Много млади семейства се страхуват, че появата на децата ще промени завинаги живота им. Така отлагат максимално момента с надеждата, че ще се почувстват готови. И понякога това води до сериозни затруднения да създадат потомство.

От скромния ми опит, наистина малките човечета успешно разбъркват приоритетите в живота ни. И ни карат да се лишим от различни неща, за да им угодим. Така изниква въпроса от какво съм готов да се лиша заради децата?

Често решението да създадем наследство не е осъзнато, а по-скоро неизбежно. Заради обществото, заради напредването на възрастта или по желание на партньора, ние се решаваме на тази стъпка.

И все пак, ако сте от хората, които обичат да изпипват всяка подробност, има няколко малки удоволствия, които да си позволите, преди да създадете семейство. 

1. Открийте своето хоби

Отглеждането на деца е много времеемко занимание. С появата им се посвещавате изцяло и само на тях, докато не пораснат достатъчно, за да си намерят свои собствени интереси. Всичко останало е на заден план. В това число и интересите ви.

Преди да се посветите изцяло на детските нужди, отделете известно време за да откриете какво обичате да правите. Често докато нямаме наследници, не можем да оценим истинската стойност на личното време. Сега имате този шанс. Намерете вашето хоби, това, което ще ви разтоварва след тежък работен ден или пък умора от всички безкрайни домашни задължения. Посветете му се.

2. Наваксайте със социалните си контакти

С появата на малчуганите животът ви изведнъж ще се обогати емоционално, но ще се лишите и от доста смислени разговори и контакти. Опитайте се да ги наваксате опреди това, като започнете да увеличавате кръга си от познанства. Дори малко от тях да останат около вас, когато им говорите само за пелени и пюрета, пак ще имате достатъчно активен социален живот. Те от своя страна ще ви споделят за своите търсения, книгите, които четат, филмите и концертите, които посещават. И така вече няма да се чувствате толкова изолирани в родителските си задължения.

3. Погрижете се за формата си и за здравето си

Когато имате деца, ще ви се наложи да изпитате на гърба си своята физическа и психическа издръжливост. За да се справите с тях е нужно да сте в добра форма.

Времето преди появата на децата е време да се преборим с нашите зависимости, комплекси и да се почувстваме добре в кожата си. Точно тези послания бихме желали да предадем и на нашите деца, нали?

4. Купете си неразумно скъпа чанта/ обувки/ бижу

Появи ли се дете в живота ви, всички големи харчове се ориентират към него. Наречете го инстинкт, но в този момент ставаме много по-пестеливи и склонни към пресметливост. Скъпите дрехи и играчки излизат от гардероба ни и на тяхно място се появяват по-скъпи и многобройни бебешки вещи.

За да не изпитвате носталгия към времената, в които с наслада похарчвахте половин заплата в моловете, преди да станете родители си позволете безумно смело пазаруване. Вземете си нещо, което отдавна искате. Нещо скъпо, луксозно и елегантно. Така няма да изпитвате съжаление, че сте пропуснали тази проста човешка радост.

5. Тръгнете на пътуване без подготовка

Имате ли деца, всички импулсивни пътувания са немислими. Преди да поемете на някъде с малчовци, се налага здраво стягане на багажи, подготовка на храна и резервации, на стаи с допълнителни легла. Не звучи никак забавно, нали?

Едно от удобствата да нямате отговорността за малки деца е, че можете да спите и да се храните почти на всякъде. При това дори да имате по-специални изисквания. Насладете се на това, като си организирате спонтанни екскурзии.

Този кратък списък не е изчерпателен, но показва нещата, с които аз и съпругът ми смятаме да наваксаме преди родителството. А вие какво не бихте пропуснали?