Има много фактори, които похабяват и увреждат кожата ни – стресът на работното място, домакинските грижи, отглеждането на децата, замърсената околна среда, рязката смяна на топли и студени температури. Затова всеки, който иска да запази кожата си чиста и поддържана, трябва да полага постоянни грижи за нея. И тъй като не всеки може да си позволи да ползва само скъпи козметични средства и да се подлага на скъпоструващи процедури, естествените продукти са съвсем достъпен и полезен заместител.

Киселото мляко е един от тези продукти - откриваме го в кухнята на всяка домакиня и е напълно подходящ за приготвяне на освежаваща маска за кожата ни. То помага за почистването и регенерирането на кожата и създават неповторимо усещане за свежест. В тази връзка ви предлагаме три лесни рецепти с благоприятен и ефикасен ефект за вашата кожа.


Рецепта с кисело мляко за почистване и хидратиране на лицето

Вземете една кофичка обикновено кисело мляко и нанесете дебел и равномерен слой върху лицето. За целта трябва да сте заели удобна позиция. Оставете киселото мляко да действа за около 20 минути. След това изплакнете с хладка вода и подсушете с кърпа. Ако изпълнявате тази малка и лесна процедура всеки ден (най-удобното време е вечер преди лягане) ще осигурите сигурен и дълготраен ефект за мекота на кожата.


Рецепта с кисело мляко за стягане порите на лицето

Смесете 6 супени лъжици кисело мляко и 6 супени лъжици брашно - съотношението е 1: 1. Може да увеличавате това количество, като единствено трябва да запазите съотношението. След като киселото мляко и брашното са добре разбъркани и смесени, нанесете получената смес върху лицето и оставете да действа за 30 минути. В края, когато маската вече е станала суха, измийте лицето си топла вода и го подсушете.


Рецепта с кисело мляко за ревитализация на кожата

Смесете следните съставки: 2 супени лъжици от алое вера, 2 супени лъжици кисело мляко, сок от половин портокал и остатъка от месестата му част. Разбъркайте съставките до получаване на паста. Нанесете така получената смес върху лицето и шията и оставете за около 10 минути. След това почистите лицето с обилно количество топла вода и го подсушете.


Полезен съвет:

Може да използвате готов екстракт от алое вера в аптеките (10 ампули струват около 10 лева) или да използвате няколко листа от живо растение, от които да изцедите нужното количество.
Така, пестейки време и средства, можете сами да приготвите подходящата маска за вашето лице.