Още от древността дългата коса е символ на красотата и женствеността. За много жени пускането на дълга коса се оказва проблем заради боядисването, агресивните продукти за коса, слънцето, лекарствата.

В тази статия Dama.bg ще ви посъветва как да се храните, за да ускорите растежа на косата и скоро да се сдобиете с мечтаната дълга грива. Оказва се, че това не е толкова трудно!

Погледнете в банята всички различни продукти за коса, в които сте инвестирали, за да запазите косата си здрава и бляскава. Всички тези неща обаче работят само отвън, което не е достатъчно. Много жени забравят, че здравата коса зависи от хранителните ни навици.

Включете активно в менюто си тези храни, ако искате по-бърз растеж на косата:

Спанак и къдраво зеле

Спанакът и къдравото зеле са изключително питателни и полезни зеленчуци, които е добре да се консумирате редовно. Те имат високо съдържание на витамин С, К и калций, които укрепват косата и подсилват растежа й. 

Бонус: Благодарение на високото съдържание на вода, спанакът и къдравото зеле предоставят необходимата влага на косата, което я хидратира много по-добре от всички маски и балсами на света.

Сладки картофи



Сладките картофи са богати на витамин А, благодарение на който са отлични за растежа на косата. Без достатъчно бета-каротин косата изглежда суха и чуплива.

Бонус: Антиоксидантите в сладките картофи се борят със стареенето на кожата и я подмладяват.

Леща

Протеинът е важен компонент за растежа на косата. Неговият недостиг прави косата слаба и забавя растежа. Лещата е чудесен източник на желязо и протеини, които помагат за удължаването на косата ви с течение на времето. 

Бонус: Лещата съдържа голямо количество витамини от група В и редки микроелементи като манган, мед и цинк.

Авокадо



Не случайно авокадото присъства в повечето маски за лице и коса заради страхотните му овлажняващи свойства. Консумацията на авокадо е най-доброто, което можете да направите за косата си, защото ще ви зареди с витамин Е, С, В6 и други ценни хранителни вещества и антиоксиданти. Всички те пазят косата от увреждане и ускоряват растежа й.

Сок от Алое Вера

Всички знаем, че обикновената вода е главен източник на влага за косата, но сокът от Алое Вера е още по-полезен за хидратирането й. Той уплътнява косъма, намалява изтъняването и пърхота и стимулира растежа на косата. 

Бонус: Сокът от Алое Вера има болкоуспокояващо действие, намалява холестерола и високото кръвно налягане, стабилизира кръвната захар и подобрява обляната на веществата.