Нейт Багли е посветил последните няколко години, подготвяйки се за любовта и помагайки на други хора да я опознаят по-добре.

Той е създател на проекта The Loveumentary, в който събира най-трогателните любовни истории на Америка. Все пак никой не иска да се задоволи с нещо посредствено, що се отнася до любовта, затова Нейт решава да пътува из родината си и да интервюира двойки, които се радват на дълги, приказни връзки и да разкаже с какво те са по-различни от останалите.

След три години той научава множество уроци. Някои от тях не са никак лесни, а напротив – водят до развалянето на годежа му. Въпреки това Нейт не е загубил надежда в търсенето на истинската любов, затова той споделя тези 31 урока (по един за всяка година от живота му), с които може би и ние ще се доближим до любовта или ще я опознаем по-добре:

  1. Любовта е избор, който правиш всеки ден

    Не просто избираш един човек на сватбата си и край. Съзнателно трябва да избирате да обичате половинката си всеки ден, това е могъщ избор и никой не може да ви го отнеме.
  2. Не се страхувай да си този, който обича повече

    Повечето хора никога не получават шанса да изживеят мечтаната любов, защото се страхуват да бъдат този, който обича повече във връзката. Лесно е да играете на сигурно. Естествено е да забравите това, което искате в дългосрочен план, за това, което е толкова достъпно в момента. Трудно е да рискувате да бъдете наранени или да нараните някого, за да се опитате да създадете нещо невероятно.
  3. Любовта не е честна... и точно това я прави толкова прекрасна

    Понякога просто сме извадили късмет да открием човек, който ще ни обича и ще бъде до нас дори когато си мислим, че не го заслужаваме. Ако намерите такъв човек, ценете го и не го изпускайте.
  4. Любовта не е щастие 

    Ако търсите неизчерпаем и постоянен източник на щастие, не го търсете в любовта. Но все пак любовта е пречистваща, вдъхновяваща, мотивираща и силен източник за личностно израстване. Щастието в любовта, поне според мен, е резултат от нашия прогрес като личности и като двойка.
  5. В любовта не бива да си водите сметки

    Когато си водите сметки и броите вашите и неговите точки, това отнема радостта от връзката. Изведнъж всичко красиво и безкористно се превръща в източник на ненавист, вина и раздразнение.
  6. Учим се на любов

    Също като говоренето на чужд език или свиренето на музикален инструмент, ние се учим на любов от обществото и културата, в която сме израснали, от нашите учители и идоли, от нашите семейства. Повечето хора се примиряват с посредствената любов, защото имат посредствени учители (които много често дори не са осъзнавали, че са наши учители... или че са посредствени).                                                                                        
  7. Най-простият акт на любовта е правенето и спазването на обещания

    Обещанията са портите, които пазят всичко красиво в любовта. Те са основата на доверието и близостта. Спазвайте малките обещания и никога няма да се тревожите дали големите ще бъдат нарушени. 
  8. Имаш безкраен източник на любов

    Любовта няма граници и предел. Този, който определя колко любов ще дадеш и получиш... си ти.
  9. За да обичаш другите, първо трябва да са научиш да обичаш себе си

    Ако базираш себепреценката си върху чувствата на определен човек към теб, скоро ще се почувстваш разочарована и тъжна, освен това никога няма да достигнеш пълния си потенциал.
  10. Страхът от самота никога не е добра причина да останеш в една връзка

  11. Не е важно за какво се карате, а как се карате

    Някои двойки се развеждат заради глупави спорове като кой е правилният начин за изстискване на пастата за зъби. Някои двойки се сближават, след като един от тях е изневерил. Не можете да обвинявате причината за спора, трябва да обвинявате себе си за това как го водите.
  12. Можете да превърнете всеки момент в романтичен

    Романтиката е повече избор, отколкото химия и късмет.
  13. Любовта не е чувство 

    (Чувството, което повечето хора свързват с любовта, всъщност се нарича limerence – състоянието, в което човек е обсебен от друг и изпитва силно желание този някой да отвърне на чувствата му). Любовта е действие. Любовта е глагол. Любовта не чака, не мисли, не чувства. Както казва Боб Гоф „Любовта прави”.
  14. Когато обичате някого истински, не се опитвате да го промените

    Просто обичате всичко в него. Не бихте си купили котка с очакването тя да носи пръчка, да лае и да размахва опашка, нали? Когато изберете някого, не очаквайте той да се промени в нещо, което не е, заради вас. Това не е любов.
  15. В любовта е по-важно да се допълвате, а не дали сте съвместими

    Ако искате да се омъжите за себе си, по-добре е да останете необвързани. По-ползотворно е да търсите някого, който е различен от вас. Радвайте се на различията. Те ще ви направят по-добри.                                                       
  16. Добрите връзки изискват граници

    Ако футболът беше без правила, голове, рефери и прочие, играчите щяха да пострадат и това вече нямаше да е игра, а пълен хаос. Важно е да поставите правила и граници във връзката си, които ще ви накарат да се чувствате по-сигурни и които ще насърчат честната „игра”. Обикновено такива правила правят играта по-приятна.
  17. Любовта изисква уязвимост

    Понякога най-трудното нещо е да кажеш „Ти ме нарани” или „Сбърках, ще ми простиш ли?” Никой няма да те приеме и обича напълно, ако ти първо не се приемеш и не решиш да споделиш цялата си същност. Те няма как да приемат и обичат тази страна от личността ти, за която дори не подозират. Да бъдеш истинска, изисква смелост.
  18. Няма магическа рецепта или правилна формула за истинската любов

    Има толкова много версии на истинската любов, колкото хора, които твърдят, че са я изпитвали. Ти сама измисляш правилата. Не играй по чужди.
  19. Никога не пести комплименти и мисли два пъти, преди да критикуваш

    Признателността и благодарността са ракетното гориво за една връзка. Критиките са болест за любовта. Проучванията показват, че щастливите бракове имат съотношението 5:1 за позитивните, спрямо негативните взаимодействия. Следващия път, когато почувстваш, че искаш да кажеш нещо негативно, запитай се дали си казала 5 позитивни от последното негативно изказване.
  20. Прощавай на хората бързо и често (освен когато става дума за насилие над теб)

    Прошката не означава, че болката изчезва. Не означава, че ще забравиш това, което се е случило. Означава, че спираш да наказваш някого за това, което е сторил. Забрави. Продължи напред. Дай на останалите пространство и свобода да се променят.
  21. Най-трудните моменти създават най-прекрасните спомени и най-силните, дълготрайни връзки

    Ако страдаш, страдайте заедно. Един ден страданието ще е зад гърба ви и ще се радваш, че сте се борили заедно, а не един срещу друг.
  22. Има няколко преки пътища до щастието... един от тях са танците

    Тежък ден? Спретнете си денс парти в кухнята. Имате несъгласия? Разберете се, докато изтанцувате един блус. Не знаете как да танцувате? Да научите нещо ново заедно, е един от най-добрите начини да се сближите.
  23. Любовта не познава раса, пол, възраст и религия

    Любовта ни обединява. Всички се стремим към нея. Тя е свързващото звено за всички човешки същества. Винаги помни, че човекът, който мразиш, има в живота си някого, който го обича безрезервно.                         
     
  24. Сексът не е любов

    Сексът сам по себе си не е източник на дългосрочно щастие. Но сексът е чудесно допълнение към една нежна, романтична връзка. Колкото по-рано сексът се намеси във връзката, толкова по-вероятно е тя да не издържи проверката на времето. Страстта обикновено не е основата на стабилна и дългосрочна връзка.
  25. Да откриеш любовта не означава да откриеш правилния човек, а да бъдеш този човек

    Ако не си подготвена за любовта, която искаш, е много вероятно да не си подготвена да разпознаеш човека, който може да ти я даде. 
  26. Любовта не е свързана с пари, красота, влияние или престиж

    Има много богати, красиви и влиятелни хора по света, които са самотни, тъжни и не познават любовта. Също така има много бедни, грозновати, почти невидими хора, които се радват на по-велика любов, отколкото можете да си представите.
  27. Един от най-големите врагове на любовта е заетостта

    Покажи ми как един човек си прекарва времето и ще ти кажа какво обича. Ако начинът, по който си прекарваш времето, не отразява онези неща, които смяташ за истински важни, то е настанал моментът да промениш навиците си или да промениш приоритетите си.
  28. Един от най-добрите начини да имаш страхотна връзка е да си заобиколена с други двойки, на чиито връзки се възхищаваш

    Да имаш добър ментор, треньор или просто пример ще те държи под контрол и ще ти дава цел, към която да се стремиш. Повярвай ми, ти си съвкупност от петимата души (или двойки), с които прекарваш най-много време.
  29. Винаги планирай нещо в недалечното бъдеще

    Така ще гледаш към бъдещето, а няма да се съсредоточаваш в миналото. Дори плановете ти да са обикновена почивка, среща, лекция, която искаш да посетите заедно, трябва да имаш нещо позитивно в календара си, което да е в близкото бъдеще.
  30. Истинската любов има нужда от щедро, съпричастно, неосъдително слушане

    Ако партньорът ти има да ти признае нещо, но ти реагираш с гняв и враждебност, той няма да ти споделя истината и в бъдеще, вместо това ще избира лесната лъжа. Лъжите подкопават доверието... това заличава близостта, което пък унищожава любовта. Начинът, по който изслушваш и реагираш на истината, ще се отрази на качеството на връзката ти.
  31. Любовта е най-великото преживяване в живота ти

    Тя е по-хубава от парите, пътуванията или пицата. Тя е по-могъща от войните и омразата. Тя е по-вълнуваща от всяко влакче в увеселителен парк. Тя ще те научи на повече за самата теб, отколкото който и да е университет. Любовта ще те „счупи” на парченца, а след това отново ще те сглоби в по-красива версия на теб. Любовта придава значение и смисъл на живота. Моля те, избери да обичаш повече!