Всеки мечтае за перлена усмивка, но не всеки е готов да премине през химическо избелване на зъбите. Процедурата е скъпа, изисква специални грижи и не е подходяща за всеки. Точно за този случай има няколко напълно естествени начина, за поддържане на красиви и бели зъби, които не струват скъпо и не увреждат тялото ни.

Лично ние сме се възползвали от някои от тях и сме се уверили, че работят добре. Ефектът не е зашеметяващ, като при химическа процедура, но е напълно задоволителен. Особено в случаите, когато желаете да постигнете резултат, с който няма да заслепявате събеседника си с блясъка на зъбите си.

Методите са еко и подходящи за тийнейджъри, за бременни жени и хора, които имат проблемни зъби. Както знаете, в подобни случаи химическите препарати не са желателни.

1. Кора от банан

Как: Обелете 1 банан и натъркайте зъбите с вътрешната част на кората за 1-2 минути. Изплакнете с вода. Повтаряйте процедурата всяка сутрин в продължение на 2 седмици.

Ефект: Малко известен факт е, че бананът може да избели зъбите напълно безопасно. За разлика от цитрусовите плодове и абразивните продукти за избелване, той е съвсем нежен към емайла на зъбите. В банановата кора се съдържат много минерали като калий, магнезий и манган.

2. Сода

Как: Потопете четка за зъби в сода бикарбонат и натъркайте за 30 секунди зъбите. Изплакнете. Повтаряйте сутрин и вечер в продължение на 2 седмици.

Ефект: Содата има абразивни характеристики и е възможно да предизвика неудобство на хора с деликатни венци и с проблеми със зъбния емайл. За такива случаи се препоръчва някой от другите методи за избелване.

3. Студено пресовано кокосово масло

Как: Малко количество масло се взима в устата и се оставя да се разтопи от топлината на тялото. Когато се втечни се започва енергично жабурене, което трябва да продължи 10- 15 минути. Останалото масло се изплюва, а езикът се изчетква старателно. Процедурата се повтаря всяка сутрин в продължение на 14 дни.

Ефект: Плюсът на жабуренето с кокосово масло не е само в избелването на зъбите, но и с изчистването на слюнчените жлези. В процеса се привличат и отстраняват бактерии, токсини и паразити, които живеят в устата или лимфната ни система, отстраняват се задръствания и слуз от гърлото, освобождават се синусите.

4. Активен въглен

Как: Една таблетка активен въглен се натрошава с лъжица и се добавя капка вода. Получава се паста, която се слага на четката за зъби и нежно се масажира около 2 минути. След това се изплаква внимателно и се повтаря. Процедурата е безвредна и може да се прави всяка сутрин в продължение на 14 дни.

Ефект: Ефектът е почти мигновен. Това се дължи на силните абсорбиращи свойства на активния въглен, “улавящ” замърсителите, които променят цвета на зъбния емайл.

 

Източник: ekomama.net