Има хора, които управляват парите си по брилянтен начин и такива, които винаги са на червено и потънали в дългове. Защо това е така?

Екипът на Dama.bg ще помогне на тези от вас, които имат проблем със спестяването, разпределянето на семейния бюджет, контролирането на излишните разходи.

Повечето млади специалисти са изправени пред предизвикателството да бъдат отговорни за собствените си финансови дела. И повечето от тях имат малко или николко знания за това как да защитят парите си. За да избегнете негативните последствия в бъдеще, трябва да имате финансов план. Ето и кои са най-често срещаните грешки, които вероятно правите точно сега.

Аз не печеля достатъчно, за да спестявам
Всички сме изкушени от стотиците неща, които искаме да притежаваме (повечето от които съвсем излишни). Готови сме да изплащаме свръх скъпия телевизор две години с риск да преминем на диета от филия с масло на ден. Успокояваме се, че не печелим достатъчно, за да заделяме пари настрани. Искаме да започнем частен бизнес, но не успяваме да съберем нужния капитал. Ако виждате себе си в тези редове, започнете с изчисляването на приходите и разходите си и анализирайте къде отиват парите ви. Изключително важно е да следите точно разходите си, за да намалите ненужните харчове до минимум. Вярно е, че при хората с малки доходи нещата се случват по-бавно, но те все пак могат да се случат.

Аз ще платя студентския си заем по-късно
Всички заеми със сложна лихва в продължение на години са пари на вятъра. По-добре се амбицирайте да платите дълга си за по-кратко време, като работите и спестявате повече.

Аз ще мисля за собствен апартамент, когато имам деца
Началото на една кариера е идеалното време да се анализират и управляват финансите. Личните финанси могат да станат все по-сложни с годините. Помислете за собствено жилище, преди да сте станали семейни. След появата на децата и без това ще имате по-големи разходи.

Не е кой знае какво да пропусна няколко плащания на кредитната карта
Най-лесният начин да загубите контрол върху финансите си е да се обзаведете с купчина дългове по кредитните карти. Лихвата, която ще се наложи да платите, ще увеличи месечната сума за плащане. Този тип небрежно поведение може да доведе до сериозни финансови затруднения и да засегне бъдещето ви. Добрите финансови навици за важна основа за проспериране.

Аз не мога да изкарвам повече пари
Истината е, че винаги има начин да изкарате допълнителни пари при достатъчно силно желание от ваша страна. Примирявайки се с ниската си заплата и непривлекателно работно място, сами се поставяме в сегашното си положение. Понякога се налага да рискуваш, но най-важното е да действаш. Защо цял живот да си работник, когато можеш да си шеф?