Всеки е преминал през етап, в който му се е налагало да се откаже от любима храна или напитка по различна причина. Една от най-трудните зависимости в наши дни не са цигарите или алкохола, а нещо супербезобидно на пръв поглед – кафето.

За пръв път пих кафе на 4, но оцених вкуса и свойствата му на 19. След серия от изпити и много нощни излизания само то ме държеше бурна. Отказах кафето на 23, защото изведнъж си дадох сметка, че покрай него увеличавам много приема си на други вредни продукти – мляко, захар, сметана, сладкиши… Преживяването никак не беше лесно, но днес съм благодарна, че ако ми се допие кафе, то ще е за удоволствие, а не от нужда.

Ако и вие сте решили да откажете горчивата напитка, ви предлагам няколко изпитани трика за това. Те са свързани със заместването й с нещо здравословно, което ще ви тласка по-малко към изкушенията на сладките храни и добавки.

1. Комбуча

Комбуча е ферментирал зелен или черен подсладен чай. Позлата й за тялото е, че го зарежда с ензими, доставя му пробиотици и подпомага храносмилането.

Има лек диуретичен ефект и много мощен изчистващ ефект. Като всяка пробиотична храна подпомага пълноценното усвояване на хранителни вещества.

Най-големият плюс на комбучата е, че тя ободрява, макар в нея кофеинът да не в такива количества както в чаша кафе. За това пък добре тонизираното тяло, заредено с полезни вещества със сигурност има нужда от по-малко външни помощници.

2. Спирулина

Спирулината са синьозелени водорасли известни със своето богатство на белтъчини и аминокиселини. Дори в малки количества те имат свойството да освежат и подобрят функциите на тялото, да го очистят от токсините и да му доставят допълнителна енергия.
На спирулината се преписват обаче и свойствата да разсънва и разбужда нервната система. За това и не бива да се взема вечер. Но точно това нейно качество е незаменимо в избора ни на заместител на сутрешното кафе.

3. Пшеничена трева

Пшеничената трева е богата на над 107 микроелемента, витамини и ензими. Всички те имат мощно действие в очистването на тялото и засилват метаболизма. Заради тези свои качества пшеничената трева спокойно заменя чаша кафе, а дори може да се приема вместо междинна закуска. Единственият й недостатък е, че леко превъзбужда нервната система, а предозирането води до диуретичен ефект.

4. Бял чай

Белият чай по нищо не отстъпва на кафето в количеството кофеин. За разлика от него обаче то е много по-малко киселинно и отделя тази енергия постепенно. Така избягвате случаите на пикове и спадове в настроението и енергията. Белият чай има по-богати запаси от антиоксиданти от кафето, а за разлика от него и черния чай не оцветява зъбите.