Ние се приближаваме до времето, в което връзките са готови да преминат през основно преструктуриране. Досегашният модел не работи. Хората са неудовлетворени в любовта, не знаят как да направят така, че връзките им да не приключват. И, вярвате или не, това не е лошо. Защото, когато системата се срине, настъпва промяната. Аз вярвам в това, което се случва напоследък в областта на интимното партньорство. Сривът ни форсира да се приближим към осъзнатата любов.

И така, какво е точно осъзната връзка?

Това е романтична връзка, в която и двамата партньори се чувстват обвързани с усещането за цел и тази цел е растежът. Индивидуалният растеж. Колективният растеж като двойка. Израстването, което прави света по-добро място.

Както е известно, повечето хора влизат във връзка, за да удовлетворят собствените си нужди. Това може да проработи за няколко години, но в края на краищата връзката се проваля и, като резултат, ние сме неудовлетворени.

Но когато двама човека се съберат с намерение за израстване, връзката се стреми към нещо много повече от удовлетворение. Партньорството се превръща в пътешествие на еволюция и двете индивидуалности имат възможност за развитие много повече, отколкото поотделно. Възникват резултати като дълбоко удовлетворение и дългосрочно осъществяване на личността.

И така, ако вие сте някой, който чувства повик да преживее романтична връзка на друго ниво, следват четирите качества, които характеризират това какво е да си част от осъзната двойка. Добре дошли на пътя на осъзнатата връзка. Това е любов от друго измерение....

1. За осъзнатата двойка, не резултатите от връзката, а израстването е първостепенно

Да не си фокусиран върху резултатите от връзката не означава да не се интересуваш какво се случва! Това също не означава и да нямаш мечти за това как ще се развие връзката.

А какво означава? Да сте повече обвързани с опитността от израстването, което осъществявате, така че връзката ви да проработи.

Реалността е такава, че ние сме тук за да израстем. Физически, ментално, емоционално и духовно. Когато израстването спре, ние автоматично усещаме, че нещо не е както трябва. Защото наистина е така. Без израстване, ние проваляме целта на душата ни.

За съжаление, връзките днес повече задушават растежа, отколкото да го засилват. Това е една от главните причини, поради които се проваляме в любовта.

Ние искаме нашите партньори да действат по определен начин, ограничаваме се, за да задоволим другите и доста скоро започваме да се усещаме малки, угнетени и озадачени от това, в което се превръщаме. Това, неизбежно, прави връзката да прилича на клетка, така че да искаме да я счупим и да избягаме от нея. Но неприятната истина е, че ние сами сме влезли в клетката.

Осъзнатата двойка оценява израстването повече от всичко друго, защото и двамата знаят, че това е тайната, която поддържа връзката жива. Въпреки, че израстването е плашещо, защото то ни превежда през неизвестното, двойката е готова да се стреми към разширяване на границите си, дори и с риска това да се случва извън отношенията между двамата. Заради това, връзката поддържа естественото чувство на живототворене, както и на бликаща любов между двамата партньори.

2. Всяка личност във връзката е ангажирана с това да преодолее травмите си

Осъзнатите двойки знаят, че ние всички имаме рани от миналото и те разбират, че тези рани неизбежно ще се задействат, най-вече в новата им връзка. 

Повечето от нас все още вярват, че във връзка трябва да се чувстват само добре и когато лошите чувства излязат на повърхността, нещо се обърква по най-ужасния начин. Това, което ние не виждаме в тази ситуация е, че тези неприятни чувства произтичат от нашите собствени дефектни модели! Проблемите не са причинени от нашия партньор, те са причинени от нашите вярвания.

Осъзнатите двойки са готови да се вгледат в тяхното минало и в конкретния проблем във връзката им, защото те знаят, че ако застанат лице в лице със ситуацията могат да превърнат новата си връзка в една по-добра реалност. Неадекватните модели ще се "разтворят", но само когато ние първо поемем отговорност за тях.

3. Всички чувства са добре дошли и никой вътрешен процес не бива осъждан

В осъзната връзка, има място да чувстваш всичко. И не само това. Има място да изразяваш тези чувства и фантазии, да ги споделяш с партньора си. Това е като да ходиш по острието..... не е лесно да се направи. Но също така е едно от най-оздравителните неща, които можем да направим в една връзка.

Рядкост е да бъдем напълно честни за това кои сме всъщност и да позволим на партньор ни да направи същото. Може да не ви харесва какво ще чуете, когато партньора ви е искрен. Всъщност, това може да изкара навън най-ужасните ви черти. Но ако сте се осмелили да бъдете провокирани по този начин означава, че партньорът ви може да бъде автентичен пред вас.

И както вече казах, ние се формираме и променяме, за да задоволим хората, които обичаме, защото не искаме те да спрат да ни обичат! Именно това задушава любовта в нашите връзки.

Единствената опция е радикална честност: разкриване на части от нас, които ни е трудно да споделим с някой друг, и да оставим партньора ни да направи същото. Това води до това да се чувстваме опознати и напълно разбрани – комбинация, която автоматично ще разшири границите на нашата любов.

4. Връзката е място за практикуване на любов

Любовта, в крайна сметка е практика, действие. Практика на приемане, на това да бъдем тук и сега, да прощаваме и да водим сърцето си в уязвими територии.

Понякога ние третираме любовта като дестинация. Искаме да сме високо горе през цялото време и когато това не е така, ние не сме удовлетворени от това, в което се превръща връзката. Според мен, така пропускаме целия смисъл на любовта.

Любовта е пътешествие и изследване, което ще разкрие всички разнообразни нюанси на вашата връзка. Питайте се, какво би направила "Любовта" в тази ситуация? Отговорът ще бъде различен всеки път и затова вие ще израствате по начини, по които не сте преди това!

Осъзнатата двойка е твърдо решена да бъде въплъщение на любовта. И чрез преданост и действия, любовта се изразява в живота им и връзката по начин, по който партньорите не са си представяли, че е възможно.