Понякога не сме доволни от отношенията си с мъжа до себе си, без да си даваме сметка, че голяма част от вината за провалената връзка е именно в нас самите и нашето неадекватно поведение спрямо него. Преди да изпаднеш в поредната истерия спрямо "отвратителния" човек, с когото съжителстваш и който разби мечтите ти за любов, замисли се дали не допускаш някоя от следните грешки в общуването ви:

Приемаш го за даденост

Заедно сте от зората на времето, преминал е през всички тестове и изпитания. Вярваш му безрезервно. Можеш преспокойно да си позволиш да станеш 200 кила и да заприличаш на лелка, без той да спре да те обича. Всичките ви приятели знаят колко съвършена двойка сте. Сродни души. Мани, мани. И това е така, без да се налага повече да си мърдаш пръста, за да го спечелиш. Вече си. Да, ама не. Хубаво, че сте екип, но на него му трябва жена, а не добра съквартирантка, която не му обръща никакво внимание, не се смее на шегите му, не вярва вече в лудите му идеи и реагира с отегчение на философските му разсъждения, до болка познати...

Критикуваш го за всичко

"Защо си направил това така, а не иначе?", "Казах ли ти да постъпиш еди как си?". Ти какво си му, майка? А той на колко е? На 9? Един мъж няма как да функционира нормално, ако непрекъснато му се намират кусури, правят му се забележки и му се сипят обвинения. После седиш и се чудиш защо този човек се държи като някое момиченце в критични ситуации. Ами откакто си му отрязала топките, с извинение, с наставническото си и мъжкаранско поведение, как очакваш да се държи? Той трябва да се чувства силен, за да те прави щастлива.

Сърдиш му се и му мълчиш

Супер яко и ефективно за разрешаване на проблемите ви. Няма що. Това да го игнорираш, на му мълчиш и да го караш да се чувства виновен няма да помогне на отношенията ви да станат по-добри. Точно обратното. Чувството за вина разваля човек, парализира го, прави го неспособен да бъде добър, защото пълни душата му със страх. А пък вменяване на чувство за вина е жалък опит за контрол над другия и проява на слабост, тъй като когато обичаш ти не искаш да контролираш, а само да го правиш щастлив. А когато е щастлив, той е добър, силен и всичко останало, което искаш.

Държиш му сметка непрекъснато

Къде си? С кого си? Защо ти беше нужно да купуваш това? Кога ще се прибереш? С кого си пишеш? Двойката си е двойка, екипът си е екип, но всеки в крайна сметка се нуждае от лично пространство. Колкото и да те обича, той е отделен човек, не може да правите винаги всичко заедно и всяко едно нещо да се докладва и споделя. Това е, меко казано, вредно за отношенията ви. Остави го да има своите приятели, да гледа своите мачове, да купува своите играчки и да се радва на живота извън вас, за да му е още по-уютно с теб, когато сте заедно.

Кaраш го да прави неща, които не желае

Не, не му харесва да гледа „50 нюанса сиво“, не му харесва да разбира от рокли и бижута, за да ти подарява такива, не му харесва да бъде на пикник с приятелките ти и техните половинки, които не са му никакви, но трябва да се насилват да си говорят. Понякога не иска да ходи на шопинг с теб, понякога не иска дори да ходи на разходка.Той не те кара да гледаш Шампионска лига, не го насилвай да ти доказва любовта си в досадни за него начинания и дейности, които само ще го отблъснат и отегчат от съвместния ви живот. Намери си приятелки и остави мъжа си намира, когато видимо не иска да участва в нещо.