Случва се поведението на близките и приятелите ни да ни изненадва - струват ни се по-дръпнати, ядовити, недоволни от живота или дори отчаяни, но не го отдаваме на някакъв здравословен проблем, а на моментно раздразнение или лош период. Кога обаче тази промяна в поведението е сигнал за нещо по-сериозно като скритата депресия?

Вижте няколко признака, по които да познаете дали важите близки са попаднали в капана на това коварно заболяване.

1. Те са нападателни.

Гневът и раздразнението са два от признаците на депресията. Когато говорим за депресивно състояние, най-често си представяме перманентно мрачно настроение, чувство на безпомощност, апатия и меланхолия. Именно за това се случва да не можем да разпознаем депресията, когато се проявява чрез по-агресивно и нападателно поведение. Решаваме, че човекът насреща има лош ден, или просто притежава лош характер. Най-често този признак на депресия се проявява при мъжете.

2. Те се изолират.

Когато някой е в депресия, обикновено губи всякакъв интерес към случващото се около него, дори се оттегля и спира да се занимава с неща, които преди е обожавал да прави. Как да разпознаем, че това се случва с наш близък? Рязката промяна в навиците и поведението го показва – ако наша приятелка преди е била „социална пеперуда”, пърхаща безспир от цвят на цвят, а сега предпочита да се прибира веднага след работа, ляга си рано и спи до късно, явно е, че нещо не е наред. Не казваме, че имиджът на „парти животно” е определящ за здравето на близките ни. Социалното оттегляне може да се случи и на ниво приятелски кръг, семейство, дори любовна връзка.

3. Измъкват се.

Хората, които са в депресия, могат да продължават да правят планове с вас. Проблемът е, че обикновено решават, че нещо им се прави и се съгласяват да участват, но когато дойде време и планът трябва да се осъществява, вече не желаят да са част от него. Някой, който първо се ентусиазира, а след това всячески се опитва да се измъкне и да не участва в плануваното, е твърде вероятно да проявява симптом на депресия.

4. Изтощени са.

Проблемите свързани със съня са едни от най-важните признаци, по които можем да разпознаем наличието на болестно състояние у близките ни. Хората, страдащи от депресия или не могат да заспят - въртят се по цели нощи и се чувстват изцедени на сутринта, или имат точно обратния проблем – спят по 10-12 часа, че дори и повече, и все не успяват да се наспят и да съберат сили. Ако ги попитате какво става, просто ще ви кажат, че се чувстват изтощени и искат да си починат. Дори прекрасен слънчев ден не може да ги накара да излязат навън. Точно обратното - търсят тихи и тъмни места, където да се свият и да заспят.

5. Имат проблеми с теглото

Проблемите с теглото също са ярък признак за депресия. Внимавайте обаче, да не сбъркате съзнателното желание на близките ви да се погрижат за фигурата си с депресия. Все пак е важно да отбележим, че при хранителните режими с цел отслабване също се яде! Така че, ако симптомът „пълна загуба на апетит” е налице, вероятно става дума за депресивно състояние или стрес. Обратното също е притеснително - тъпченето с всевъзможни боклуци по всяко време на денонощието и рязкото наддаване на килограми също е сигнал за хранително разстройство, в следствие на стрес и депресия.

Какво можем да направим ако близките ни или ние самите имаме някои от тези симптоми?

Като за начало е нужно да разберете, че депресията е заболяване, което поразява не само психиката, но и цялото тяло на човека, отразява се във всеки един аспект от живота му - начина по който се храни, по който спи, по който се чувства по отношение на себе си и на другите. "Успокой се!", "Вземи се в ръце!", "Стегни се!" не са фрази, които биха помогнали в случая. Важно е обаче, човек да не се оставя да потъне в това състояние, а да се занимава с някакви дейности, които да отвличат вниманието му от мрачните мисли.

Имайте предвид, че стресът е една от основните причини за депресията, за това е важно да намалим нивата му максимално, като не задържаме негативни емоции в себе си и не се претрупваме с изискващи цялото ни време неприятни задачи и ангажименти. Вместо това, трябва да поставим себе си на първо място и да се заемем с дейности, които са ни приятни и ни носят ползи и удовлетворение.

Вижте няколко идеи как да намалите стреса:

1. Бъдете по-организирани и уточнете целите си.

Не се занимавайте с няколко задачи едновременно. Планирайте работния си график и отмятайте задълженията си едно по едно. Не се тревожете излишно за дейности, които ще ви се наложи да извършвате на по-късен етап, правете само това, което е наложително към момента. По същия начин се отнесете и към целите, които искате да постигнете. Напишете ги на лист хартия и ги анализирайте - кое е важно за вас, кое е постижимо, кое е нужно - ще видите, че много от целите ви ще отпаднат. Всичко е въпрос на приоритети. Не забравяйте, след работата идва и почивката! Това означава, че всички проблеми в службата, трябва да си останат там. 

2. Не потискайте и не крийте чувствата си.

Спрете да преглъщате огорчението, когато нещо не е наред - говорете! Не казваме да започнете директно с упреците, но често хората, които са ни наранили, дори не са разбрали за това. Бъдете открити - показвайте благодарност, споделяйте преживяванията и чувствата си, не прикривайте емоциите си, само за да изглеждате силни в очите на другите. В един момент ще рухнете. Затова спрете да трупате емоционални товари. Ще видите колко по-леко ще ви стане, когато започнете да споделяте. Ще се отървете и от спонтанните и неконтролируеми изблици на гняв и ярост, в следствие на насъбрали се негативни чувства.  

3. Не се надпреварвайте с времето.

Ако нещо все ви се изплъзва, вероятно е така, защото сте се захванали с твърде много задачи по едно и също време. Спрете. Дишайте. И така още десет минути. Не си спестявайте почивки, обяд, разходки, защото не сте успели да свършите всичко, което сте си наумили. Отделяйте си по един час за себе си всеки ден. Точно така - всеки ден и за себе си! Отпуснете се удобно в някое кресло и се насладете на тишината, почетете любима книга, отидете на масаж, маникюр или прическа, спортувайте. Спрете да гледате часовника си, да проверявате пощата и Фейсбука си. Най-добре ще направите ако просто изключите мобилния си телефон и си позволите лукса да се насладите на случващото се буквално около вас - тук и сега.