Само любовта може да ни направи истински щастливи. За да се научим как да я споделяме и получаваме, понякога изцяло трябва да променим възгледите си за живота. За целта на помощ ни идва текста на Марк Черноф, който предлага 30 стъпки, с който да промениш начина, по който гледаш на света около теб. Чрез тях ще привлечеш любовта и щастието в живота си.

      1. Започни да прекарваш време с правилните хора
        Това са хората, с които ти е приятно, които те обичат и ценят, които те насърчават да се развиваш в правилната посока, с правилното темпо. Те са онези, които те карат да се чувстваш жива, онези, които не просто те обичат такава, каквато си в момента, но и обичат онова момиче, което искаш да бъдеш... и най-вече - обичат и двете твои Аз, сегашно и бъдеще, безусловно.
      2. Изправи се пред проблемите
        Проблемите ти не определят коя си, определя те начинът, по който се изправяш срещу тях. Проблемите няма да изчезнат, ако просто стоиш на едно място. Направи колкото можеш сега и оценявай усилията си. Ключът е да правиш малки крачки, стъпка по стъпка в правилната посока. Тези малки крачки се натрупват и се превръщат в километри от дългия маратон, наречен живот.
      3. Бъди честна със себе си
        Трябва да осъзнаеш какво в живота ти е наред в момента и какво трябва да се промени. Бъди честна със себе си за това какви са целите ти и какъв човек искаш да бъдеш. Бъди честна за всеки аспект от живота си и бъди винаги честна. Защото ти си единственият човек, на когото можеш да разчиташ винаги и безрезервно. Потърси в душата си истината, за да разбереш коя си всъщност. Когато го направиш, по-лесно ще разбереш как си стигнала дотук днес и по-лесно ще осъзнаеш къде искаш да бъдеш утре.
      4. Направи собственото ти щастие твой приоритет
        Твоите желания имат значение. Ако не се цениш, ако не се грижиш за себе си и ако не се подкрепяш, ти бавно, но сигурно се саморазрушаваш. Запомни, че е напълно възможно да се грижиш за себе си и в същото време да се грижиш и за хората около теб. Когато собствените ти нужди са задоволени, ще си по-способна да помогнеш на любимите ти хора.
      5. Бъде себе си и бъди горда от това
        Да се опитваш да бъдеш някой друг, е просто загуба на време. Бъди себе си. Трябва да осъзнаеш, че в себе си носиш уникална красота, която има нужда да излезе наяве. И най-вече – бъди вярна на себе си, ако не можеш да вложиш цялата си душа в нещо, може би просто то не е за теб и е време да послушаш сърцето си.
      6. Живей в настоящето
        Сегашният миг е чудо. Сегашният миг е единственият сигурен дар, който ще получиш. Затова спри да си фантазираш как бъдещето ще ти донесе нещо по-добро. Спри да се терзаеш за това, което е станало или не е станало в миналото. Научи се да живееш тук и сега, за да изпиташ живота в цялата му пълнота. Само по този начин ще видиш красотата около теб.
      7. Поучи се от грешките си
        Всеки прави грешки и това е нормално, те са стъпалата, които трябва да извървим, за да направим прогрес. Ако не падаш от време на време, значи не се стараеш достатъчно и си спряла да се учиш. Поемай рискове, препъвай се, падай и се изправяй – отново и отново. Научи се да цениш усилията си, защото най-важното е, че се опитваш и растеш. Най-големите постижения обикновено стоят на финалната права на път, осеян с грешки. Може да не го осъзнаваме, но някоя минала грешка може да е щастливата случайност, която ни е отвела до грандиозен успех. Затова не се обвинявай за грешките си – учи се от тях и продължи напред.
      8. Отнасяй се с уважение към себе си
        Ако имаше приятелка, която си позволява да ти говори по начина, по който ти понякога се отнасяш към себе си – колко дълго щяхте да останете приятелки? Всички момичета, които са твърде сурови към себе си, трябва да осъзнаят, че начинът, по който ние самите се отнасяме със себе си, налага начина, по който другите се държат с нас. Трябва да обичаш себе си или никой друг няма да го направи.
      9. Радвай се на това, което вече имаш
        Проблемът на много от нас е, че си мислим, че ще бъдем щастливи, когато достигнем определен стандарт на живот или когато имаме това, което другите около нас имат. Завиждаме на шефа с големия офис, завиждаме на приятелката, която има свой апартамент на морето, завиждаме на съседа за хубавата кола... За съжаление, понякога отнема време да постигнем целите си, освен това, когато ги постигнем, обикновено бързо си поставяме нови цели и никога не сме доволни, не спираме да се радваме на това, което имаме сега. Затова всяка сутрин отделяй няколко минути да оцениш това, което имаш днес.
      10. Изкови собственото си щастие
        Ако се надяваш, че един ден някой просто ще се появи в живота ти и ще те направи щастлива – ще се разочароваш. Ти държиш щастието в ръцете си. Усмихвай се, защото можеш. Избери съзнателно да си щастлива. Бъди промяната, която искаш да видиш в света. Бъди щастлива със себе си и живей позитивно. Ако потърсиш щастието около теб, съвсем наблизо, е много вероятно да го откриеш.
      11. Дай шанс на мечтите си
        В живота успехът не зависи от това да получиш шанс, а да се възползваш от дадените ти възможности. Няма как да знаеш на 100% дали изборът ти е правилен, но можеш да си 100% сигурна, че да стоиш и да не правиш нищо е грешното решение. През повечето време просто трябва да рискуваш, независимо как ще се развият нещата. Каквото и да се случи, трябва да знаеш, че така е било писано – или ще победиш, или ще научиш ценен урок – и при двата случая печелиш.
      12. Ти си готова за следващата крачка
        Готова си! Спри да се съмняваш в себе си. В момента имаш всичко необходимо за следващата крачка, независимо дали тя е мъничка крачка или голям скок. Приеми възможностите, изправи се пред предизвикателствата и се радвай на подаръците на съдбата.
      13. Започвай връзките си поради правилните причини
        Научи се, че трябва да имаш връзки само с хора, които са честни и отразяват представите ти за стойностни личности. Избери си приятели, с които можеш да се гордееш, на които се възхищаваш – хора, които ти връщат добрината, които са ти верни. И обръщай внимание на постъпките на хората, защото действията говорят повече от думите.
      14. Дай шанс на хората, които сега срещаш
        Звучи жестоко, но няма как да задържиш всеки приятел, който някога си имала. Хората и приоритетите ни се променят. Някои връзки се разпадат, но други разцъфват на тяхно място. Затова не се страхувай да дадеш шанс на новите хора в живота ти. Довери се на преценката си, бъди готова да се учиш, подходи с отворено сърце и може би ще срещнеш човека, който ще промени живота ти завинаги.
      15. Състезавай се не с другите, а със себе си
        Вдъхновявай се от останалите, оценявай ги, учи се от тях, но не се състезавай с тях. В живота се състезаваш само с един човек и това си самата ти. Целта ти е да станеш по-добра от миналото ти аз.
      16. Радвай се на чуждите победи
        Обръщай внимание на това, което харесваш в околните и... им го сподели! Насърчавай ги, похвали ги. Съвсем скоро те ще ти върнат добрината.
      17. Търси положителната страна на всяка ситуация
        Когато си в труден момент, поспри, поеми си дъх и потърси светлината в тунела – онази малка искрица надежда. Напомни си, че благодарение на такива трудни моменти израстваш и най-важното – не забравяй всичките си победи дотук.
      18. Научи се да прощаваш на себе си и околните
        Всички сме били наранявани от собствените ни решения и от чуждите постъпки. И въпреки че е нормално такива преживявания да ни носят болка и да оставят белези в сърцата ни, ние трябва да се научим да прощаваме, защото болката и гнева понякога остават твърде дълго в нас. Ако не простиш, болката ще се съживява отново и отново. Ако не искаш да живееш постоянно в миналото – прошката е решението. Това не означава, че си се примирила, а че съзнателно си избрала да продължиш живота си без разрушителния гняв.
      19. Помагай на хората около теб
        Започни да се грижиш за хората около теб, интересувай се от тях, помагай им. Насочи към в правилната посока, когато знаеш пътя. Колкото повече помагаш на другите, толкова повече те ще искат да помагат на теб. Любовта и добрината пораждат само любов и добрина. Ако ги раздаваш, ще ги получаваш.
      20. Вслушвай се във вътрешния си глас

        Ако това ще ти помогне, обсъди плановете и идеите си с близките ти хора, но винаги се консултирай и с вътрешния си глас. Вслушвай се в интуицията си и не забравяй да бъдеш вярна на себе си. Казвай това, което имаш нужда да кажеш. Прави това, което сърцето ти диктува.

      21. Пребори се със стреса, дай си почивка
        Забави темпото. Дишай. Позволи си да спреш, да преосмислиш посоката и чак тогава да тръгнеш отново. Когато си отпочинала, продуктивността ти е по-висока, затова си взимай почивка и не се чувствай гузна заради това.
      22. Обърни внимание на красотата в малките моменти
        Вместо постоянно да чакаш големите моменти – брака, децата, голямото повишение, печалбата от лотарията – потърси красотата на малките моменти, които се случват всеки ден. Прекрасните малки моменти като чашата ароматно кафе сутрин, хубавата книга в дъждовен следобед, уханието на домашната вечеря, топлата прегръдка на любимия,  задушевните разговори с най-добрата ти приятелка, смеха на майка ти. Огледай се, виж колко прекрасен е светът около теб.
      23. Приеми нещата такива, каквито са - неперфектни
        Едно от най-големите предизвикателства пред хората, които искат да напреднат и да станат по-добри, е да приемат, че нещата не са перфектни. Животът е несъвършен. И понякога е много правилно да приемеш света такъв, какъвто е, хората – такива, каквито са, вместо да се опитваш да ги променяш. Не, не трябва да се задоволяваш с малко и да спреш да копнееш за звездите, просто трябва да се научиш, че животът е неперфектен, но това не му пречи да е прекрасен.
      24. Доближавай се към целта си всеки ден
        Запомни, че всяко дълго пътуване започва с една-единствена крачка. Независимо какви са мечтите и целите ти, започни да вървиш към тях още днес. Прави мънички и обмислени крачки всеки ден. Не отлагай мечтите си за момента, в който ще си достатъчно готова, защото такъв момент просто няма. И не се предавай, защото е трудно, в началото всичко изглежда трудно. Но ако работиш усилено – съдбата ще ти се усмихне.
      25. Приеми емоциите си
        Ако чувстваш болка, ако си чувстваш тъжна – бъди открита, приеми емоциите си и си дай време да излекуваш душата си. Говори с най-близките ти хора за проблемите и чувствата ти. Позволи им да те изслушат. Не се затваряй в себе си и не потискай емоциите си.
      26. Поеми отговорност за решенията си
        Трябва да приемеш решенията и грешките си. Ти си единствената, която може и трябва да контролира живота ти. Ако те е страх да поемеш отговорност, ще станеш заложница на чуждите идеи и представи. И знаем, че не е лесно да се изправиш пред предизвикателствата, но това е единственият ти избор, ако искаш наистина да бъдеш личност.
      27. Грижи се за връзките си
        Внасяй радост във връзките, които си си изградила. Можеш да го направиш и по съвсем простичък начин – кажи на близките си колко много ги обичаш и го показвай често. Внимателно прецени кои хора заслужават твоята любов и наистина им я подари. И запомни, че не се нуждаеш от определен брой приятели, а само от няколко, на които би поверила живота си.
      28. Концентрирай се върху онова, което можеш да контролираш
        Не можеш да промениш всичко, но има нещо, което със сигурност можеш да промениш – спри да пилееш време, енергия и талант за онези неща, които са извън твоя контрол. Такива неща и ситуации често обсебват мислите ни, но единственото, което постигаме тревожейки се, е да ставаме по-нещастни. Впрегни усилията в неща, които можеш да контролираш.
      29. Фокусирай се върху възможностите
        Нашият ум първо трябва да е убеден, че може да постигне нещо, преди наистина да се заеме с него. За да пребориш негативните мисли и деструктивните емоции, трябва да си изградиш положителен начин на мислене. Замени негативните мисли с позитивни и ще се почувстваш много по-силна. Не, мислите ти не са достатъчни, за да променят всяка ситуация, но ще ти помогнат да се пребориш с трудностите. В живота на всеки има върхове и спадове, щастието ти зависи от това върху кои ще се фокусираш.
      30. Забележи колко богата си днес
        Хенри Дейвид Торо е казал „Богатството е способността да се наслаждаваш на живота“. Дори когато времената са тежки, не трябва да изпадаш в униние. Миналата вечер не си си легнала гладна. Не си спала отвън тази нощ. Имаш дрехи на гърба си. Днес не си се страхувала за живота си. Имаш достъп до чиста питейна вода. Можеш да потърсиш лекарска помощ. Имаш достъп до Интернет. Можеш да четеш. Някои хора на света биха казали, че ти всъщност си изключително богата, затова не забравяй да бъдеш благодарна за онова, което имаш днес.