Няма по-упорити мазнини от тези, които се настаняват около корема и талията ни. Но спокойно - открихме 5 лесни начина да се отървем дори и от тези досадни излишни сантиметри.

Повтаряйте след мен “Коремните преси не горят мазнините около корема”. И не са само те - нито планковете, нито ритниците назад, нито йога-позата “Лодка” биха помогнали.

Тези упражнения могат да стегнат коремните ви мускули, но те все пак ще си останат покрити от слой мазнинки. Ако искате да се отървете от тях и извадите на показ плочките си, трябва да работите за цялото си тяло. Следвайте тези пет съвета, за да се отървете (най-накрая!) от излишните сантиметри около корема, а и навсякъде другаде.

1. Пропуснете кардиото и тренирайте силово.

Мазнините могат да бъдат стопени с кардио и диети. Но помнете, че аеробните упражнения горят както мазнини, така и мускули и ако не тренирате силово, ще бъдете слаби, но няма да изглеждате стегнати. Това доказва и проучване, което проследило 10 500 човека в продължение на повече от 12 години. Онези, които тренират по 20 минути на ден с тежести са покачили значително по-малко мазнините около корема си в продължение на цялото това време, в сравнение с онези, които са правели само кардио със същата продължителност.

2. Тренирайте за цялото тяло.

Вероятно знаете, че е невъзможно да свалите сантиметри само от едно място. И докато силовите тренировки ви помагат да отслабнете, тъй като изгарят мазнини без да горят и мускул, упражненията за цяло тяло като клекове, мъртва тяга и вдигане на тежести от лежанка помага да се включат няколко мускулни групи, които са ключови за изгарянето на мазнини и калории. Колкото повече мускули изграждате с правилни тренировки, толкова по-близо сте до това да превърнете тялото си в машина за горене на калории. И толкова по-малко мазнини се задържат около талията ви.

3. Яжте повече протеин.

Храните, които са богати на протеин, са ключът към отслабването. 500 грама мазнини горят само по 2 калории на ден, докато същото количество мускули горят 6 - а и са в пъти по-малки като обем. Това твърдение се доказва и от проучване, в което група хора се хранели с 40% повече калории, отколкото приемали по принцип. Тези, които били на високо протеинова диета, съхранили 25% от тези допълнителни калории под формата на мускули, а при онези, които не поемали достатъчно протеин с храненето си, 95% от калориите се превърнали в мазнини. Това не означава, че трябва да поемате повече калории (ще стигнем до това след малко), но със сигурност трябва да повишите количеството на протеините в храната си.

4. Намалете калориите.

Отслабването, независимо дали е съсредоточено в корема или в бузите, се постига единствено с калориен дефицит. С други думи трябва да изгаряте повече калории, отколкото поемате. Тренировките могат да ви помогнат, но много по-важен е здравословният режим на хранене. Сами знаете колко много трябва да се изпотите във фитнеса, за да изгорите 400 калории. Не е ли в пъти по-лесно просто да замените мазния бургер с вкусна салата и пилешка пържола?

5. Почивайте си.

Диетата и упражненията ще ви доближат до поставените цели, но здравословният начин на живот също е много важна крачка към тялото на мечтите ви. Различните фактори като стрес, сън и почивка са от сериозно значение за отслабването, тъй като засягат хормоните, които контролират всеки един процес в тялото. Така например твърде високите нива на стрес, липсата на почивка и недоспиването причиняват повишаване на хормона кортизол и съответно - натрупване на мазнини около корема. Вие сте на ход: научете се как ефективно да намалявате стреса, да не се напрягате прекалено и да си почивате.

А вие имате ли свои малки тайни за поддържане на тънка талия?