Известни са стотици, да не кажа хиляди диети и начини за отслабване. Това обаче в никакъв случай не означава, че те са подходящи за вас. Има изключително голяма възможност диетата, която сте си избрали, да не доведе до желаните резултати. Това може да се дължи на много фактори – неправилно изчислен калориен баланс, неподходящи храни и още куп други причини, които могат да ви изтъкнат „специалистите диетолози“. Освен това, неподходящото спазване на диета крие огромни рискове за здравето и може да доведе до куп проблеми с него!

Лично аз, а и може би всеки друг „по-запознат“ с това как стоят нещата  ще ви препоръча да се консултирате със специалист, който да ви изготви хранителен и спортен режим, с който да „преборите“ излишните килограми. Така ще бъдете напълно сигурни, че ще свалите излишните килограми и няма да си навредите по никакъв начин на здравето.

Въпреки това обаче, хората предпочитат да бъдат в крак с модата и да спазват хранителния режим на дадена световноизвестна звезда, спортист или известен диетолог, за който наскоро са прочели наскоро във вестника или списанието. Сляпо вярващи, че ще постигнат същите резултати като тях.
Затова на вашето внимание ще представим 4 от най-популярните диети в света, на които най-вероятно са се подложили милиони хора в даден момент от живота си.

 

Диетата на Джени Крейг


По мое лично мнение това е може би най-добрата диета за отслабване. Тя показва напълно как трябва да живее и да се храни един човек, който иска да има красиво и здраво тяло. Джени Крейг подтиква хората пък здравословния начин на живот и постепенното изключване на всички вредни храни и навици. Общо взето тя ни представя как с правилно хранене и редовна физическа активност бихте могли да постигнете и да задържите желаните килограми и извивки на тялото.

Диетата на Пиер Дюкан


Диетата на Дюкан е известна още като „Протеиновата диета“. Тя се разделя на четири етапа – Ударен период, Смесен период, Запазване на теглото и Окончателно стабилизиране на теглото. Основната идея на тази диета е да се избягват храни богати на въглехидрати – картофи, ориз, зърнени култури и т.н. Като през първите два периода е абсолютно забранена тяхната консумация. Общо взето диетата е доста интересна и едно от най-големите й предимства е фактът, че килограмите се свалят още в началото на диетата, а през останалата част се работи за тяхното запазване.

Диетата Кеймбридж


Създадена е от доктор Алън Хауърд с идеята за бързо и радикално отслабване, което се основава на приемането на много малко калории. Хранителният режим се разделя на 6 етапа, през които се приемат различни храни, основно шейкове, супи и каши. Честно казано обаче, това е прекалено „мъчителна“ диета и гладуването при нея е почти неизбежно, което определено не е  за препоръчване в никакъв случай.

90-дневна диета


Това е може би най-популярната диета, за което естествено си има причина, която се крие във факта, че може да консумирате абсолютно всичко, което пожелаете. В този списък не влизат пържените храни, алкохола и газираните напитки, които не само, че са много калорични, но и вредни за здравето. За сметка на това обаче, може да консумирате всичко останало – тестени изделия, мазни и сладки храни и т.н.

Диетата се разделя на четири дни, които се въртят на ротационен принцип – белтъчен, бобов, въглехидратен и плодов ден + един воден, който се повтаря на всеки 29 дни. Основната идея на този режим е разделното хранене и НЕ смесването на хранителните вещества – белтъци, въглехидрати и мазнини, което е една от основните причини за затлъстяването при повечето хора.