Да срещнеш истински приятел е благодат и огромна доза ксъмет. В наши дни, когато връзките и комуникациите се осъществяват главно от разстояние, е почти невъзможно да се разчиташ толкова много на някого, че да го наречеш "приятел". И все пак има рядка порода хора, които сякаш са създадени, за да подкрепят и помагат на другите.

Според легендарния учител Буда, в живота на всеки от нас има няколко незабравими и специални личности, които могат да бъдат наречени искрени приятели. Сигурно вече се сещате за няколко такива, нали?

Те са хора, които малко или повече се грижат за нас. Контактите ни с тях са ползотворни за развитието ни и в тях има смисъл да инвестираме своето ценно време. Ето какво казва мъдрецът по този въпрос.

Млади човече, бъди нащрек за тези четири добросърдечни приятели: помагащия, оставащия до теб в добро и зло, учителя и съпричастния.

Помагащия приятел ще разпознаеш по четири неща: той винаги ще те защитава, когато си уязвим и ще се радва на щастието ти, той ще е убежище, когато си беглец, и ти дава двойно повече, отколкото си поискал.

 

Оставящия до теб в добро и зло приятел ще разпознаеш по четири неща: той ти споделя и най-съкровените си тайни, пази ревностно твоите, не ще те изоставя в беда, и би умрял за теб.

 

Учителя ще познаеш по четири неща: той ще те спре, когато си на път да прегрешиш, той ще те напътства към доброто, той ще ти каже това, което трябва да знаеш, и ще ти покаже пътя към рая.

 

Съпричастния приятел ще разпознаеш по четири неща: той не ще се зарадва на нещастието ти, ще ликува за успехите ти, ще възпира други, злословещи за тебе, и ще възнаграждава онези, възхваляващи качествата ти.