-скоро леко алкални.

Употребата на агресивни измивни средства и къпането в хлорирана вода намалява ефективността на защитния слой, правейки кожата по-лесно уязвима.  

Нанасяйки тънък слой от кокосово масло преди влизане в басейна, осигуряваме допълнителен предпазен слой на кожата си, който пречи на абсорбирането на нежеланите химикали. Допълнителен бонус е фактът, че кокосовото масло има естествен слънцезащитен фактор (около SPF 4-5) и съдържа антиоксиданти. които предлагат допълнителна, макар и лека защита срещу радиацията на  слънчевите лъчи.

3. Неутрализирайте хлорта чрез витамин С

Химичната структура на витамин С има способността на неутрализира хлор и хлорамин. Може да видите научната обосновка тук (http://www.fs.fed.us/t-d///pubs/html/05231301/05231301.html)

Използвайте това свойство на популярния витамин и  си приготвите домашно средство за неутрализиране на хлорта. За целта си купете от аптека витамин С на прах и разтворете 1 чаена лъжица в 2 чаши изворна или филтрирана вода. Налейте смества в спрей-бутилка и вземете с вас на басейна.

След плуване, напръскайте обилно кожата и косата и, втрийте спрея с масажни движения и едва след това вземете отново душ. За финал, нанесете отново тънък защитен слой кокосово масло.

Ако следвате тези прости и лесни съвети, избягвате дългия престой в басейните и внимавате да не поглъщате вода, ще можете чувствително да намалите ефекта от химикалите в басейните и да се наслаждавате на свежестта им през лятото. Съветите могат да се прилагат и за малки деца, които са особено големи любители на играта с водата. 

Магдалена Пашова е нутриционист от CSNN и автор на книгите "По-здрави бебета" и "В кухнята на модерната жена". Работи с жени с храносмилателни, хормонални и репродуктивни проблеми. Повече за нея на www.magipashova.com