Всеки от нас изрича различни малки и големи лъжи през деня си. Някои от тях са съвсем добронамерени, но има такива, които целят да ни оправдаят пред нас самите за грешки или поведението ни. Кои от тях изричате вие?

1. Аз съм много емоционален човек

Една от най-големите лъжи, на която всеки от нас се е поддавал поне веднъж, е да оправдава избухването си или друго неуместно поведение с дълбоката си душевност. Имаме една изненада – всеки човек е емоционален. Разбира се, със своите собствени щрихи и начини да го покаже.

Това, че не владеете емоциите си обаче не е качество на душевността ви. Всъщност дори показва емоционална незрялост и инфантилност, които са характерни за хора в пубертета.

Следващият път, когато се готвите да обявите, че сте прекалено емоционален човек и ви е трудно да се сдържите да не избухнете, да не се нацупите или да изразите чувствата си особено експресивно, си задайте въпроса – не се ли опитвам така да манипулирам околните с поведението си? Разкритието на този въпрос ще ви накара доста по-рядко да пробягвате до чувствата си като аргумент за една или друга постъпка.

2. Прекалено съм честна/ не умея да лицемернича

Популярен израз, който всеки е използвал многократно в разговори с колеги и приятели, и особено популярен що се отнася до комуникацията с шефове. Замислете се само за десетките разговори, в които си обяснявате как някой от познатите ви се издига в службата, „защото прави мили очи”.

Обикновено хората, които използват този аргумент за своето недодялано и дори грубо поведение към другите, изключително много държат да направят впечатление на безкрайно честни и неподкупни. Това е тяхното оправдание да нямат любовта, уважението или парите, които иначе толкова много „заслужават”. Те са склонни дори да нагрубят някого, но да се проявят като „безкористни” в отношенията си. 

Истината е, че обикновено зад тази ежедневна малка лъжа стои тяхната незрялост и желание да изпъкнат със силен характер, който уви, не притежават. Силните хора умеят да не забелязват чуждите недостатъци и да отдават значение на уменията и позитивните качества. Слабите нагрубяват, обиждат или унижават, а всичко това зад удобната маска на честността. 

3. Парите не ме интересуват

За жалост, ако това беше истина, поне 2 милиарда хора на тази планета щяха да стоят без работа. Тъжен факт е, че в нашия свят луксът да правиш това, което желаеш зависи силно от финансовите възможности. Отричането на това е най-малкото лицемерно. Разбира се, парите не са всичко и ако за да ги получим трябва да правим неприятни за нас неща, то спокойно може да се откажем от печеленето им.

Не познавам много хора, които биха отказали повишение на заплатата си за същата работа, която всеки ден вършат. Всъщност обратното се среща много по-често. Това не означава, че ако и вие мислите като първите, сте користни и сметкаджии. Просто показва, че цените уменията и способностите си.

4. Не бих постъпила така

Често докато гледаме ситуации в живота на близки, роднини, приятели или пък риалити героите в някое шоу, ние си казваме, че при никакво положение не бихме направили това или онова. Тъжната истина е, че това е просто поза.

Всеки човек поставен в екстремна ситуация цели първо да предпази себе си и близките си хора. Тогава той постъпва по начин, който от страни може да изглежда осъдителен или нелогичен. Целта му оправдава средствата, които използва.За това за всяка ситуация могат да съдят само тези, които взимат решения по нея. Останалите могат само да се надяват, че са открили мъдрост в чуждите грешки и да се надяват да не ги повторят.

5. Мога да спра цигарите/ алкохола/ шоколада/ интернет веднага щом поискам…

Всеки от нас е пристрастен към малките удоволствия на живота, които получава всеки ден. За едни това е интернет, за други - кафето, за трети - шоколада. Обикновено пристрастяването към каквото и да е остава далеч от нашия фокус и може да бъде забелязано само от друг човек.

Ако се съмнявате, че имате някакви пристрастявания, то се опитайте да изкарате един ден без всякакви комуникации, кафе, шоколад, алкохол, цигари или каквото там ви се струва „лесно” за отказване. Ще се изненадате, че това не е точно така…

А какви са вашите малки лъжи, които всеки ден си казвате за успокоение?