Много от нещата, които ни се струват банални и дори нелепи, за деца ни имат огромно значение. Детското възприятие е много по-ярко и емоционално – всяка незначителна за възрастните вещ, за децата е ново откритие.

Знаейки това, от Dama.bg искаме да споделим с вас 30 изпитани през годините от множество родители методи, които ще ви помогнат да зарадвате вашия малчуган.

1. Сложете си огърлица от макарони и се разхождайте с нея цял ден пред възхитения поглед на детето ви. Или поне, докато не ви се наложи да излезете от вкъщи.

2. Създайте си семеен девиз или слоган, от сорта на: „Ние можем!”, „Ние сме най-добрите!”, „Ние сме страхотни!”. Сложете го на видно място, например на хладилника. А когато детето ви се почувства потиснато или тъжно задължително му го припомняйте.

3. Излезте на разходка с детето. Не по работа или до магазина, а именно на разходка и именно с детето.

4. Тайничко сложете мила бележка и шоколад в раницата му за училище.

5. Играйте заедно компютърни или видео игри.

6. Направете малко изключение и кажете „да” на нещо, което по принцип е забранено. Например да поседите заедно на терасата или да поиграете с него на топка вкъщи.

7. Забавлявайте се заедно в лунапарка. И вие се дръжте като малко дете. Забравете за момент, че сте възрастни. Покажете му колко възторжени се чувствате от катерушките и атракционите.

8. Сдобрявайте се. Ако сте се скарали, задължително намерете повод, за да оправите взаимоотношенията си. Децата не бива да таят в себе си подтиснати обиди.

9. Мълчаливо затворете вратата. Ако стаята на детето изглежда така, все едно я е връхлетяло цунами, просто мълчаливо затворете вратата, изчакайте да се успокоите и напълно спокойно обяснете на детето, колко ще ви зарадва, ако в най-скоро време оправи стаята си.

10. Постарайте се по-често да ходете на гости при баба и дядо.

11. Захванете се с нещо ново. Ако детето ви наистина е положило усилия, но нищо не се е получило, не го притискайте. Просто се насочете към нещо друго, открийте таланта на детето си.

12. Оставете го да нагази в дъждовната вода и да се порадва от сърце. Дори го насърчете да не подмине нито една локва по пътя си. Дори да не е с гумените ботуши, нищо няма да му стане.


13. Направете му сами картичка. Вземете много брокат, лепило, цветни химикали и писалки с гел и брокат и направете сами картичка за рождения му ден. Или без повод, просто защото го има в живота ви.

14. Вземете му домашен любимец. По този начин децата се научават да поемат отговорност и да се грижат с любов за друго живо същество.

15. Нека сам се оправи. Оставете детето си само да защити правата си в пясъчника или на детската площадка, не бързайте да се намесвате, освен ако то само не ви помоли.

16. Не го разпитвайте! Не бързайте да го засипвате с въпроси от типа „Как мина денят ти?”, ако виждате, че детето ви се е пробрало от училище разстроено. Дайте му шанс на вечеря само да сподели с вас, какво го е разстроило.

17. Създайте си семейна традиция: палачинки всеки вторник и събота, следобедно каране на колело всяка неделя или събиране на ябълки всяка есен.

18. Попитайте детето си на какво би искало то да ви научи. Просто така, за разнообразие. Ще се учудите колко неща вие можете да научите от него!

19. Позволете му само да се облича. Нека дъщеря ви сама избере как да се облече преди да излезете до магазина. Поне веднъж месечно, стига дрехите да отговарят на сезона.

20. Оставете някой път детето ви да „подслушва”, докато разговаряте за нещо важно, което касае именно него.

21. Гледайте заедно пълнолунието. Заради това си струва веднъж да легнете да спите след уречения час. Следващото пълнолуние е на 27 октомври.

22. Разпечатайте снимки, за да има какво да вземете в ръце някой ден след години, когато децата ви дойдат на гости с внуците.

23. Не пришпорвайте детето. Когато бързате, детето започва да се притеснява от което започва да се обърква и да ви бави още повече.

24. Изпечете сладкиш с формата на сърце за закуска.

25. Направете му дискотека, докато пише домашните си. Ако забележите, че вече е много уморено, докато изпълнява ученическите си задължения, смело пуснете музиката по-високо и си устроите весела дискотека. Но нека е наясно, че това няма да се превръща в ежедневен навик.

26. Измислете си тайно семейно ръкостискане.

27. Окачете дъска, на която да си оставяте тайни съобщения.

28. Бийте се с възглавници!

29. Покажете му ваши снимки, стари дневници или писма, когато сте били на неговата възраст.

30. Благодарете му и го поощрявайте всеки път, когато изпълнява домашните си задължения, без да сте го помолили изрично за това. Дори ако само е наляло вода в каната или е измило мръсната си чиния, покажете, че сте забелязали и оценявате усилията му.