Самотата може да предизвика болка и страданиe, далеч по-големи от най-лошото физическо заболяване, което можете да си представите.

Изследване, проведено от университета Brigham Young потвърди, че

самотата увеличава риска от ранна смърт

точно толкова, колкото затлъстяването, пушенето на 15 цигари дневно и алкохолизма!

Все повече хора живеят в уединение и се чувстват все по-откъснати от света и ако не се обърне внимание на причините за това, е възможно в бъдеще да бъдем свидетели на „епидемия на самотата”. За щастие обаче, изследователите стесняват кръга от причините, защо самотните хора остават самотни и предлагат решение, как тези хора могат да започнат да създават приятелства и да се почувстват свързани с другите. Да не забравяме, че самотата застрашава нечие дълголетие точно толкова, колкото затлъстяването и учените се стремят да стигнат до корена на проблема, така че повече хора да могат да разберат причината за тяхната изолация и съзнателно да променят навиците си. Защото самотата е точно това - резултат от навика ви да реагирате по един и същи начин всеки път, премахвайки възможността за създаване на нови приятелства, нови преживявания. Важно е на първо място да промените начина си на мислене, но е факт, че много самотни хора не знаят от къде да започнат с този процес.

Ако се разпознавате в горните редове трябва да знаете, че сте способни на промяна, можете да имате здрави и процъфтяващи взаимоотношения, но за целта първо трябва да свършите „мръсната работа”, а именно – да стигнете до същината на проблема.

Вижте 3 причини, поради които самотните хора остават самотни:

1. Самотните хора не вярват в себе си.

Много хора вярват в теорията, че самотниците не притежават адекватни социални умения и този им недостатък е причината, която ги тегли надолу по пътя на самоизолацията. А започнат ли да се изолират, започват и да губят малкото социални умения които притежават, което ги прави още по-самотни и недостъпни. Въпреки това, нови изследвания показват, че самотните хора всъщност имат прекрасни умения да общуват, проблемът при тях е склонността им да се самоанализират прекалено много, вместо да се отпуснат и просто да общуват.

Четирима учени провели четири различни експеримента, които изследват как биха реагирали самотни хора, когато са подложени на социално напрежение, а изследването е публикувано в списанието ‘’Personality and Social Psychology Bulletin”. Всички студенти, които участвали в експериментите (86 на брой), попълнили анкета, която измервала тяхната самота. След това им била възложена задача, в която е трябвало да идентифицират емоциите на 24 различни лица, показвани им на компютърен екран. Накратко, по-самотните студенти се справили по-зле на теста, но само когато са били информирани, че ще бъдат изпитвани техните социални умения. Когато им представяли задачата като някакъв общ тест за познания, те дори се справяли по-добре от останалите студенти. Това потвърждават и заключенията от предишни изследвания, а именно, че самотните хора имат способността да разбират по-добре чуждите емоции, най-вероятно, защото всъщност силно копнеят за социален контакт. Въпреки това, когато им се наложи наистина да общуват с някого лице в лице, те са нервни и притеснението им е това, което им пречи да създадат успешни взаимоотношения.

Всеки се чувства самотен в някакъв момент, но какво точно различава временно самотните хора от тези, които си остават самотни?

Гледната точка.

Възможно ли е наистина решението да е толкова просто: да променим начина, по който виждаме ситуациите около себе си, за да преодолеем самотата? Проучване от Allison Wood Brooks of Harvard Business School, показва, че ако в стресиращи ситуации вместо да си кажем, че трябва да се успокоим, си кажем, че е нормално да сме притеснени, ще спечелим. Участниците в изследването е трябвало да извършат няколко стресиращи дейности, включително решаване на математически задачи и пеене на караоке. Преди да изпълнят задачите, на част от участниците е било казано да се успокоят, а на друга част, че е време да се напрегнат. Резултатът? Вторите са показали много по-добри резултати! Тези две отделни проучвания показват, че самотните хора действително могат да преодолеят самотата си, като просто повярват в себе си и си отправят предизвикателството да се срещат и общуват с различни хора, знаейки, че това ще им донесе известна доза дискомфорт и напрежение. Важното е, да осъзнаят, че преодолявайки това неразположение, си проправят път към крайната цел – излизане от дупката на отчаянието и самотата.

2. Самотните хора често прекаляват със самоанализа.

Цитираните по-горе проучвания показват, че самотните хора обикновено не са уверени в своите социални умения и имат изкривена представа за себе си. В сърцето на самотата им се крие липсата на самочувствие и убеждението, че трябва да скрият тази своя слабост от другите. Колкото повече се изолират от социални ситуации обаче, толкова по-трудно ще им става да започнат отново да общуват и да се опитват да създават добри взаимоотношения. Самотните хора остават самотни, защото продължават да се самоанализират до такава степен, че преценката им в един момент е не само неточна, но и нездравословна.

Осъзнайте, че не е нужно да влезете в определена рамка за да се впишете в този свят.

Не се притеснявайте толкова много за това, което другите ще помислят за вас,

ако например започнете да заеквате, изчервите се или забравите това, което сте искали да кажете. Помнете, че всички сме хора и можем да намерим много повече прилики помежду си, отколкото разлики. Смело покажете несъвършенствата си, нека другите ги видят, а в последствие ще осъзнаете, че именно те ви правят красиви, защото показват колко неподправени, истински и чисти сте в отношенията си с хората.

3. Винаги си представят най-лошия сценарий.

Самотните хора са склонни да виждат всичко или в черно, или в бяло. Те или смятат, че всичко ще се нареди фантастично, или че очакванията им ще лумнат в адски пламъци. По-често обаче, мислят именно за най-лошия възможен сценарий. Как да се справите, ако имате този проблем? Както вече споменахме, преди всичко трябва да промените гледната си точка.

Не можете да живеете щастлив живот с негативно настроен ум,

повече от ясно е, че няма как да постигнете напредък в социалните си контакти, ако постоянно мислите, че нещо ще се обърка. Самотните хора остават самотни, когато заживеят живот в затвора на собствените си саморазрушителни мисли, вярвайки на всичко лошо, което имат склонност да си внушават. В действителност, просто трябва да се съсредоточат върху по-забавната част от живота и да се научат да не обръщат внимание на гласа в главата им, който им казва, че отново ще се провалят. А с правилната настройка и правилните хора ще започнат да идват в живота ви.