Защото това е сериал, който разказва обикновени човешки истории. Защото в него лесно можем да намерим себе си. Защото си струва да вникнем в смисъла. Защото има още много подробностите около това как се прави апендектомия…

1. Шонда Раймс била обсебена от хирургичните предавания по Discovеry и не можела да спре да ги гледа.

2. Идеята за „Анатомията на Грей” обаче, й хрумнала след като един лекар и казал колко е трудно да обръснеш краката си под душа в болницата.

3. Отначало, Раймс решава да снимка сериала в родния си град Чикаго, но после се отказва заради друга подобна драма, която също се снимала там.

4. Сериалът „Анатомията на Грей” първоначално е щял да се казва „Усложнения”.

5. Миранда Бейли е единствената роля, представена чрез описание на героинята – „слаба блондинка с къдрици”.

6. Тя е вдъхновена от майката на Раймс.

7. След това обаче, Чандра Уилсън се явява на прослушване и Раймс е убедена, че тя е перфектна за ролята.

8. Първоначално Сандра О се явява на прослушване за ролята на Бейли.

9. Но О се влюбва в героинята на Кристина Янг и пита дали може да играе нея.

10. Елън Помпео иска да играе в друг сериал, написан от Боб Орси и Алекс Кърцман, наречен „Secret Service”. Проектът обаче, не се осъществява и актрисата е помолена да изиграе Мередит Грей.

11. Когато Патрик Демпси се явява на прослушване за първи път, той е ужасен от студеното излъчване на Раймс.

12. Но тя просто се опитва да разбере какво още може да напише за своя, по нейни думи, актьор-мечта.

13. Джеймс Пикенс младши получава ролята на д-р Ричард Уебър само няколко минути след като се явява на прослушване.

14. Първоначално Айзая Уошингтън се явява на прослушване за ролята на д-р Дерек Шепърд.

15. Въпреки че Уошингтон не получава ролята, той разбира, че актьорът, избран за тази на д-р Престън Бърк, е трябвало да се откаже и сценаристите му предлагат нея.

16. Героят Алекс Карев (Джъстин Чеймбърс) е добавен към сценария след заснемането на пилотния епизод, заради което и всичките сцени с него са добавени дигитално.

17. В началото Раймс „прави” Меридит, Кристина, Алекс и Изи стажанти вместо опитни хирурзи, защото „има нещо ужасяващо в това да не знаеш какво правиш, за да оживееш”.

18. Помпео не знае, че Дерек е женен до заснемането на финалния епизод на първи сезон.

19. Демпси също не знае, че героят му е женен до средата на първи сезон.

20. Първоначално Кейт Уолш е била наета само за няколко епизода, но между нея и актьорите се поражда такава химия, че започва да „работи на пълно работно време”.

21. Подобно на Изи, Катрин Хейгъл също обича да се занимава с пекарство и плетене.

22. За разлика от героинята си Лекси Грей, която е завършила Медицинското училище на Харвард, Чайлър Лий не е завършила гимназия.

23. Джесика Капшоу се явява на прослушване за три роли: Сестра Роуз (Лорен Стемайл) - увлечението на Дерек; лудата приятелка на Мередит Сади (Мелиса Джордж) и за тази на Аризона Робинс, която и печели.

24. Първоначално Аризона е щяла да участва само в три епизода.

25. Скандалният евфемизъм на д-р Бейли за вагината - „vajayjay”, всъщност е измислен от асистент на снимачната площадка. Когато Раймс го чува, веднага го включва в сценария.



26. Брук Смит, която играе Ерика Хан (любовното увлечение на д-р Кали Торес), е била уволнена от сериала. Сценаристите й казват, че повече не могат да пишат за нейната героиня.

27. Когато Дерек пише клетвите за брака си с Мередит върху хвърчаща бележка, той всъщност записва нещата, които те казват в същия момент.

28. Помпео забременява по време на снимките на шести сезон, но вместо да „забременее” Мередит, сценаристите решават героинята да даде част от черния си дроб на баща си, спасявайки живота му. Целта е Помпео да си почива на легло, скривайки под чаршафите бременността си.

29. Истинска програма е отпечатана за погребението на Джордж (Т.Р. Найт).

30. В сериала Кристина Янг преминава през емоционален срив, когато губи нероденото си бебе, плачейки постоянно в болничното си легло. Идеята за това е била на Сандра О.

31. Раймс приема помощта на Чандра Уилсън, Сара Рамирес и Кевин Маккид за организирането на концерт за някои продуценти от ABC, за да ги убеди, че скандалният музикален епизод в 7-ми сезон е страхотна идея.

32. В музикалния епизод, когато Кали пее над нараненото си тяло, се използва двойно, а после и цифрово картографиране на лицето на Рамирес върху тялото.

33. Въпреки че по-голямата част от „Анатомията на Грей” е заснета на звукова площадка в Лос Анджелис, бащината къща на Мередит е истинска къща, която се намира в Queen Anne Hill, Сиатъл.

34. Покривът на местния филиал на ABC в Сиатъл се използва за заснемането на сцените, в които хеликоптери кацат на покрива на болницата.

35. Джеси Уилямс (д-р Джаксън Ейвъри) е бил учител, преди да се присъедини към сериала.

36. Когато Лекси е убита в самолетна катастрофа в сезон 8, Лий остава под действителните останки близо 2 дни, за да заснеме сцената.

37. Когато Аризона губи крака си, Капшоу започва да носи протеза със собствения си крак, вързан отзад, а редакторите цифрово изтриват припокриването.

38. Всички медицински сюжетни линии са намерени в медицински списания или заимствани от истории, изпратени от зрители, които продуцентите намират за интересни.

39. Когато се налага членовете на екипа да извършат специфична и сложна операция по време на епизод, те предварително трябва да изчетат тонове материали, за да се запознаят с подробностите около въпросната операция в реалния живот.

40. Уошингтън също учи как се правят неговите измислени операции, преди да ги снима.

41. На снимачната площадка се използват истински кравешки органи.

42.Няма как да минем без кръв: червено желе, пилешки мазнини и кръв.

43. И без агнешки мозъци за някои мозъчни операции…

44. Ядрено-магнитният резонанс е истински.

45. Кевин Маккид (д-р Оуен Хънт) е шотландец.

46. Той използва истинското си име през 2008 във филма "Шаферът", в който участва и колегата му от „Анатомията на Грей” Патрик Демпси.

47. Когато Кристина разбира, че Оуен й е изневерил, тя го замеря с купа зърнена храна в лицето. Тази сцена обаче, се получава перфектно на третия път – така че Маккид да бъде изцяло покрит с мляко.

48. Няколко месеца след като става ясно, че Ейприл Кепнър (Сара Дрю) е бременна в края на 10-ти сезон, Дрю съобщава, че е бременна в реалния живот.

49. Демпси и Помпео са единствените актьори, които се появяват във всеки епизод на „Анатомията на Грей”.