Да се подложиш на стриктен хранителен режим не е мечта за никого. Понякога обаче се налагат леки ограничения в менюто в името на по-добрата форма и по-доброто здраве.

Желаете да направите пречистване на тялото си, но да не минавате на драконосвки хранителен режим. Или пък искате да се подготвите за него с по-кратък разтоварващ период. Тогава спазвайте следващите няколко съвета и усетете ползите от краткия детокс.

Важно е да запомните, че бременни жени, кърмачки и много болни хора не е желателно да се подлагат на детокс. За всички останало е препоръчително да се прави такъв поне 2 пъти в годината. 

1. Вода с чист ябълков оцет

Един от екстремните начини за изчистване на тялото е да изпиете за ден 2 литра вода с 4 с.л. ябълков оцет в нея. Естествено оцетът трябва да е чист, без добавени химикали и консерванти. Менюто пък трябва да е олекотено и в него да няма пържено и месо.

Ябълковият оцет влияе на храносмилането и стимулира работата на бъбреците. По този начин бързо извежда от тялото токсини и химикали. Киселината в него дезинфекцира пътищата на урината и пикочния мехур, предпазва от инфекциозни и възпалителни процеси

2. Жабурене с кокосово масло

При жабуренето с кокосово или друг вид екстра върджин растително масло се почистват слюнчените жлези в устата и през тях токсините и замърсяванията на тялото ни го напускат.

Тази процедура е желателно да се прави веднъж на денонощие, най-добре на гладно – сутрин след ставане, преди да сте си измили зъбите (а може и вечер преди лягане). За по-добри и бързи резултати може да я прилагате и повече пъти през деня (2-3 пъти преди ядене). Маслото не се гълта. Процедурата се прави лесно, свободно, без напрежение, с продължителност 15-20 минути

3. Вода с лимонов сок

Добре позната и изпитана от холистиците рецепта за здраве и пречистване е водата с лимон. Всяка сутрин на гладно се изпиват по 2-3 чаши леко топла вода със сока от 1 плод. По този начин процесите в тялото се стартират, кръвообращението и отделянето се стимулират, а остатъците от токсини напускат по-лесно организма.

4. Хранене с 16 часов прозорец

В ранни времена човек рядко е имал достъп до храна по всяко време на денонощието. След залез слънце той е търсел подслон, а не плячка. Хранил се е чак на обяд на следващия ден, когато вече е успял да намери или улови своята закуска. Така неговите дажби да се ограничавали от поне 16 часови гладни паузи.

Това правило се спазва и при много последователи на Палео режима, според които известни етапи на глад за човека, подпомагат изхвърлянето на токсините и засилват очистителните процеси в тялото.

5. Вода с кленов сироп и чили

Този елексир е познат като напитката на Бионсе. Певицата го направи популярен, след като обясни, че така сваля експресно килограми. Позлата му обаче не е толкова в загубата на тегло, колкото в засилването на метаболизма и очистването на тялото от вредни вещества.

Как се прави: През целият ден се пият от 6 до 12 чаши лимонада, съставена от 2 литра вода, 2 прясно изстискани лимона, 10 супени лъжици кленов сироп, 1 чаена лъжичка лют червен пипер.