16 май 2012 определено ще бъде една дълго помнена дата - датата, на която българите отново се прочуха по цял свят. Благодарение на фондация „Изкуството да живееш”, на този ден оркестър „101 каба гайди” влезе в книгата на рекордите на Гинес, като представи изпълнение от 333 каба гайди и изпълни сцената на Националния дворец на културата с патриотизъм и гордост. 
 
 
333-ма гайдари с еднакви носии, но на различна възраст, прославиха родопската музика и показаха още веднъж защо именно тя полетя в Космоса. Най-малкият музикант беше на 7 години, а най-възрастният – на 80. Сред изпълнителите извисиха глас и десет млади девойки. Потвърждението на рекорда пристигна на 19 юни 2012 г. С това си постижение българите победиха досегашните рекордьори – 240 шотландски гайди.
 
Каба гайдата е характерен инструмент за Родопите, нещо повече, тя е символ на планината и тамошните хора. В сравнение с шотландската нашата притежава по-нисък басов звук и е по-лесна за пеене. Изпълнението на гайдарите включва откъси от осем родопски песни, поместени в 9 минути и 13 секунди – време, достатъчно за да вдъхнови, удиви и остави без дъх повече от 4000 зрители. Днес каба гайдата е традиционен инструмент, който весели хората по сватби, седенки, кръщенета, събори.
 
Невероятният звук на каба гайдата не може да се опише, той трябва да се почувства. Това обяснява и реакцията на публиката в залата, която стана на крака още при излизането на 333-мата музиканти, а аплодисментите бяха повече от оглушителни. При толкова много изпълнители, синхронът се постига доста трудно, но нашите момчета и момичета се справиха повече от блестящо. Имайки предвид, че големият ден е бил единственият, в който групата е репетирала заедно, българите постигат нещо уникално и достойно влизат в рекордите на Гинес. 
 
Сега ви оставяме да се потопите в родната българска патриотична атмосфера, която със сигурност ще ви развълнува.