Още от малки ни учат колко е важно да казваме "Благодаря". Разясняват ни силата, която ни дава тази дума. Често пъти дори ни лишават от нещо, което дълго сме искали само за да осъзнаем важността на "магическата думичка". Често пъти се чудим дали и какво й е толкова магическото, или пък защо някои хора не могат да я използват и изпитват затруднение да я изрекат, въпреки че в нея няма нищо по-особено. Ако все още имате някакви съмнения защо казването на "благодаря ви" е от решаващо значение при общуването, тук са четири причини, които ще ви убедят.

1. Някой може би наистина трябва да го чуе

Със сигурност не веднъж сте чели от онези истории, в които неизказаните думи на благодарност и обич променят нечий живот, но и които идват късно, след дълго лутане и осъзнаване. Никога не подценявайте силата на думата, които може да помогнат на някого да премине по-лесно през живота си.

2. Създавате ефекта на доминото

Да кажете и покажете благодарността си на някого за това, което е направил за вас, увеличава вероятността тази добра енергия до бъде предадена нататък и да стопли нечие сърце. Изричането на тези две думи прави хората по-склонни да помагат на другите в бъдеще или още днес в тяхното развитие.

3. Ще накарате някого да се усмихне

Един от най-лесните начини да извикате усмивка на нечие лице е да споделите с него колко е важен за вас. Независимо дали поздравявате колега за добре свършената работа или казвате на любимия човек нещо положително, израз на признателност или благодарност, това кара хората да се чувстват ценени, уверени и щастливи.

4. Подобряват вашето психическо и физическо здраве 

Актовете на признателност и благодарност имат доказана полза за здравето. Те водят до намаляване на стреса и кръвното налягане. Здравословният път включва признаване на другите, изчистване на всички негативни мисли, повече усмивки и по-малко намръщени дни.

Изказвайте признателността си на хората около вас, не знаете дали това няма да е последният път, в който ще можете да го направите.