Никоя работа не заслужава да правите подобна жертва. Навярно ще възразите, като кажете, че всички професии са такива и че стресът и неприятностите са характерни за всяко работно място. Най-вероятно сред нас има и хора, които се радват на подобен стрес. Те живеят за него, защото по време на стресови ситуации се чувстват нужни и незаменими, което им придава усещате, че са на мястото си. Докато всички останали се паникьосват, тези хора сдържано и спокойно изпълняват не само своята работа, но и ръководят работата на останалите.

Ако все пак сте от този тип хора, на които стресът доставя удоволствие, това още не означава, че той не влияе и негативно върху вас. Стресът силно натоварва тялото. Така че имайте едно на ум, работата може да ви вреди, независимо че ви доставя удоволствие.

Но да не забравяме, че най-вредна е онази работа, която ненавиждаме. И така, как да разберете дали работата ви, независимо колко стабилна и добре платена е тя, не застрашава здравето ви?

Понеделник

Отличен начин да разберете, дали имате проблем с работата ви, е да проследите динамиката на настроенията си и нивото на стрес в продължение на работната седмица. Първо, мразите ли понеделниците? Дали това, че утре е понеделник и трябва да ходите на работа, е достатъчен повод, за да се развали настроението ви до края на последния почивен ден? Имате ли чувството, че основната ви задача през седмицата е да оцелеете до петък? Повишава ли се нивото на стрес в началото на седмицата и спада ли през почивните дни?

Ако всички отговори на тези въпроси са „Да”, то е настъпил моментът да се замислите за смяна на работното място. И не, грешите, ако мислите, че навсякъде е така. Не бива да смятате, че да прекараш остатъка от живота си в тиха агония е нещо нормално за всички хора. Сигурно няма да повярвате, но нормалните хора ходят с интерес на работа и не се страхуват от понеделниците. Просто трябва да намерите хубава и добре платена работа. Няма да е лесно, но си заслужава.

Храна

След като изяснихме нещата със стреса, е време да преминем към седмичното ви меню. Все по-често жертвате здравословната закуска, за да не закъснеете за работа? През обедната си почивка нямате време да седнете и да хапнете нормално, а ви се налага бързо да напъхате в уста нещо от веригите за бързо хранене? Нямате пари, за да сядате всеки ден в прилично заведение с топла кухня!

Да не говорим за момента, когато се прибирате от работа и нямате абсолютно никакви сили да готвите вечеря през следващите час-два и отново прибягвате до замразени полуфабрикати или просто решавате изобщо да не вечеряте.

Погледнете на ситуацията от страни: през пет дена от седмицата се храните нездравословно, заради натоварен работен график. Вредите на здравето и организма си заради някаква работа, която и без това мразите. Защо?
Ако работният ви график не ви позволява да се храните здравословно, то трябва да промените този график. И за тази цел си заслужава да пожертвате коя да е, дори високо заплатената работа.

Защо ли? Защото вредата, която нанасяте на организма си с нередовното и нездравословно хранене, не подлежи на лечение след време. Нека бъдем реалисти, ние сме обикновени хора, живеещи в съвременния свят, което означава, че не можем да избягаме от полуфабрикатите и продуктите на веригите за бързо хранене, но приема на подобна храна трябва да е изключение в здравословния ни режим, а не ежедневна норма. А ако това не е така, то трябва да обмислите сериозно работния си график и възможността за смяна на работното място, защото тя ви убива бавно.

Транспорт

Пътувате повече от 40 минути до работа. Тоест, всеки ден губите по минимум два часа за отиване и връщане. А сутрините сте подложени на стрес, защото на работното ви място не толерират закъсненията, поради което не можете да си го позволите, а вечерно време така се уморявате, че едвам си държите очите отворени.

Или другия случай – налага ви се да прекачвате няколко вида градски транспорт. А сега се запитайте – плащат ли ви достатъчно, че да се подлагате на това всеки ден в продължение на години? Наистина ли си мислите, че не може да си намерите друга работа за същите пари, но където да се чувствате по-комфортно и спокойно, а пътя до там да ви отнема по-малко време? Опитайте се да намерите. Животът е прекалено кратък, за да го жертвате по този начин.

Не мислите ли, че бихте могли да направите нещо по-значимо в живота си, ако не губехте толкова време за път? Изследвания сочат, че 80% от хората по света мразят работата си. Внушителна статистика. Но сега погледнете от другата страна – по света има 20% хора, които обичат работата си и ходят с удоволствие. Нима не искате да сте част от тях?

Според изследване проведено от известната американска психоложка Сюзън Гросман (Suzanne Grossman), хората, които обичат работата си, живеят средно десет години по-дълго от останалите. Само си представете – десет години! Това са още десет сезона на любимия ви сериал. Така че се замислете по-сериозно над това, да смените омразната работа на любима.