Приятелите са едни от най-важните хора в живота ни. Всички се опитват да дадат дефиниция на приятелството, но дефиниция не се дава. То не се дефинира, то се чувства.

То е онова странно чувство, което изпитваш, когато намериш един определен човек, на когото можеш да кажеш всичко, да споделиш най-съкровените си мечти, най-тайните си тайни. То е малко като любов, когато даваш всичко на този човек, без да очакваш нищо в замяна, и се чувстваш спокоен. Докато семейството няма избор, освен да ни обича такива, каквито сме, то приятелите имат този избор и тук можем да сме сигурни, че приемат и нас, и недостатъците ни. Приятелите ни са важна част от нас самите. Често обаче, не можем да различим истинските приятели от тези, които са "само за по кафе".

Ето 5-те качества, присъщи на хората, които спокойно можем да наречем "приятели до живот". 

1. Някой, който те кара да се смееш, без да можеш да спреш

Това е приятелката, с която сте прекарвали безсънни нощи, кикотейки се над разни смешни историйки. Това е човекът, който те разсмива по време на скучен час в училище. Който знае как да оправи настроението ти дори когато целият свят ти е крив. Човекът, който ти напомня да не приемаш нещата прекалено на сериозно. 

Това е приятелят, с който трябва да ви забранят да се появявате заедно пред хора, заради неприличните и несдържани изблици на смях, които се раждат в разговора ви. Без този приятел поддържането на здравословни нива на хумор и приемането на живота от веселата му страна биха били много трудна задача.

2. Някой, който променя живота ти само с присъствието си

Това е приятел, който е влязъл в живота ти още докато си бил дете, или такъв, с когото си се сприятелил съвсем скоро. Може да е човек, с който си работил заедно, играл си, учил си, смял си се. И някак неусетно този човек е станал част от живота ти. Чувате се всеки ден и не си омръзвате. Можете да не се виждате с дни, но нищо в отношенията ви не се променя. Това е човекът, който внася спокойствие в живота ти. 

3. Някой, който те кара да вярваш, че има добро на този свят

Това е човекът, който ще се погрижи за теб, когато имаш нужда. Това е човекът, който ще ти помогне винаги и ще ти вдъхне сили и надежда, когато най-много имаш нужда от тях. Ще те накара да повярваш в доброто. Ще придаде смисъл на думите "Тук съм". И ти ще знаеш, че наистина е там за теб. Това е човекът, който ти дарява надежда.

4. Някой, който ти напомня, че има неотворена врата, която чака теб

Това е този, който те мотивира, вдъхновява да се развиваш, да израстваш. Някой, който те кара да даваш всичко от себе си. Който превръща провалите в успехи. Всеки има нужда от малко побутване от време на време и присъствието на такъв приятел в живота ни е истинска благословия.

5. Някой, който те кара да се чувстваш щастлив и спокоен

Имаш нужда единствено от този приятел до себе си, за да почувстваш, че щастието е тук. Нямаш нужда от скъпи вещи или коли. Нямаш нужда от много хора около себе си. Само от няколко, но с които се чувстваш истински щастлив.