Здравословният начин на живот не е мисия невъзможна. Ето някои малки промени, които дават големи резултати.

Ние, от Dama.bg, обичаме да правим живота ти по-лесен, здравословен и пълноценен. Сега сме ти подготвили някои прости правила, които ще променят живота ти в положителна насока.

Фитнес

1. Дъска за коремни преси: Добре, не казваме, че дъската за коремни преси ще направи чудеса, но тя е една добра причина да се потрудиш повече над коремните си мускули. Регулируемата дъска позволява да променяш съпротивлението чрез увеличаване или намаляване на ъгъла. Следователно, без значение дали си начинаещ или опитен спортист със силни коремни мускули, може да постигнеш впечатляващи резултати.  

2. Интервални тренировки: Да, те са любимите ни! Интервалните тренировки стимулират изгарянето на мазнини и дори предпазват от сериозни болести. Идеята е да редуваш бързо и бавно темпо - интензивни и нискоинтензивни натоварвания. Това е най-добрата комбинация за здравето и фигурата ти.


3. Бягане срещу наклон: Препоръчваме ти да бягаш повече навън, отколкото на бягащата пътека. Трябва да знаеш, че бягането върху движещатата се лента натоварва по-малко мускулите. Бягането срещу наклон поставя по-големи изисквания към мускулите на задната част на седалището, а по наклон - стимулира дейността на предния бедрен мускул. Не забравяй, че повечето усилия изгарят и повече калории. 

4. Зумба: Този забавен фитнес танц, вдъхновен от латиноамериканските ритми, ще ти помогне да се отървеш от излишните килограми и да повдигнеш самочувствието си. По време на тренировките участват всички мускули, което ти гарантира, че ще си в блестяща форма.

5. Разтягане на мускулите: Започни тренировката си с упражнения за събуждане на мускулите. Така ще ги подготвиш за голямото натоварване и ще се предпазиш от наранявания и контузии.

6. Смени стола в офиса с швейцарска топка - т.нар. фитбол: Тази гигантска топка ще подобри координацията и баланса на тялото ти и ще те предпази от негативните последствия от обездвижването. 

7. Използвай по-леки тежести: Няма смисъл да се товариш с големи тежести във фитнеса. По-леките варианти позволяват пълен обхват на движенията на ставите и те правят по-гъвкава.


8. Набирания: Много жени се затрудняват с повдигането на собствената си тежест, но постигнеш ли го веднъж, сама ще видиш ползите. Има много варианти, всичките от които работят в твоя полза.

9. Клякания: Няма по-добро упражнение за всички мускули на краката и седалището от кляканията. Ако ги изпълняваш правилно, ще постигнеш съвършена фигура.

10. Личен треньор: Дори да смяташ, че знаеш всичко за спорта, с който се занимаваш, личният треньор ще ти даде допълнителен стимул. Точно когато смяташ, че не можеш повече, той ще ти докаже, че грешиш.

11. Гимнастически валяк: Този универсален инструмент ще ти помогне да масажираш уморените си мускули, като освободи напрежението.

12. Гребане и колоездене: Възползвай се от предимствата на тези два спорта, като ги съчетаеш. Това упражнение обхваща и горната, и долната част на тялото. 


13. По-добре стълби, отколкото ескалатор: Всеки път, когато имаш възможност, изкачвай стълби. Така топиш допълнителни калории и стягаш краката и седалището.

14. Прави упражнения, които обичаш: Не е задължително да правиш коремни преси, ако ги ненавиждаш. Има и други упражнения за стягане на коремните мускули. Забавната и приятна тренировка не само вае тялото ти, но и се грижи за доброто ти настроение.  

15. Среща+тренировка: Покани другарчето си да карате заедно велосипеди, да отидете на фитнес, да бягате или каквото ти е приятно.

16. Паркирай по-далече от работното си място: Няма смисъл да обикаляш няколко пъти паркинга в търсене на идеалното място за паркиране. По-добре паркирай по-далече от работното си място и се разходи. Допълнителните 100 крачки ще се отразят фантастично на краката ти.

17. Съчетай бягането с разходка: Дори да не можеш да бягаш по 8 километра всяка сутрин на стадиона, ще постигнеш добри резултати с разходка и бягане. Може да вземеш леки тежести в ръце, докато се разхождаш за повече натоварване.

18. Тренирай с приятел: Това ще увеличи доверието помежду ви, а и ще те мотивира да дадеш всичко от себе си. Съвместните тренировки са наистина добра идея за взаимно надъхване.

19. Тренирай и ръцете си на пътеката за бягане: Докато бягаш на пътеката във фитнеса, тренирай и ръцете си.

20. Сок от череши за мускулите: Вместо да се тъпчеш с хапчета, опитай с чаша сок от череши. Антиоксидантите в него ще ти помогнат при мускулна треска.


21. Приготви си протеинова закуска за след тренировка: Приготви си лека закуска, вместо да купуваш протеиново блокче. Знаем, че имаш нужда от гориво след изтощителната тренировка, но не и от излишна захар.

Здраве

22. Храни се у дома: Дори да се опитваш да се храниш здравословно в ресторантите и заведенията, храната там има повече калории, отколкото си планирала. Готвенето у дома е най-доброто решение за здравето, фигурата, а и за портфейла ти.

23. Яж плодовете, вместо да ги пиеш на сок: Сокът може да е освежаващ и приятен на вкус, но няма да получиш всички ползи от плодовете като фибрите например. Пропусни го и консумирай плодовете в естествения им вид.

24. Тиган за диетично хранене: Пържените храни са вредни и нездравословни. Може да хапваш вкусно и ако приготвяш храната си с малко мазнина.

25. Купувай плодове и зеленчуци от производители: Ако имаш възможност, купувай директно от производителите. Така ще си сигурна откъде идват плодовете и зеленчуците, които консумираш.

26. Малко зехтин и балсамов оцет за салатите: Не се нуждаеш от калорични сосове за салатата си. Използвай малко зехтин и балсамов оцет.

27. Суров спанак за салата “Айсберг”: Истинската салата “Айсберг” е малко скучна. Спанакът пък е пълен с витамин К, витамин А, калций и желязо.

28. Кисело мляко вместо заквасена сметана: Сметаната е вкусна, но калорична. Използвай я с добавено кисело мляко за увеличаване на протеините и намаляване на калориите, или я замени изцяло с мляко. 

29. Канела вместо захар: Ето едно пикантно предложение - използвай канела, вместо захар към кафето. Така ще подобриш вкуса без добавяне на допълнителни калории. А и канелата е много по-здравословна.

30. Извара вместо сирене: Използвай извара към салатата и сандвича си. Тя е безсолна и нискокалорична.

31. Плодов сладолед със замразено грозде: Вместо готовия калоричен сладолед си приготви плодов в домашни условия. Може да експериментираш и с киви, портокал, малини, къпини. Открий своя любим вкус!

32. Сода вместо подсладени газирани напитки: Ако имаш нужда от нещо освежаващо, изпий една сода. Обикновената газирана вода е за предпочитане пред подсладените напитки.

33. Плодове вместо конфитюр за палачинките: Любимите ти палачинки ще бъдат също толкова вкусни с плодове, вместо с тежък и калоричен сироп.

34. Пуканки вместо чипс: Чипсът е изключително калоричен и нездравословен. Замени го с домашно приготвени пуканки. 

 

35. Червено вино или бира вместо “Маргарита”: Поръчай си чаша червено вино или бира, вместо калоричния и пълен със захар коктейл “Маргарита”.

 

Ако съветите ни ти харесаха, сподели ги с приятелите си!