Ще ви покажем манастири в България, които са сгушени в красиви скали, сякаш остават скрити за света. Ако харесвате малко известните дестинации, които имат излъчване, последвайте ни - ето ги и тях!

Аладжа манастир

Той е средновековен скален манастир, който се намира на 17 км от Варна. Създаден през 12-13 век и е изоставен в началото на 18 век. Любопитното за него е, че е сред малкото скални обители у нас, където могат да се разграничат основните помещения. Посетителите могат да посетят манастирския храм, параклиса, църквата за молитви, гробница, трапезария, както и монашеските килии. Помещенията са разположени на две нива, сгушени във варовикова скала. Това е една от най- интересните дестинации по българското Черноморие.

 

Скални манастири по Шуменското плато

По южните и югоизточните склонове на Шуменското плато са пръснати множество скални манастири, църкви и монашески килии. Едно от местата, които си заслужават да бъдат посетени в региона, е Костадиновския манастир. Той се намира над Село Осмар. Представлява красиво, скално образувание, в което могат да бъдат открити олтар и фрагменти от стенописи. Преди 2 години е изградена метална стълба до манастира, което улеснява качването до него. А след като се качите горе, ще можете да се насладите на зашеметяващата гледка, която се открива!

Ивановски скален манастир

Той се намира на 22км от Русе, в границите на Природен парк „Русенски Лом” и е създаден през 20-те години на ХІІІ век. Манастирът обединява няколко скални помещения в някои, от които са запазени стенописи. През 1978 г. той е обявен за Национален археологически резерват, но днес не е действащ. По поречието на река Русенски Лом могат да се видят и Ивановските скални църкви, които са били населвани от монаси в периода от 13-ти до 17-ти век.

Басарбовски манастир

Стигаме и до Басарбовския Манастир. Това е единственият действащ манастир в България, сгушен в скалите на каньона на река Русенски Лом, на 10 км от града. В подножието му се намират две стаи и помещение, което представлява трапезария. А скалната площадка може да се види след като се изкачат 48 стъпала. Манастирът е изключително красив и поради скалните си образувания привлича туристи от страната и чужбина. Няма да съжалите, ако го посетите, защото той представлява скален феномен с богато историческо минало.





Разбоишки манастир

Това също е едно необикновено място! Манастирът се намира близо до село Разбоище, гр. Годеч. Това място е запазило богати традиции и история, врязано в скалите, то е останало скрито от погледа на света. Извън сградата на манастира се намира църквата „Въведение Богородично“, която също е изградена в скалата. Определено мястото си заслужава да бъде посетено!