Джейми Оливър е един от най-ексцентричните и талантливи готвачи от Великобритания. Автор е на редица книги, станали бестселъри, взема активно участие в редица кулинарни шоу-програми. Той винаги се стреми да приготвя вкусни, интересни и максимално рецепти. От Dama.bg споделяме 40 кулинарни съвета от Джейми, които ще ви бъдат в помощ при здравословното готвене.

• Когато оформяте кюфтета, постоянно изплаквайте ръцете си във вода, за да не прилепва каймата по ръцете ви.

• Ако не можете да намерите някоя подправка, просто я заменете или пропуснете. Пак ще се получи вкусно!

• Вкусът на аншоата не се усеща в паста.

• За да почистите лесно нар, първо го нарежете на парченца, после изтръскайте зрънцата.

• За да не стане пастата суха и лепкава, винаги оставяйте малко вода, когато изсипвате водата от тенджерата.

• Мазният пушен бекон, сложен върху риба, ще ѝ придаде приятен аромат.

• За да отстраните излишната влага от картофите, излейте водата и похлупете тенджерата с кърпа или вестник, който ще попият излишната влага.

• За да извлечете повече сок от лимон или лайм, преди да ги разрежете,  притиснете и ги разтъркайте добре на масата.

• За да премахнете по-лесно костилките от маслините, разтъркайте ги на дъното на купата или на масата.

• Когато искате билките да пуснат повече от ароматите си, счукайте ги в хаванче като добавите към тях малко зехтин.

• Кайсиевите ядки ще придадат лек вкус на амарето към ястията ви.

• Когато стържете лимонова кора, правете това внимателно, като се опитайте да не остъргвате от белия слой, който се намира под нея.

• Ако искате да махнете кората на лимона и да направите от нея спирала, първо оставете лимона на парна баня, а после с помощта на остър нож изрежете лентата.

• Когато стържете лимоновата кора, винаги го правете на най-ситната решетка на рендето.

• Ако имате нужда да се отървете от излишните мазнини, добавяйте към ястията ананас.

• Мачкайте тиквичките по време на пърженето.

• Патладжаните се запарват само за няколко минути.

• Кухненската хартия абсорбира излишната мазнина от пилето и не само.

• Когато варите цвекло, добавяйте към водата малко сол.

• Не слагайте много въглища в грила – по-добре сложете въглените в единия край на грила и постепенно премествайте самите продукти, за да не прегорят.

• Когато пържите месо поръсете една супена лъжица брашно. Така ще се покрие с хрупкава коричка.

• Когато пържите риба, не намазнявайте тигана, а натрийте с олио самата риба.

• Със сместа от рачешко месо и сок от грейпфрут може да си мажете филии и смело да добавяте към макарони.

• Лимонената кора ще разслои млякото и сосът ще се получи като извара.

• Свежите зелени подправки се добавят към картофите, непосредствено преди сервирането им.

• За да получите чеснова паста само с помощта на нож, притиснете ситно нарязания чесън с ножа и не забравяйте да добавите сол, която абсорбира отлично.

• За да направите вкусна гарнитура, смесете лапад и див копър със лимонов сок.

• Смес от яйца, захар и сок трябва да се разбива над вряла вода.

• Ако добавяте мента, слагайте я в началото на готвенето.

• За да изгубят част от остротата си чушките чили трябва да си изплакнат обилно с вода и да се премахнат семките му.

• Когато печете риба на скара, за да не залепне върху нея, разтъркайте предварително върху рибата малко количество сол. Така ще се абсорбира част от излишната влага.

• Добавете малко количество вермут, когато приготвяте ризото. Това ще му придаде интересен вкус.

• Когато искате да затоплите мед, сложете бурканчето в купа с топла вода.

• Картофите за салата се режат още докато са горещи.

• Ако предварително запарите лимона, то ще изкарате повече сок от него.

• Беконът придава на пилето лек опушен вкус.

• Шоколадовият сос ще стане по-вкусен, ако към него добавите малко портокал.

• Лесно ще натрошите макароните, ако първо ги загърнете в кърпа.

• За да избегнете неприятния мирис, когато пържите лук, просто добавете сол и го запържете на бавен огън.