Днес ви предлагаме няколко рецепти, които ще ви накарат да забравите за зимните си неволи през студените месеци. Изненадайте със стил и класа!

1. Пълнени ролца с месо и сос от хрян

Освен за вечеря, тази фантазия може да се консумира като по-лека закуска ли предястие.

Знаем, че пържолата сама по себе си е страхотно ястие за вечеря, но сега ви предлагаме един вариант, при който месото заедно с уникалния си аромат и вкус е грижливо прибрано в маслени полумесеци. Ястието се сервира с пикантен и ароматен сос от заквасена сметана и хрян.

Тези ролца са подходящи и за коктейл или бърза закуска. Вкусът на соса може да се определи спрямо предпочитанията ви относно хряна. От удоволствието ви делят само три хапки, в които освен месото ще усетите и сирене чедър.

Време за приготвяне: 40 минути

Необходими съставки:

бутер тесто
½ килограм пържоли, нарязани на тънки ленти
сол и пипер на вкус
1 с.л. зехтин
4 резена сирене чедър, нарязани на половинки
½ ч.ч. заквасена сметана
1-2 ч.л. хрян
½ ч.л. ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса и облепете страните на тавата с хартия за печене. Отворете бутер тестото, оформете 8 полумесеца и ги оставете настрана. Овкусете месото с желаното количество сол и черен пипер. Поставете голям тиган на умерена температура и добавете зехтина. След като се сгорещи, добавете и пържолата. Не я оставяйте за дълго, само докато покафенее отвън, след което махнете от огъня. Нарежете месото на ленти, които ще поставите в ролцата. Ще ви трябват 8.

Поставете месото в широкия край на полумесеца и покрийте с ½ парче сирене. Навийте и поставете в тавата. Продължете, докато приготвите всички ролца. Пече се около 15 минути, докато полумесеците добият златисто-кафяв цвят. Докато това стане, може да приготвите соса. В малка купа смесете сметаната, хряна и ябълковия оцет. Добавете сол и черен пипер на вкус. Сервирайте докато ролцата са топли.

2. Зелеви ролца в азиатски стил

Зелевите сармички са толкова любими на мнозина, защото лесно можете да ги напълните с всичко, което пожелаете. Този път ще го направим с пиле, покрито със соево-меден сос и ориз.

Ако веднъж се запознаете с азиатските вкусове, те ще останат в сърцето ви завинаги. Класическата азиатска кухня не може без соев сос, джинджифил и мед, които пък са перфектен пълнеж на зелевите ролца. Простата комбинация с пиле и ориз, пък, превръща вечерята в истинско различно удоволствие!

Време за приготвяне: 1 час и 45 мин.

Необходими съставки:

½ чаша соев сос
2 с.л. пресен лимонов сок
2 с.л. мед
1 ч.л. настърган джинджифил
пипер
3 обезкостени пилешки бутчета, без кожа, нарязани на половини
1 малка зелка (от около 12 листа), с отделена и нарязана твърда част
екстра върджин зехтин
1 скилидка чесън
1 консерва царевица
2 чаши сварен ориз
1 ч.л. препечен сусам
соево-меден сос

Начин на приготвяне:

В малка купа смесете соев сос, мед, лимон и щипка черен пипер. В средно голяма купа мариновайте пилето с 1/3 от сместа. Оставете тенджера с подсолена вода да заври. Бланширайте зелевите листа в продължение на 4 минути (обикновено зеле) или 8 минути (къдраво зеле), в зависимост от дебелината на листата. Пуснете ги в купа със студена вода веднага след това. Оставете ги да изсъхнат добре. Загрейте фурната на 200 градуса.

Поставете пилето в тенджера (или съд по избор) на средна температура с екстра върджин зехтин, докато двете му страни добият кафяв цвят. Щом то стане златисто-кафяво, го отделете настрани и изхвърлете олиото и останалата утайка. Попийте месото с хартиени кърпи.

В същата тенджера на умерен огън сипете отново малко олио. Запържете нарязания на ситно чесън за около 1 минута, до добиване на златист цвят, след което върнете пилето обратно в съда. Добавете царевицата за още 3 минути. Прибавете ориза и останалата смес със соевия сос. Разбъркайте добре.

Подгответе ролата, като поставите зелевите листа върху чиния, след това отгоре сложете парче от пилето, малко царевица и малко ориз в центъра. навийте, за да се получи ролце. Може да използвате допълнително листо, за да се уверите, че плънката няма да изтече. Закрепете с конец. Повторете процедурата с останалите листа. Когато сте готови, поставете ролцата в тавичка и ги залейте с останалата част от сместа със соевия сос. Поръсете със зехтин.

Печете около 30 минути. След първите 15 минути изсипете остатъка от сместа. Докато чакате ролцата може да приготвите соево-медения сос, с който после ще сервирате ястието.

Соево-меден сос: време за приготвяне 6 минути

Необходими продукти:

¼ чаша соев сос
3 с.л. пресен лимонов сок
3 с.л. мед
3 с.л. вода
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 ч.л. брашно
1 ч.л. препечен сусам
пипер

В малка тенджера на слаб огън смесете соевия сос, лимона, меда, водата, сусама и черния пипер. Оставете на котлона за 3 минути, след което прибавете и брашното. Разбъркайте и оставете на печката докато се сгъсти за около 1 минута.

3. Супа с аспержи, сирене и къдрава гарнитура от моркови

Тази супа е идеална за зимата, а цветовете, които аспержите й придават, ще ви накарат да забравите за всичките си неволи. Тя се приготвя много лесно и върви перфектно с хрупкав хляб и голяма салата.

Тази супа е полезна, вкусна и обилна, перфектна за бързо и здравословно засищане на глада. Можете да добавите и друг зеленчук, например царевица, ако желаете. Важно е да го направите непосредствено преди аспержите.

Време за приготвяне: 42 минути

Необходими продукти:

450 гр тънки аспержи, задушени и нарязани на парчета (около 2,5 см)
1 с.л. захтин
1 с.л. масло
¼ чаша нарязан на кубчета лук
2 големи моркова, обелени и почистени; 1 нарязан на кубчета и 1 резервен
1 нарязано стебло от целина
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
¼ чаша брашно
1 малък картоф, обелен и нарязан на кубчета (около 2,5 см)
2 чаши зеленчуков бульон
½ ч.л. сол
2 чаши мляко
¼ ч.л. смлян черен пипер
½ ч.л. изсушен градински чай
¼ ч.ч. заквасена сметана
1/3 чаша настъргано сирене чедър

Начин на приготвяне:

Използвайте белачка, за да направите дълги къдрици от резервния морков. Отделете ги настрани.

В голям съд на средна температура сложете маслото и зехтина. Когато маслото се разтопи и сместа се сгорещи, добавете лука, моркова и целината. Оставете за 3-4 минути, докато зеленчуците омекнат. След това прибавете чесъна и оставете за още 30 секунди.

Прибавете брашното към сместа и разбъркайте още 30 секунди. Добавете зеленчуковия бульон, млякото, картофа, солта, черния пипер и градинския чай. Смесете и разбъркайте продуктите, оставете на тих огън, като продължите да бъркате още 30 минути или докато картофа омекне.

Прибавете сметаната и разбъркайте, след това сложете и аспержите, като оставите на котлона още няколко минути. Махнете съда от огъня и добавете сиренето. Разбъркайте докато се разтопи и хубаво се смеси с останалите съставки. Овкусете с необходимите подправки. Сервирайте докато супата е гореща и украсете с морковени къдрици.