5-годишна малка дама от Велико Търново е прочела завидните 436 заглавия на книги само през миналата година, предаде Дарик.Или поне това ни предава справка, направена в Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков” в болярския град. Малката госпожица оглавява класацията „Топ 20 на читателите”, като е и най-честият посетител на детския отдел на библиотеката. Най-малкият любител на писаното слово пък е само на 2 годинки, но вече има свой електронен картон, където са записани 140 заглавия. Най-възрастният читател е на 87 години.

Библиотеката във Велико Търново се е радвала на голям читателски интерес според проучване. Посещенията в нея са били над 75 хиляди, като раздадените книги надхвърлят 211 хиляди. 

Нашумелите в последните няколко години турски и индийски сериали провокират и търсене на тематична литература в библиотеката.

 „В момента, в който даден сериал се хареса на публиката започва търсене на произведенията върху които се основава”, каза библиотекарката Мария Златева.

Добрата новина е, че класацията „Топ 20 на книгите” се оглавява от български произведения, като сред тях като най - предпочитани се отличават „Разкази” на Йордан Йовков и „Стихотворения” на Иван Вазов. 

За 2014 г. най-търсени автори са били Джефри Арчър, Джон Харви, Джеймс Ролинс, Елиф Шафак, Марина Фиорато, Сандра Браун, Нора Робъртс, Хорхе Букай и Пауло Куелю. Разбира се, търсят се и българските Георги Господинов, Стефан Цанев, Милен Русков, Людмила Филипова, Калин Терзийски.