Всеки от нас е имал моменти в живота си, в които е поемал задачи и отговорност за неща, които не са му присърце. Тогава започва да кръшка от обещанието си и да отлага максимално момента на истината. Случвало ли ви се е?

Ако понякога изпадате в подобна ситуация, то вероятно допускате някоя от най-популярните грешки в комуникацията с другите. Вижте как да се избавите от тях.

1. Приели сте заради одобрение

Няма човек, който не се е съгласявал да свърши нещо, с надеждата да му се размине. След това обаче осъзнава, че от него се искат съвсем реални действия и се отмята от обещанието си.

За да не попадате в тази клопка, трябва да си давате ясно сметка, защо приемате една или друга задача. Дали просто не търсите нечие одобрение и не се страхувате от нечий гняв?! Ако е така, то помислете сериозно над цената, която плащате за няколко минути спокойствие. Дали си струва.

Смелостта да кажем „Не”, дори с цената на малко дискомфорт, е начин да създаваме честни и ясни отношения с хората около нас.

2. Удобство да забравите

Отлагаме задачите до последния момент, в който можем. Тогава изведнъж всичко ни се случва като изневиделица. Губим нерви, енергия.

Всички сме попадали в момент, в който е по-удобно е да не изпълним даден ангажимент и да го „забравим”. Причината е измамното чувство, че заметен под килима всеки проблем ще се реши сам. Но това всъщност е измамно чувство за удобство.

Ако, например, колеги ви очакват да дадете някакъв доклад, който не е в задълженията ви, а са ви помолили да го свършите вместо тях, то е изключително удобно да забравите за него и да го скалъпите минути преди крайния срок. Естествено от това страда качеството на работата ви.

3. Бунт срещу другите

Ангажиментите към другите за бунтовниците по природа са удар под пояса и от това те се чувстват ограничени и с вързани ръце. Бунтовниците се бунтуват спрямо представителите на компетентни органи и към ултиматумите. За съжаление, в тяхната малка война често действията са срещу разума, само за да докажат, че са различни.

Ако усетите, че казвате „Не” за нещо, което според вас би имало полза за вас, то вие сте попаднали в тази клопка. Тогава си дайте няколко минути преди да бъдете категорични в обещанието или отхвърлянето му. Смятайки плюсовете и минусите, може би ще изберете стратегията, която е по-добра за вас.

4. Подсъзнателното отхвърляне

Подсъзнанието е много важна причина, поради която хората не удържат на обещанията си. То е свързано с притесненията за неуспех да задоволят чуждите очаквания и претенции. На практика в такива ситуации сами се саботираме, заради страх, че способностите ни не отговарят на чуждите представи.

Когато някой не изпълни поето пред бас обещание, не се сърдете. Веднага освободете мислено другия от обещанието. Представете си, че той се е обадил, изтъкнал е най-доброто възможно основание и е поднесъл най-искреното извинение. Оставете нещата така и не изпитвайте злоба. На всеки може да се случи да не изпълни поет ангажимент, за това винаги обмисляйте, когато кажете „Да”.