Навръх Деня на влюбените 14 февруари, Центърът за асистирана репродукция отбеляза своя шести рожден ден. В изминалите шест години от съществуването на Фонда „Ин витро”, както е по-известен, беше изработен и приложен в действие ясен и прозрачен модел на кандидатстване, одобрение, финансиране и лечение на нуждаещите се пациенти. През този период в резултат на ефективната работа на Фонда и създадената добра колаборация с лечебните заведения над 20 хиляди жени и двойки са получили възможност да се лекуват чрез ин витро процедура.

4000 бебета, родени за шест години

Най-радостната новина обаче са данните, представените от д-р Мария Георгиева, директор на Центъра за асистирана репродукция, за броя на родените бебета по метода инвитро със средства от Фонда. За шест години по процедури, финансирани от Фонд „Ин витро”, 4000 бебета са донесли така чаканата радост за своите родители. В ситуация на демографска криза и отрицателен естествен прираст в България, това е една изключително позитивна държавна инициатива, спомагаща за раждането на повече български деца.

Мило дете, твоето раждане е чудо!

Фонд „Ин витро” отпразнува своя рожден ден на празничен концерт-спектакъл под надслов „Голямото преброяване на бебета ин витро”. Съорганизатори на събитието бяха Фондация „Искам бебе” и Сдружение „Зачатие”. Радина Велчева и Стефка Сарафова, председатели на двете пациентски организации, бяха и специални водещи на празничния концерт. Сред присъстващите на събитието бяха представители на държавни институции, репродуктивни специалисти от водещи инвитро клиники, журналисти и представители на неправителствения сектор. Най-важните гости обаче бяха щастливите родители и техните деца, родени след инвитро процедура със средства от Фонда. Всички те получиха ключодържател - "Бебе на фонд Ин витро" и картичка с послание „Мило дете, твоето раждане е чудо! Ти си чудо! Обичай живота и вярвай в чудесата! С обич към теб!".

Считаните за безнадеждни случаи преди, имат шанс за успех днес

Сред официалните гости на събитието беше и д-р Таня Тимева, медицински директор на Медицински комплекс „Д-р Щерев”. След концерта тя получи поздравления от благодарни пациенти, лекували се в клиниката. Развълнуваната от разговорите с тях д-р Тимева сподели, че една от най-големите радости в нейната професия е да вижда щастливите родители на вече пораснали деца, родени с помощта на инвитро методиката. По нейните думи подобни празници, които събират на едно място тези деца, показват колко значима е дейността на Фонда и на инвитро клиниките в България. Според д-р Тимева все повече български двойки с репродуктивни проблеми се лекуват успешно за постигане на мечтаното бебе. Благодарение на напредъка на репродуктивната медицина у нас много от случаите, които в миналото са се считали за нерешими и безнадеждни, днес завършват с радостта от бебешки плач в дома на щастливите родители.

Голямото преброяване на ин витро бебетата

Въз основа на данните за 4000 родени бебета по процедури от Фонд „Ин витро” от Медицински комплекс „Д-р Щерев” изчислиха, че от тях всяко 4-то дете е плод на квалифицирана грижа на лекарите, ембриолозите и биолозите от екипа на лечебното заведение. Този успех само затвърждава мотото на специалистите от Комплекса – „Ние създаваме радост”.