Идва време, когато се натрупват много въпроси, на които трябва по някакъв начин да се даде отговор. Писател, журналист, блогър и пътешественик Олеся Новикова споделя своите изводи за живота, до които е стигнала за 32 години.
Това са невероятно простички и мъдри мисли, които според нас са подходящи за всички възрасти:

1. Всеки се страхува от нещо

И тези, които са финансово независими. И тези, които са безусловно красиви. И тези, които са недвусмислено добри. И тези, които са мъдри и грамотни. И тези, които имат щастливо семейство. И млади. И стари. И тези, които са признати в своята област. И тези, които имат търпелив и разбран партньор. И тези, които практикува йога... и бойни изкуства... и медитация. И тези, които тепърва започват. И тези, които вече имат опит. И тези, които на пръв поглед имат всичко.

Всички се боят. Да започнат нещо ново. Да излязат от обичайния кръг. Да рискуват. Да правят нещо ново. Страхуват се за семейството си. За бизнеса. За живота, който ни изцежда... и още за толкова много неща.
Страхът ще продължи. Без значение колко опит, практика, доверие, признание, пари и талант имате. Всеки път, достигайки нова височина, всеки път, излизайки на сцената, всеки път, когато се обръщате към близките си - в по-голяма или по-малка степен страхът съществува. Това е нормално. Това означава, че сте живи и че трябва да вървите напред. Чрез страха, а не да се опитвате да се отървете от него.

2. Живот без промяна не съществува

Стабилността е илюзия. Статусът "покой" е абсурден. Ние сме в постоянно движение. Но това е банално, защото в действителност ние нонстоп остаряваме. И може да се каже неизбежно.

Ние постоянно се променяме и външно и вътрешно, този процес не спира нито за миг. Това става ежеминутно. Един здравомислещ човек не може да си задава въпроса "Променям ли се или не?", а „Имам ли отношение към тези промени и до каква степен?"

3. Бързо - това е бавно, но без прекъсване. (Японска мъдрост)

Няма нужда да се бърза трескаво, рязко и прекалено. Трябва само да се движим постоянно. Най-важното е да се запази ритъма. Може да е едва едва, но без да спираме.

4. Да създавате повече отколкото ви е нужно

Иначе многозначително казано „Много, а нищо полезно." Човек трябва да прави нещо - доброволно и с желание. Това е формулата на психичното му здраве. A бонусът е да се наслади на това, което потребява, без то да го унищожава. Можем да наречем този процес психически здрав метаболизъм.

5. Днес - това е, което си направил и мислил вчера, а утре - е това, което правиш и мислиш днес

Тази фраза трябва да се повтаря, като мантра, докато не проумееш,че родителите ти не са от значение за твоите проблеми като възрастен. Те не са виновни, че някой е подменил пластинката от детството в главата ти - те са там за всеки случай.

6. Няма никаква гаранция за нищо

Основното правило на Вселената, през което трябва да преминат всички решения и планове.

7. Ерата на трайното знание, с което може да се постигне нещо е приключила. Настъпва ерата на информационната хигиена

Познанието не е основната ценност. Интернет обезценява неговата стойност. То се замества от концентрацията. Способността да се задържи вниманието върху определена задача и да не се загубва интереса - това е важното. И това умение е в пряка зависимост от информационния шум, който е навсякъде. Колкото повече е словесния боклук наоколо - толкова по-слаб е фокуса. Колкото повече са чуждите мисли, толкова по-тих става собствения глас.

8. Радостта и удоволствието - не са едно и също нещо

Ние няма да се зарадваме на шоколадова торта или цигара. Ние не получаваме удоволствие от новите си обувки или алкохол. Естеството на това чувство е много краткотрайно и е неразривно свързано с последващо недоволство, ситост и желание за нова порция.

Не е страшно да се откажете от удоволствието, но е ужасно ако не познавате радостта.

9. Страданието съществува
Буда е бил прав, страдание има. Всеки страда. И този, който няма нищо, и този, които има всичко. А който не страда тази минута, ще изпита болка в следващата - след внезапна смяна курса на долара, терористична атака, разбирате, че не ви обичат, не дочаквате отговора на съобщението, не получавате парите, които очаквате или иначе казано - ако задуха друг вятър. Страдание има. Винаги и без причина.

10. Не всички могат да са щастливи

Това е изненадващо прост факт, който дълго време отказвах да приема. Твърде силна е вярата ни в щастливия финал и нашата несравнима уникалност. Но дали всеки човек може да пробяга 42-километров маратон? На теория - да, човешките ресурси са способни на това, но на практика е достъпно само за дълго тренирал човек.

Разбира се, той може да започне да тренира, но процесът се удължава. Неподготвеният човек не е способен да го направи.

Всеки човек ли може да бъде щастлив? Да, разбира се, но само на теория. На практика щастлив, спокоен, балансиран, добронамерен може да бъде само този, които е постигнал дисциплина на ума. Който може да запази равновесие не само при радостни, но и при неприятни ситуации. Иначе всички безкрайни поводи ще ви хвърлят в центъра на болката, раздразнението и тревожността.

11. Радостта – равновесие на ума

Ако бяха ми го казали преди 5 години, щях да се гръмна. Когато ден и нощ мечтаеш за истинска любов, щастливо семейство, интересен печеливш бизнес, възможност да работиш за себе си, наситен с пътешествия живот, в края на краищата си мислиш,че имаш някаква представа за това какво всъщност е радостта. Ако сега се чувствате неудовлетворени, нещо ви изважда от равновесие и ви мъчи, това е разбираемо. Но ти знаеш към какво се стремиш Знаеш къде е тази осезаема и непреходна радост, тази така съблазнителната мечта.

Радостта е състояние на пълно спокойствие и равновесие, което се постига с освобождаването на автоматичните (слепи) реакции на ума. Единственият начин да се постигне това състояние в зряла възраст е дълбока медитация и наблюдение.

12. Плодовете не са окисляваща, а алкализираща храна

Ако според науката, пресните добре узрели плодове и зеленчуци предизвикват алкална реакция и неутрализират излишната киселина в организма, тогава нишестето, захарта, месото, мазнините и млечните продукти предизвикват окисляване. Д-р Нормън Уокър и Р.Поуп изготвят известната таблица за окисляващите и алкализиращите свойства на отделните храни.

13. "Тялото ми знае най-добре какво му е нужно" - един от най-коварните капани на ума

Тялото на алкохолика иска алкохол, тялото на пушача иска цигара, тялото ни жадува шоколад и пържени картофки. За какво „добре" става дума? Така както ума контролира автоматичните реакции на един човек, непозволявайки му своеволие, така и тялото му се подчинява на навиците и хаотичните импулси на желанието.

14. Храната влияе не само на тялото, но и на ума ни

Подобно на алкохола, който значително променя нашето съзнание, притъпявайки го, някои продукти имат подобен ефект, но по-слабо изразен. Храната може да забави и разфокусира мисленето, да отслаби контрола, силата на паметта и яснотата на възприятието. Леко "замъгленото" става нормално ниво, което позволява на човек да забрави какво означава леко и ясно. "Свободна" храна - това са пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни, приготвени по прост начин, с минимум мазнина, подправки и сол.

15. Парите са необходими толкова, колкото да не мислим за тях
Парите не решават основния въпрос на човечеството, те не правят своя собственик щастлив. Но възможността да не мислиш за тях освобождава енергия за други процеси.

16. Ние всички сме по-скоро еднакви, отколкото различни

Значението на личната уникалност е силно преувеличена и не ни помага да решаваме проблемите си по-бързо. Всички отговори и решения са вече дадени и зацикляйки в своята уникалност, човек не може да използва егото си където би било наистина полезно и без скрупули да приема отговори и съвети, дадени му отвън.

17. Зависимостта се лекува само със 100% -ов отказ

Не трябва да пиеш дори чаша вино, ако си алкохолик. Не трябва да пушиш понякога, ако се опитваш да откажеш цигарите. Така вие ще боксувате непрекъснато. Възходи и падения. Когато става въпрос за психотронните "клопки" - няма полутонове. Това правило важи за всички видове зависимости.

18. 100% вътрешна готовност за промяна не съществува

Ние винаги се оказваме неподготвени за промени и обрати. Винаги има едно "но" и множество причини за отлагане за по-благоприятни условия. Безполезно е да се чака ясен вътрешен консенсус, трябва да се решава на базата „време е", отколкото „готов съм”.

19. Животът е книга, първата глава на която не е написана от вас

А и следващите - също.

Ние сме изградени от вярванията и моделите на света около нас. Това са приятелите, колегите, родителите, продавачът в магазина,с който се виждаш всяка вечер. Това са социалните мрежи и Facebook. Ние усвояваме възгледи, позиции, гледни точки автоматично. Същността на нашата личност се формира от други хора, родителския принос (ако е съществувал) съвсем не е преобладаващ. Това, което ние вярваме, че сме, или което се страхуваме да не загубим, според някои психолози в една или друга степен е красотата на мозайката от нашето обкръжение. Нямаме нищо за губене. Мисля, че това е страхотна новина.

20. Резултатът – това е количеството опити

А не само един точен изстрел. И със сигурност не само късмет в дългосрочна перспектива.

21. Това, което ви е помогнало в даден момент, може да се окаже пречка в друг

Способността за радикални промени се характеризира с възможността да се откажеш. Но не само от това, което ви пречи. Понякога е много важно да се откажеш от това, което ти е помогнало в миналото. Един прост пример: правилата на малкия бизнес не работят при средния. Да израстваш без да се откажеш от някои неща, та дори подпомагали процеса вчера - е невъзможно. Същото важи и за човека и неговите планове.

22. Зад зоната на комфорта се намира зоната на дискомфорта

А не кутията с шоколадови бонбони.

23. Животът без цел не съществува

Също така и състояние, без промяна. Въпросът е в това: Смятате ли да поставите пред себе си цел или ще се оставите на течението.

24. Мързелът не съществува

Има нелюбими занимания, недостиг на енергия и липса на мащабна визия, за да се улови духа на новите перспективи. Мързел няма.

25. Не можеш да се намериш, можеш само да се създадеш

Да търсиш нещо и някого... Ти винаги си тук и сега. И твоят път е това, което имаш под краката си в конкретния момент, нищо повече. И този твой път не е само осъзнаване на случващото се, той проправя макар малка, но доста осезаема цел. Когато целта се определя от други хора, или се ръководи от "трябва" - път няма, а само поредица от различни изнервящи случки.

26. Алкохолът е ненужен.

Изобщо.

27. Нереализираният потенциал боли

Безполезно е да се скрием от този факт в зоната на комфорта и красивите философии, онези истории за женственост, майчинство и др.
Всеки талант трябва да се търси.

28. Банките трябва да ви плащат, а не вие на тях. Това е единственото възможно финансовото здраве

Не си струва да купите нещо, което не сте изработили. Никога. Ние плащаме на банката не само с пари, но и със своята свободна енергия. Пространства за риск и приключения практически не остават. Пробив на това състояние (особено на финансова ниво) едва ли е възможно.

29. Две способности, които трябва да се научат възможно най-скоро: способността за натоварвате и умението за релакс

Всяко движение изисква усилие в един или друг момент. Ако подходите с неохота, то ще консумира два пъти повече енергия. Някои ще струват много физически усилия, а на други - психически стрес. Оттук и необходимостта да се научите как да налагате волята си, за да обичате това, което правите. Така изразходваната сила ще бъде значително намалена. Ще се получава все по-бързо и лесно.

А умението да се отпускате, да приемете реалността такава, каквато е, да развържете вътрешните възли и премахнете физическото напрежение чрез йога и дихателни техники е като второ крило, без което няма да стигнете далече.

30. Два отговора, които трябва да се научат възможно най-скоро - "Да" и "Не" 

Да кажеш " Да" на ситуации и хора, въпреки липсата на гаранции за пълна вътрешна готовност и различни външни обстоятелства. И да кажеш "Не" първо на себе си – на своите слабости, страхове и вътрешна безнравственост. А доста по-късно – и на другите хора.

31. Истинските неща се различават от хубавите, по това, че този който ги прави, забравя за себе си                                                                        Творецът се различава от този, който прави нещо просто добре по това, че поставя работата преди себе си и се потапя в процеса. Прави го съзнателно и му харесва, а не заради липса на избор или чувство за дълг. Така един маркетолог може да бъде истински музикант в професията си, а музикантът да си остане цял живот само този, който се занимава единствено с музика.

32. Всеки срещнат по пътя знак винаги има най-малко три тълкувания

1. Може би това наистина е знак!
2. Може би преувеличаваш и неправилно тълкуваш фактите.
3. Може би това е тест, изпитание, опит да ви отклонят от избрания път, проверка на искреността и силата на намеренията ви.

Промени е имало, има и ще има. Благодаря ви, че прочетохте това.