Всеки иска да бъде харесван и приеман, но много от нас прекарват прекалено много време и хабят енергия, чудейки се какво ли другите мислят за него. Възможно е даже да не осъзнавате, че го правите, но този тип мозъчна гимнастика е вредна и стресираща, а също ни кара да се чувстваме недостойни и премества фокуса на мислите ни от сегашния момент.

Ето 4 стъпки, които ще ви помогнат да спрете да се тревожите за това какво си мислят другите, както и ще са от полза, ако искате да имате по-добра и пълноценна връзка със себе си и околните.

1. Разберете защо се интересувате

Ако искате да излезете от порочния кръг, важно е да разберете откъде идва енергията. Живеем в общество, което задава норми и според тях се определя дали ние „пасваме“ или съответно не сме удостоени с тази чест. От раждането си, ние сме научени, че трябва да се държим по определен начин, да се обличаме по определен начин, да купуваме определени продукти, да следваме определени идеологии, за да бъдем приети и харесани. Социалните мрежи изстрелват желанието за популярност на едно изцяло ново ниво, където това колко приятеля имаме и това колко те ни „харесват“ е публично видимо и документирано.

Ние сме стресирани и изморени от непрекъснатото старание това, което сме в реалност и това, което сме в социалните мрежи, да бъде харесвано. Много от нас са прекарали целия си живот в този кръговрат, вярвайки, че дадено поведение и действия ще ни подсигурят одобрение само за да открием многократно, че това не е начинът. Това е нещо като социално ограничение и сега е момента да си позволим то да изчезне от живота ни!

2. Научете това: Какво си мислят другите за мен не е моя работа!

Коренът на проблема с притеснението относно това, което други хора си мислят за вас, идва от това, че фокусирате вниманието си върху резултат, на който вие не можете да повлияeте по никакъв начин. Точно така, нямате НИКАКЪВ КОНТРОЛ върху това какво казват, мислят и правят спрямо вас! Може да имате най-добрите намерения или да направите нещо откачено – няма никакво значение. Нямате контрол върху начина, по който хората ще реагират, точно както те нямат влияние върху вашата реакция спрямо тях.

Вярването, че имате някакъв контрол върху мнението на другите хора относно вас, идва по-скоро от егото. Истината е, че мнението на другите за вас не е ваша работа! Отделете една минута, осмислете я и приемете тази мантра. Вижте как това изречение ще ви накара да се чувствате и как егото във вас ще започне да се съпротивлява. Това е нормално. Всъщност, след всичкото време, което сте прекарали в чудене и мислене какво ли си мислят другите за вас и защо, е възможно да ви се стори невъзможно да приемете, че мислите на околните не са ваша работа.

3. Насочете енергията към нещо позитивно

Тази нова перспектива освобождава огромно количество време и енергия, за да живеете СЕГА и да усетите колко е приятна позитивната настройка. Това също премахва и условието, че ако само правите еди какво си, казвате това, и купувате онова, хората ще ви харесват и приемат. Всички знаем, някъде дълбоко в себе си, че истинското приемане идва отвътре. Така че вместо да се интересувате толкова много дали някой говори за вас зад гърба ви, дишайте.

Повторете си мантрата и след това изразходвайте останалата енергия за нещо позитивно, като например последвайте страстта си и правете нещата, които обичате! А, ако не знаете кои са тези неща, излезте и ги открийте. Започнете някаква нова, креативна дейност, танци, слушайте музика или се разходете из града. Ще се изненадате от това колко невероятно и свободно ще се чувствате, когато инвестирате времето си в неща, които обичате, а не в тревоги за хорските думи.

4. Практикувайте любов към себе си и приемане

Когато живеете и творите, изпитвайки любов и приемственост, ще осъзнаете, че нещата, които другите хора правят, казват и мислят, нямат общо с вас, а само с тях самите. Ако не ви харесва това, което говорят те по ваш адрес, можете да си тръгнете спокойни и уверени, защото знаете, че сте верни на себе си.

Всекидневното поставяне за цел да се обичате и приемате такива, каквито сте, е ключа към щастливите и здравословни връзки. За много хора това пътешествие започва с медитация, дихателни упражнения, йога, здравословно хранене, прекарване на време сред природата и създаване на някакъв вид изкуство. Без значение какво правите, постарайте се да е нещо, което ви напомня колко много се обичате всеки ден. Колкото повече се обичате и приемате сами, толкова повече ще привличате хора, които също ви приемат и обичат.

Това е мисия, която продължава през целия ни живот, а не моментна трансформация, която става за една нощ. Затова бъдете мили и търпеливи към себе си, ако попаднете отново в кръговрата „Какво ли казват другите хора за мен?“. Ако това се случи, припомнете си, че и те, точно като вас, изминават дълъг път към растеж на личността и че техните действия засягат само тях ... и не са ваша работа!